Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Šta kada partner više vremena provodi za telefonom, nego sa vama?

Razvojem tehnologije, interneta i društvenih mreža, u naše veze i brakove spontano i neprimetno su se ušunjali naši verni pratioci - pametni telefoni. Mobilni telefon nam pruža utočište, zabavu i razonodu, ali partnerov telefon malo toga čini za nas, osim što se često takmičimo sa njime za partnerovu pažnju i vreme. U kontekstu partnerskih odnosa i komunikacije u vezi, upotreba elektronskih uređaja može imati i pozitivan ili negativan uticaj. Na primer, može vam pomoći da ostanete povezani, ukoliko fizički niste zajedno. Međutim, to takođe može postati i ozbiljan problem. Na primer – ako vaš partner više gleda u svoj telefon, nego u vas. Šta raditi kada partner više vremena provodi za telefonom, nego sa vama i sprečiti da vaše društvo zameni ekran?

Kada partner više gleda u svoj telefon, nego u vas

Kada bi nam se iznad glave neki slučajem pojavljivala obaveštenja o našim potrebama, emocijama i željama, komunikacija bi verovatno bila lakša i postali bismo ravnopravna konkurencija partnerovom pametnom telefonu. Međutim, u realnosti, često gubimo bitku od silnih poziva, poruka, društvenih mreža, sportskih rezultata, vesti... Lista se nastavlja. Ova situacija može izazvati mnoge prepirke i svađe između partnera u vezi, jer to u suštini čini da se osećate ignorisano. Morate više puta da ponovite istu stvar, dok partner opijen ekranom ne registruje šta ste izgovorili ili se jednostavno osećate zapostavljeno, jer vašoj vezi manjka komunikacije, a vama pažnje. Zašto? Jer zajedničko vreme više ne provodite družeći se i pričajući, kao nekada – već se nadmećete za pažnju sa pametnim telefonom, od kojeg vaš partner ne može da odvoji pogled. Da li je on zaista zanimljiviji od vas? To bi bilo tragično, zar ne?

Šta kada partner više vremena provodi za telefonom nego sa vama

Kako pametni telefoni utiču na vašu vezu?

Da li osećate da vaš partner ne obraća pažnju na vas, jer je više zainteresovan za svoj telefon? Ako je tako, verovatno ste žrtva „phubbing-a“ – engleskog termina za ovu situaciju, koji naš jezik još uvek nije uvrstio u upotrebu. Ovo je kombinacija reči telefon i ignorisanje koja se koristi kada govorimo o ovom specifičnom modernom fenomenu, kada jedna od strana više pažnje posveti svom telefonu nego razgovoru sa sagovornikom u stvarnom životu. U stvari, ovaj problem postaje sve češći u današnjem društvu, pa tako i romantičnim vezama, u kojima tehnologija igra veliku ulogu. Štaviše, studija o korišćenju telefona i zadovoljstvu partnera pokazala je da „phubbing“ smanjuje blagostanje u vezi. Oni koji su prijavili više stepene ovog problema takođe su bili manje zadovoljni svojom vezom. Isto tako, istraživači su kod njih primetili više simptoma stresa, anksioznosti i depresije. Stoga, ukoliko vaš partner više vremena provodi za telefonom, nego sa vama, preporučujemo vam da preduzmete akciju. Na taj način ćete sprečiti da ovo ponašanje postane navika i počne da kvari vaš odnos. Zapamtite, mnoge krize i problemi se mogu izbeći, ukoliko se sa njima uhvatite u koštac na vreme. Tako je i u slučaju kada vaš partner više gleda u svoj telefon, nego u vas.

Šta uraditi kada partner više vremena provodi za telefonom, nego sa vama?

