Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kako svađa može da osnaži brak i vezu? 3 saveta za konstruktivnu svađu

Kada nekome kažete „ljubav“ poslednje na šta će pomisliti su svađa, razvod, ljubomora i slične negativne stvari koje nose brak i veza, iako su ove loše strane isto tako važne kao i zadovoljstvo, sreća, ljubav, intima, poverenje. Mnogi smatraju da su svađe loše i da razaraju brakove i veze, ali je istina drugačija: ukoliko umete da se konstruktivno svađate, vaša prepirka će samo još više zbližiti vas i partnera. Na temu umeća svađanja su napisane i knjige, rađene su studije iz oblasti psihologije i sociologije, a evo koji su rezultati istraživanja i eksperimenata

svadja


1. Naučite da se svađate

Pre ili kasnije će između vas i partnera eskalirati konflikt, to je neminovno, a ono šta vi morate da uradite jeste da izvučete najbolje iz konflikta. Koliko god teško bilo, pokušajte da ne planete i ne ispalite rafal ružnih reči ili uvreda, već izbrojte par sekundi, dišite duboko i smirite se pre nego što odreagujete. Svađa pomaže parovima jer zahvaljujući konfliktu na videlo izlaze problemi koje muče brak ili vezu. Definišite problem koji se ponavlja u vašim svađama i na koji se stalno vraćate. Naučite šta je to pogrešno što vas dovodi u konflikt a potom zajednički pokušajte da stavite na papir da li je problem rešiv ili ne rešiv, a onda fokusirajte energiju na pronalaženje rešenja.

6 grešaka koje vode do raskida

2. U toku svađe fokusirajte se na "problem" odnosno izazov, a ne na povređivanje partnera

Većina ljudi „pukne“ i oseća snažnu potrebu da verbalno povredi partnera u toku svađe. Budite veći od ovog nagona i fokusirajte se na problem, a ne na uvrede. Npr. ako je problem taj što je on ostao duže u izlasku, ili je ona odlučila da ode na vikend bez njega, i nije ga obavestila, umesto da počinjete svađu sa „Ti uvek“ ili „Ti nikad“ postavljajte konstruktivnija pitanja kao što su „Zašto ti smeta?“ i „Šta je po tebi trebalo da učinim?“ Na ovaj način ćete čuti drugu stranu i kad čujete argumente, pokušajte da se stavite u njegovu/njenu ulogu. Kako biste se vi osećali da vam je partner isto to učinio? Ovo zamenjivanje uloga je jedan od najefektivnijih načina za uspostavljanje „mira“ jer sebe stavljate u ulogu žrtve, a nema ništa što bi snažnije uticalo na vas dok ste razjareni.

7 pitanja koja će vam dati odgovor da li ćete biti srećni sa partnerom u braku

3. Da li se iznova svađate oko istih stvari?

Ako se iznova svađate oko istih stvari, poput prljavog veša pored korpe, manjka vremena provedenog zajedno, podignute daske u toaletu, znači da se ispod površinskih nesuglasica krije dublji problem a da su ove sitnice samo povod da se pokrene svađa, koja obično vodi u prošlost i podrazumeva potezanje nemilih događaja koje ste vi ili partner učinili. Fraza „A šta kad si ti tad i tad.. uradila/uradio to i to..“ je najčešća fraza koju koriste zlopamtila i na ovaj način pokušavaju da učine da se partner oseća krivim i da se „preda“ i prizna kako nije u pravu. Nemojte biti zlopamtila, ako ne možete da pređete preko nečeg danas, male su šanse da ćete moći sutra, a velike su šanse da ćete to non-stop potezati kao argument u svađama kako biste povredili partnera.

10 stvari koje se događaju sa muškarcem kada veza postane ozbiljna