Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Šta sam naučila o seksu posle deset godina braka?

Nikada nisam bila onaj tip devojke koji sanja o svom „velikom danu“ kada je princeza u belom. Nisam želela da se udam, i za mene je ta ideja o vezivanju zauvek bila, iskreno, previše idealistička i neodrživa.

Sve se promenilo kada sam upoznala pravog čoveka. Onog koji mi je odgovarao po svim parametrima. Odjednom to „zauvek“ više nije delovalo tako strašno, štaviše, kada bih zamislila sebe sa njim za ceo život, bila bih uzbuđena. Toliko toga da se proživi zajedno, toliko toga da se nauči jedno o drugom.

Evo nas, posle 10 godina i dalje zajedno. Naravno da nije kao prvog dana, a onaj ko to kaže - laže vas. Promenili smo se. Odrasli smo, prerasli smo stare ljušture i postali drugačiji. Ne bolji ili gori, jednostavno drugačiji, ali srećno drugačiji. Život vas oblikuje, sve dobro i loše ostavlja traga na svakog od nas, a mi smo naučili da strpljenje i tolerancija drže dobar brak.

seks posle 10 godin u braku

Seks posle 10 godina braka

Kada je reč o seksu, svi misle da seksualni život zamre kada se udate ili oženite. Istina je da se događa baš suprotno. A evo i zašto.

1. Za dobar seks treba vremena...

... da se upoznate s partnerom. Naravno da smo praktikovali seks pre braka, ali činjenica je da nismo baš mnogo znali šta radimo. Uživali smo, naravno, ali to su bile „osnove“ odnosa... Trebalo je dosta vremena dok nismo naučili jedno o drugom šta nam prija a šta ne. Pored toga, potrebno je vreme da se opustite pored nekoga i dozvolite im da vas upoznaju. Lako je obnažiti telo, ali obnažiti dušu je sasvim druga priča. Posle 10 godina u braku, uživamo više nego ikad jer znamo šta nas uzbuđuje.

2. Tražite šta želite

Kada ste dovoljno prisni sa partnerom nećete se ustručavati da tražite ono što volite. Naravno da vam partner to neće odbiti. Problem je što mnoge od nas sputava stidljivost, kao da je muškarac bogom dan u braku i u seksu uopšte da traži ono šta želi, a mi smo tu samo da ispunjavamo želje, a naše da guramo pod tepih. Ne. I ti imaš svoje potrebe i treba glasno da ih izraziš. Kada s nekim provedeš neko vreme i dozvoliš sebi da budeš „ti“ pored njega, pređi prag i zatraži ono što hoćeš.

Komunikacija u seksu je neopisivo bitna. Jeste, bitni su dodiri, bitna je iskrica itd. Ali najbitnije je da ste vi povezani i na istoj stranici, a ne možete biti na istoj stranici ako mu ne kažeš šta da ti radi. Razgovaraj u toku seksa i navodi ga. To je tajna srećnih parova.

3. Mediji su ocrnili seks u braku

Ne potpuno, ali činjenica je da se seks u braku reklamira kao nešto dosadno. Monotono. Nešto što je bilo super nekad, a sada je mlako i nužno zlo za partnere. Koliko je čest stereotip isfrustrirane domaćice kojoj manjka seksa? O tome ti pričam... Ne, uopšte nije tako, ali mediji su uvek glasniji od realnog životnog iskustva. Osim ovog stereotipa, mediji nam oslikavaju seksualni život bračnih parova u kome je seks mnogo bitniji muškarcu nego ženi. Naravno da to nije istina. Oba pola imaju svoje potrebe koje žele zadovoljiti. Naučila sam da moraš pokazati inicijativu, i preuzeti kontrolu ponekad, kada ti tvoji nagoni to govore. Naravno da te neće odbiti, štaviše, to će učvrstiti vašu vezu.

4. Deca menjaju seksualni život (ali ne tako kako ti misliš)

Još jedan stereotip je da čim se rodi beba, tvoj seksualni život nestaje u vidu magle... Da, činjenica je da u početku tvoje telo nije spremno ni za kakve seksualne avanture. To je prirodni proces zaceljenja. Da, činjenica je i to da kasnije imaš manje vremena ali to ne znači da seks postaje nebitan. Mora se naći vremena jer je to način da se održi zdrav ljubavni život. S druge strane imaš decu koja vole da se ušuškaju u krevet kod roditelja ponekad (ili često...) Kako je ovo poboljšalo naš seksualni život? Pa, postali smo kreativniji. Seks je postao spontaniji jer se čeka svaki trenutak mira i tišine da se pozabavimo nama dvoma...

5. Vremenom ćete naučiti jezike ljubavi onog drugog

Kada jednom naučiš „signale“ i male znake pažnje kojima draga osoba izražava ljubav ali i ostale emocije pomoći će da se zbližite ali i da sprečite potencijalne probleme. Kod nas je, npr. seks veoma bitan jezik ljubavi jer moj dragi nije pričljiv i kada pokušava da izrazi neka razmišljanja ili osećanja obično ne ispadne najbolje i bude nesporazum... U početku nisam razumela taj njegov jezik ljubavi. Iako mi je bilo jako drago što ga toliko seksualno privlačim, takođe sam se nekad osećala kao seksualni objekat i ništa više. Vremenom sam shvatila da isto tako kako ja rečima izražavam svoju ljubav, on to čini dodirima i fizičkom ljubavlju.

Taj moj osećaj da sam seksualizovana i da me gleda samo kao seksualni objekat je doveo do razgovora u kom smo „raščistili“ zašto je njemu toliko bitan seks i na koje načine ja izražavam ljubav.

Deset godina je dug period. Naravno ništa u poređenju sa brakovima koji traju po 50 godina. Nikad neću zaboraviti jedan članak koji sam našla na internetu. Reč je bila o baki i deki koji su bili zajedno dug niz godina u srećnom braku (čak 60 godina!). Pitali su ih u čemu je tajna srećnog braka, a odgovor je bio da su oni živeli u vreme kada su se stvari popravljale, a ne bacale...

I kada sagledaš malo širu sliku naše realnosti zaista živimo u instant svetu gde se sve zamenjuje čim se pokvari jer je tako lakše i jeftinije. To je nažalost prešlo i na ljubavne odnose. Umesto da razgovorom upoznamo jedno drugo, mi dižemo ruke pri prvoj prepreci... Tako da ako imaš problema u vezi ili braku, nemoj odmah dizati ruke. Daj sebi i partneru još jednu šansu. Ako seks nije idealan, to ne znači da postoji problem. Možda postoji nesporazum ili manjak poznavanja među vama. Dobar seks dolazi vremenom, ali samo onima koji se trude oko svoje veze i odnosa u spavaćoj sobi.