„Phubbing“ nije nešto što treba olako shvatiti. Ovaj način pogrešne raspodele pažnje je direktno ili indirektno narušio ili čak okončao mnoge veze današnjice. Stoga, ukoliko primetite da vaš partner više gleda u svoj telefon, nego u vas - vreme je da preduzmete stvari u svoje ruke, a telefon izbacite iz partnerovih. Evo nekoliko ideja šta možete uraditi kada vaš partner više vremena provodi za mobilnim telefonom, nego sa vama:

Ne krivite sebe

Ukoliko uhvatite sebe da se pitate da li partnerovo prekomerno korišćenje telefona ima veze sa time da ste dosadni ili nedovoljni, zaustavite se na tome, jer to jednostavno nije istina. Prekomerna upotreba telefona nije vaša greška i ne biste se trebali osećati krivima. Međutim, možda biste želeli da razmislite o tome da li je upotreba telefona taktika za ignorisanje i izbegavanje nekog drugog problema u vašoj vezi. Ukoliko imate predosjećaj da je to slučaj, iznošenje toga partneru moglo bi rešiti suštinski problem. Ako je to samo loša navika, postoje druge mere koje možete preduzeti.

Razgovarajte otvoreno sa partnerom

Prvi korak ka rešavanju bilo kakvog problema u vezi počinje suočavanjem sa problemom. Pobrinite se da odaberete pravo vreme i mesto da objasnite partneru kako se osećate u vezi sa time što se dešava. Najbolje je razgovarati licem u lice u tihom i intimnom prostoru gde nema ometanja – pa tako ni mobilnih telefona! Ovaj razgovor bi trebalo da vam pomogne da identifikujete neke probleme koje možda ranije niste primetili. Na primer, možda ćete otkriti da ste se zaglavili u monotoniji i da je to uzrok problema. Ili, možda vaš partner obraća više pažnje na svoj telefon kako bi izbegao komunikaciju sa vama iz nekog razloga. Veoma korisna formula za iznošenje svih vrsta poteškoća je: Osećam se (...), kada radiš (...). Na primer: „Osećam se povređeno kada dođem kući, a ti ne podižeš pogled sa telefona." Ovaj trik funkcioniše jer ne stavljate fokus ili krivicu samo na svog partnera.

Ograničite upotrebu tehnologije

Ukoliko vaš partner više pažnje posvećuje som telefonu, nego vama, da biste negovali i popravili svoj odnos, neophodno je uspostaviti određena pravila u vezi sa korišćenjem mobilnih telefona. Ograničite upotrebu telefona u određenim periodima dana ili tokom određenih aktivnosti. Jedan primer bi bio da se dogovorite sa svojim partnerom da nikada ne donosite tablete ili telefone u spavaću sobu. To će vam pomoći da imate na umu da je vaša spavaća soba intiman prostor, koji oboje delite, prisutni u trenutku kada ste tu zajedno.

Uživajte u aktivnostima bez telefona

Ponekad, dosada ili rutina mogu biti ključni faktor za pojavu poteškoća u komunikaciji, pa tako i toga da vaš partner više provodi vremena za telefonom, nego sa vama. Rešenje bi bilo da organizujete trenutke koje možete da delite kao par, bez ikakve tehnologije. Ovo neće samo pomoći u rešavanju problema vašeg partnera koji više gleda u svoj mobilni nego u vas, već će takođe unaprediti vaš odnos, bliskost i komunikaciju. Pokušajte da provedete nekoliko prijatnih dana radeći zajedno nešto u čemu oboje uživate. Nekim ljudima je potrebno samo nekoliko dana ili sati bez telefona da shvate da su zavisni i da vide koliko je život zapravo sjajan, kada niste vezani za telefon.

Manje telefona, više ljubavi i prisutnosti

Koristite svoj pametni telefon - pametno. Telefoni treba da služe nama, a ne mi njima. Ukoliko shvatite da je vaš partner upao u zamku, te da više vremena provodi za svojim telefonom, nego sa vama, iskoristite naše savete da mu ukažete na to, pomognete da shvati koliko to negativno to utiše na vašu komunikaciju, intimu, bliskost i celokupan kvalitet veze, te rešite ovaj problem pre nego što bude prekasno. Time ćete učiniti puno toga za sebe, ali još više za vašu vezu ili brak.