Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Da li ćete biti srećni u braku sa partnerom? 7 pitanja koja Vam otkrivaju odgovor

Nisu sve velike ljubavi predodređene za brak. Nekada je jednostavno to luda hemija koja nas opčini i zaseni sve ostalo, zaslepi realistu u nama koji bi s vremena na vreme trebao da proviri, pusti glas i objektivno kaže: „E, uozbilji se”, ili naprotiv „ Opusti se malo”. Ovaj realista koji postoji u svakom od nas, često u krucijalnim trenucima utihne i srce se prepusti uživanju. Koje nekada, nažalost, prekratko traje. Da li postoji način da saznate kakva vas zajednička budućnost čeka i da li je veza osuđena na propast, ili pak, na dugu i svetlu budućnost? Da. Ovih sedam pitanja će vam pomoći da uvidite da li ste na istoj talasnoj dužini sa partnerom i da li imate predispozicije za dug i srećan brak.

sreca u braku

1. Da li oboje želite decu?

Prvo i definitivno najbitnije pitanje koje može mnogima uštedeti vreme... Istina je da nisu svi željni roditeljstva, niti smatraju da bi tu ulogu dobro odigrali, što je fer i ok. Svako ima svoje razloge, ali nijedan razlog ne treba da se skriva. Ako ste u poodmakloj fazi veze, ne bi bilo loše da usputno protumačite partnerovo ponašanje ili ga diskretno pitate za mišljenje na ovu temu. Poslednje što želite jeste da posvetite deo svog života, mesece ili godine, osobi koja ne želi da ima decu sa vama. S druge strane, ako ste vi ta osoba koja se ne vidi u roditeljskoj ulozi, nemojte se pretvarati da želite. Nije fer prema partneru, a i sami sebe sputavate da pronađete nekog sličnih pogleda na život.

2. Da li je partner posvećen vezi koliko i vi?

Bitno je da ste svesni: biti u intimnoj vezi sa nekim ne znači da je partner automatski posvećen i da je veza stabilna. Stabilna veza podrazumeva posvećenost oba partnera, zdrav odnos i pre svega dobru komunikaciju, a posvećenost podrazumeva da obe strane veze umeju i da daju nešto vezi, ali i da primaju. Kratkoročne veze se svode samo na uzimanje svega dobrog od partnera, a ne davanje ničega zauzvrat. U kvalitetnoj i čvrstoj vezi, partner vas vidi kao svoj izbor, a ne kao opciju.

3. Da li izbegavate sukobe?

Svađa nekada može biti pravi lek za vezu na rubu propasti. Zašto? Zato što se u toku svađe mogu izneti na videlo svi problemi, a ukoliko su oba partnera zrela i racionalna, svađa može biti prvi korak ka rešavanju istih tih problema. Zapitajte se da li izbegavate sukobe i svađe ili se pravite da je stvar rešena, dok je u stvari samo gurate pod tepih do sledećeg incidenta? Budite oprezni jer se partneri lako uhvate upleteni u ovaj obrazac ponašanja. Ono što je bitno jeste da budete svesni da se svi srećni parovi nekada svađaju, jer jednostavno nekada stvari izmaknu kontroli. U tim situacijama je bitno da se stvari zaista i reše, a ne da se izbegavaju, da se prećutkuju iskrena mišljenja samo da bi partner „ućutao već jednom” i da bi sve bilo „normalno, kao po starom”.

4. Da li bismo prihvatili savetovalište ako bi nam bilo potrebno?

Iako je u država u regionu trend bračnog savetovališta još u povoju, postoje stručnjaci i psiholozi koji pomažu bračnim parovima da se bolje upoznaju i da bolje upoznaju svoj brak (setite se Andrije i Anđelke koji su stalno kod savetnika, i tamo shvataju mnogo štošta o sebi i partneru). Mnogi će odmahnuti rukom na ovo i okrenuti se sa podsmehom, ali je činjenica da kada je brak u krizi, ono što je najviše potrebno je racionalno, objektivno treće mišljenje nekog ko je takve situacije već video/proživeo. Da li bi vaš partner pristao da podelite svoje probleme sa trećom osobom koja bi vam mogla dati koristan savet? Ili je više tipa „ne treba meni neko da govori šta da radim”?

5. Šta niste spremni da kompromitujete u braku/vezi?

Kompromisi su sastavni deo svakog zdravog emotivnog odnosa, svake posvećene veze i srećnog braka. Zašto? Jer se moramo prilagođavati. Na svetu ne postoji idealna osoba, a dokle god smo svesni da je naš partner ljudsko biće sa svim vrlinama i manama, kao i mi sami, dotle će biti lakše prihvatati nenamerne greške i opraštati za nesavršenosti. Bitno je da raščistite sa sobom i sa partnerom šta niste spremni da istolerišete u braku/vezi. Prevara, manjak poštovanja, loše i traljavo raspolaganje finansijama, previše „petljanja” porodice? Koliko se samo često događa da se ljudi venčaju misleći da će se partner promeniti vremenom. Nikada se nemojte vezivati za osobu ako potajno želite da je promenite ili se nadate da će se promeniti. Ako ne možete da volite partnera takvog kakav je, nemojte gubiti vreme čekajući da on postane neko drugi.

6. Da li ste previše različiti?

Kažu da se suprotnosti privlače, a dokaza postoji mnogo. Činjenica je da smo svi mi različiti, ali su neki od nas zaista kao crno i belo. Ako je to slučaj sa vašim partnerom i sa vama, razmislite da li ste vi prihvatili te različitosti i prigrlili ih, ili ih gurate pod tepih, kao i sve one prećutane svađe? Bitno je da imate zajedničke poglede na svet, a to što jedno voli košarku, drugo ples, stvari su koje ne bi smele uticati na sreću u dvoje. Isto tako je bitno da imate razumevanja za različitosti: ako je partner introvertan, nikada nemojte forsirati da izlazi sa vama i prijateljima, niti ga nemojte terati da radi nešto u čemu ne uživa. Srodne duše će uvek učiniti ustupak zarad sreće partnera, ali ne treba ni iskorištavati nečiju bezuslovnu ljubav.

7. Da li ste u sličnim fazama života?

Možda i previše očigledno, ali mnogi danas ovu stavku previde na početku veze, pa kasnije snose posledice. Ukoliko planirate ili biste voleli da sa nekim podelite i dobro i loše na duge staze, razmislite da li ste na istom poglavlju života. Ako ste vi proživeli sve i svašta, a partner nije, velika je verovatnoća da će ta želja kasnije doći i napraviti nesporazum. Ove razlike nisu nepremostive, ali je od ključne važnosti da se utvrdi ko je gde i kuda želi da ide. Da li vi želite da se skrasite, a partner bi da proputuje i stekne nova iskustva? Na početku veze je ovo sve „lako ćemo, kad dođe vreme”, ali nemojte se zavaravati. Vreme će doći pre ili kasnije, a što duže čekate, teže će biti posledice vaših razlika. Ne morate se poklapati u potpunosti, bitno je samo da postoji svest o tim razlikama i da ste spremni na kompromise koji dolaze.