Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

6 načina da izbegnete svađanje sa partnerom

Iako svađe mogu pozitivan efekat na vezu, to ne znači da su dobra stvar i da ih treba namerno izazivati. Naravno da niko ne voli da se svađa, galami i nervira, ali isto tako je mali broj ljudi koji je u stanju da proguta svoj ponos u tom trenutku kada su oba partner zahvaćena plamenom besa i ljutnje. Svađe prouzrokuju napetost među partnerima, a činjenica je da napetost i tenzija dovode do pucanja zato zastanite sledeći put pre nego što „eksplodirate“, jer se u žaru svađe kažu mnoge stvari koje povrede drugu osobu, a ne mogu se tek tako zaboraviti, kao što ćete možda zaboraviti razlog zbog kog ste počeli da se svađate.

svadjanje


1. Progutajte ponos i izvinite se svaki put kada ste svesni da je krivica vaša

Ništa gore od ponosa koji nam ne dozvoljava da priznamo da smo mi skrivili nešto. Nemojte se duriti i inatiti ako ste svesni da ste vi prouzrokovali problem jer ćete samo produbiti svađu i započeti lavinu osuda, uvreda, optužbi, koje neće imati nikakvog efekta, osim što će vas udaljiti od partnera i otvoriti novu ranu. Ako ste pogrešili, priznajte. Ljudski je grešiti, a još je humanije priznati grešku i izviniti se partneru ukoliko je greška i njemu naškodila. Budite zreli i ponašajte se kao odrasla osoba koja je spremna da razumno prihvati odgovornost za svoju grešku. Ponos i egoizam su neprijatelj br. 1 i glavna prepreka između vas i srećne veze/braka zato naučite da ostavite "JA" po strani i stavite "MI" ispred svega.

2. Budite spremni na kompromise

Glavni činilac srećne veze jeste spremnost na kompromise, jer bez kompromisa nema dogovora ni srećne zajednice u dvoje. Morate shvatiti da je veza zajednica i da oba partnera moraju biti spremna da se odreknu pojedinih stvari u korist veze. Pre nego što nešto uradite, konsultujte se sa partnerom ukoliko mislite da bi to moglo imati značajniji uticaj na vas dvoje. Nemojte ovo shvatiti kao da tražite dozvolu od partnera, već shvatite kao delo dobre volje kojim pokazujete da vam je stalo do njegovog/njenog mišljenja i do vaše veze. Ukoliko se partner ne slaže sa vašim mišljenjem/odlukom, prihvatite to kao dobronameran savet i dajte argumente za oba rešenja. Budite realni i zajedno odlučite šta je najbolje da uradite.

3. Imajte razumevanja za partnerove „ispade“

Nekada nam dan krene loše od samog jutra, i negativne stvari se samo nižu i nižu dok ne popucamo po šavovima. Ovo nije ništa neobično ili šokantno, svima se događa da popustimo pod pritiskom zato nemojte odmah uskakati u svađu ako vam partner nešto prebacuje jer postoji mogućnost da ne želi da vas povredi ili da inicira svađu, već jednostavno nije uspeo da se reši negativne energije koja ga prati od ranog jutra. Možda je imao problema na poslu, ili možda nju boli glava i nervozna je. Neki će reći da nijedan izgovor nije opravdanje za loše ponašanje, ali ponekad jednostavno ne možemo kontrolisati emocije. Imajte razumevanja za ove dane jer će se i vama dogoditi pre ili kasnije, i želećete da vas partner razume i da vam ne uzima za zlo vaše ofanzivno raspoloženje.

4. Razmislite o posledicama

Nekada se u svađi kažu stvari koje ostave mnogo dublji ožiljak nego što smo mislili da mogu ostaviti. Šta se događa kada se dve osobe posvađaju? Puls se ubrzava, aktiviraju se centri za bes i agresivnost u mozgu i automatski pokušavamo da verbalno nadjačamo suparnika, da ga povredimo rečima jer nam je u toj sekundi bitno da pobedimo u duelu. Posle par minuta kada se sve stiša ostajemo u tišini i sa rečima, uvredama, osuđivanjima koji vise u vazduhu i guše vezu iz dana u dan. Nemojte dozvoliti da povredite partnera dok se prepirete i uvek razmislite pre nego što kažete nešto što bi moglo uvrediti partnera kako će se to odraziti na vašu budućnost.

Ko je tihi ubica veza i brakova?

5. Zapitajte se da li će to sutra biti važno

Često se sukobi započinju zarad nekih nebitnih stvari koje u datom momentu deluju bitno. Na primer, ljude često izbaci iz koloseka kada se nešto ne događa po planu koji su oni zamislili, i u tom trenutku se iznerviraju i započinju svađu, ne misleći da krivica možda nije partnerova, ali ne misleći ni o tome koliko je zaista bitno to što se dogodilo. Ako ste na ivici da "puknete" i istresete svu negativnu energiju na partnera, zastanite na sekundu i zapitajte se "Da li će mi ovo biti bitno sutra?" "Da li će ovaj događaj ostaviti značajnog traga u našim životima?" U većini slučajeva je odgovor odričan, jer će nebitne stvari kao što su pogrešan sok koji je on kupio, a vi ste mu rekle koji da uzme, ili možda novi par cipela za koji vi zaista mislite da je nepotreban, za nedelju dana već biti zaboravljene i "preboljene", zato nemojte gubiti energiju i uništavati svoj odnos. Kontrolišite emocije i razmišljajte o o efektu događaja zbog kog želite da inicirate sukob.

5 sitnica koje dokazuju da je partneru stalo do vas

6. Naučite da kontrolišete emocije

Samokontrola je bitna ne samo za uspeh u vezi, već i u životu. Kako na ljubavnom, tako i na poslovnom planu, kontrola emocija je veoma bitna i od nje zavise ishodi bitnih situacija. Na primer intervju za posao na kom je kandidat pribran i smiren će imati uspešniji ishod nego intervju nervoznog, uplašenog i zbunjenog kandidata, stresne situacije na poslu zahtevaju smirenost i samokontrolu jer u suprotnom situacija postaje još gora ukoliko čovek počne da paniči, da se nervira i da vrši pritisak na ostale zaposlene u svom okruženju. Na ljubavnom planu manjak samokontrole dovodi do čestih svađa i agresivnosti, zato naučite da zastanete svaki put kad osetite da "ključa" u vama i fokusirajte se na svoje disanje. Time ćete usporiti puls i smiriti se, a kada vaše uzbuđenje splasne, možete spokojno porazgovarati sa partnerom o problemu koji vas je uznemirio.

Nije teško biti fin, pogotovo ako je reč o vašem partneru i ljubavnom odnosu Iako svađe mogu imati pozitivan efekat, nemojte inicirati konflikte bez preke potrebe jer nekada i iz najmanjeg konflikta može proizaći veliki problem. U par minuta besa i ljutnje možete napraviti veliki ožiljak na vašoj vezi za koji će biti potrebno mnogo više snage i energije da zaceli, nego što je potrebno vama da duboko udahnete i zaobiđete svađu.