Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Strast - kuda i zašto je nestala u našoj vezi?

Svi se sećamo prvih nedelja zabavljanja, strasti koje su buktale, varnica između nas i one neosporive, snažne hemija koja nas je bacala u zanos. Nažalost ovo ludilo hormona ne traje koliko i vaša veza. Posle izvesnog vremena stvari jednostavno kao da „splasnu“ i svo to uzbuđenje i strast se umire i postanu neka zona komfora u kojoj oboje ušuškani pod ćebetom razmišljate u čemu je problem.

Ovo su 5 faza ali većina stigne samo do treće, a evo i zašto

strast


Volite se, mnogo. Puno. Previše? Ne, ne postoji previše ljubavi (iako se neki ne slažu oko toga).

Zašto onda strast slabi vremenom? Često imam osećaj da je strast obrnuto proporcionalna ljubavi koju osećam prema nekome. Zašto je to, pobogu, tako? Zar ne bi trebalo da budu proporcionalni, normalno proporcionalni? Više ljubavi, više strasti?

Život ne bi bio život da su stvari tako jednostavne, a srećni ljubavni odnosi ne bi bili toliko retki da su stvari jednostavne.

U čemu je problem?

Ne, nije u vama. Pa, generalno gledano, nije u vama kao u individui. A možda i jeste. Pre bih rekla da je problem u ponašanju oba partnera u vezi.

Ljudi koji se bave proučavanjem ljubavnih odnosa su došli do zapanjujućeg (ali možda za neke od nas i očekivanog razloga) zašto se strast smanjuje u dugim vezama. Svi smo svesni da iskrene veze podrazumevaju izuzetno bliskost sa partnerom, poverenje, itd. itd. Da, to jeste istina, ali postoji granica preko koje ne treba prelaziti.

Previše bliskosti ubija strast

Strast je kada nešto želimo, kada želimo da nam nešto bude bliže, i fizički i emotivno, a u dugim ljubavnim vezama, partneri često postanu jedno, umesto dve zasebne individue, čime se gubi uzbuđenje. Zašto biste želeli da vam nešto bude još bliže, ako je već toliko blisko? Eto šta ubija strast.

Teško je „odlepiti“ se od partnera ako ste se navikli da budete jedno. Veoma je teško, ali je neophodno ako želite da vaš seksualni život ponovo oživi. Budite individualniji, možda i misteriozniji. Nemojte se potpuno emotivno otkrivati partneru. Iako će to možda učvrstiti poverenje i ljubav među vama, narušiće vašu seksualnu privlačnost a to može biti fatalno za odnos jer bez zdravog seksualnog života nema veze ili braka.

Budite divlji s vremena na vreme, jer se divlji zabavljaju bolje od pitomih (nemojte preterivati i to koristiti kao izgovor za nepromišljeno ponašanje). Začinite svoju vezu i promenite neke navike koje su se ubajatile i na koje ste navikli (npr. da u krevetu pre spavanja pričate o nekim problemima ili poslu, umesto toga pričajte jedno o drugom i šta volite kod partnera).

Strast je želja, požuda, nedostajanje, uzbuđenje, seksualna napetost, žudnja za partnerovom bliskošću. Da biste žudeli za bliskošću, morate se malo udaljiti jedno od drugog da biste se bolje videli.

Postoji jedna teorija koja će možda pojasniti bolje ovaj fenomen. Takozvani Paulijev princip isključenja koji nam govori da dva objekta ne mogu okupirati jedan isti prostor u isto vreme. Dakle, ako su dva objekta u istom prostoru istovremeno, više nisu dva već jedno. Ako ste previše bliski sa partnerom, niste dve individue, već jedno celo, a strast tu nema prostora da zaiskri.