Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kako rođenje deteta utiče na vezu i menja odnos partnera?

Kada sa partnerom kojeg volite dobijete dete - dostigli ste vrhunac ljubavi, tvrde stručnjaci. Stvaranje novog života povezuje muškarca i ženu za čitav život, na sasvim novom nivou, ali ga i vrtoglavo "okreće" u sasvim novom pravcu. Ljubavni odnos, prioriteti, rutine, tempo života, pa čak i najsnitnije navike se menjaju. Kada vašu porodicu obogati treći član, vaš odnos sa partnerom će se sigurno promeniti. Ali, koliko i na koji način rođenje deteta menja odnos dvoje ljudi koji se vole? Da li učvršćuje njihovu vezu ili je čine slabijom? U nastavku, čeka vas nekoliko primera toga kako rođenje deteta utiče na vezu, kao i promena u odnosu partnera koje možete očekivati kada na svet donesete krunu vaše ljubavi.

Kako rođenje deteta utiče na vezu i/ili brak?

Da li rođenje deteta zaista menja vaš život i vaš odnos sa partnerom? Da, deca definitivno utiču na vezu dvoje partnera – tu nema polemike. Promena u tročlanu porodicu, može biti jedna od najvećih transformacija sa kojima ćete se suočiti u životu. Međutim, rođenje deteta može imati i pozitivno i negativno dejstvo. Kako će rođenje deteta uticati na vezu ili brak zavisi od više faktora, između ostalog, kvaliteta odnosa partnera pre samog dolaska deteta na svet i načina na koji ćete se nositi sa svim promenama koje slede. Zbog toga, skoro svaki roditelj doživljava povremeno ambivalentna osećanja prema dolasku deteta na svet. Za svaki par, rođenje deteta je nešto predivno, a istovremeno i izazovno. Stoga, oba partnera moraju da se prilagode, kako bi rođenje deteta očvrstilo i osnažilo njihov odnos, a ne oslabilo i ostavilo ih u rastrojstvu.

rodjenje deteta

Rođenje deteta kao izazov za partnerski odnos

Rođenje deteta za većinu parova predstavlja najlepši i najvažniji događaj u životu. Ipak, ono čega većina parova nije svesna, pogotovo nakon rođenja prvog deteta, jeste da se sve menja i da život kreće potpuno drugačijim smerom. To je uzbudljivo, osnažujuće, ali i iscrpljujuće i frustrirajuće iskustvo. Kombinacija svih ovih faktora može zaista uticati na odnos partnera. Čak i kada je uticaj deteta pozitivan, rođenje deteta često predstavlja krizu i izazov za partnerski odnos. U stvari, istraživanja su pokazala da parovi obično doživljavaju porast sukoba i smanjenje ukupnog zadovoljstva posle rođenja deteta. Postoji niz faktora koji doprinose ovim osećanjima, uključujući prilagođavanje novim ulogama i iscrpljene resurse kao što su vreme, san i novac. Rođenje deteta menja tempo života, postajući centar i fokus interesovanja para. Izlasci i zabave se značajno smanjuju. Partneri postaju roditelji na prvom mestu, a tek onda romantični partneri - dolazi do promene uloga. Iako je rođenje deteta posebno vreme ispunjeno čudom, ljubavlju i strahopoštovanjem, život sa novorođenčetom je neverovatno stresan i pun nepredviđenih izazova za partnerski odnos. Evo i kakvih, kako biste se pripremili na vreme.

8 načina na koje rođenje deteta menja ljubavni odnos partnera

Do juče - bili ste par. Sada ste roditelji. Kako će se vaš svakodnevni život promeniti? A vaš odnos? Roditeljstvo i rođenje deteta zaista u velikoj meri menja ljubavni odnos partnera. Na kraju krajeva, pod stresom ste, neispavani ste i jednostavno više ne možete da stavljate svoju vezu na prvo mesto - barem ne dok imate bespomoćno novorođenče o kojem morate da brinete. Međutim, dobro znamo da će se veza na koju se ne obraća pažnja i koja se ne neguje pogoršati. To može zvučati kao velika obaveza, posebno kada se već suočavate sa toliko promena. Ali, pomoći će vam da znate na koje sve načine rođenje deteta menja partnerski odnos, da su mnogi od njih potpuno potpuno normalni i da ih je moguće prevazići.

Nedostatak sna i vremena

Jedna od najvećih promena, a ujedno i faktora koji dovode do napetosti i problema u partnerskim odnosima nakon rođenja deteta je - umor. Nedostatak sna može imati ogroman uticaj na svakodnevni život, čineći nas razdražljivijima. Novopečenim roditeljima često takođe nedostaje vremena. Sati koji su se ranije koristili za druženje, opuštanje, romantiku i negovanje svog odnosa mogu se naglo smanjiti, a to može promeniti i dinamiku veze. Balans je ovde ključ.

Spontanost i uzbuđenje

Negovanje i održavanje partnerskog odnosa i veze će verovatno izgledati mnogo drugačije nakon rođenja deteta. Da li znate kada ste se poslednji put potpuno rasterećeni skockali i izašli u provod sa partnerom do kasnih sati? Verovatno ste pre rođenja deteta s vremena na vreme spontano odlazili na sastanke ili provodili vikende zajedno uživajući i odlazeći na izlete. Ali, sada, osećaj spontanosti koji ima tendenciju da održava veze uzbudljivim je poprilično van domašaja, a samo priprema za izlazak zahteva logističko planiranje i pripremu. Biće i trenutaka kada će vam sat vremena sna biti draže od đuskanja. Smislite nove načine da se povežete, makar i sitnicama, sa svojim starim životom, kako se ova dva važna aspekta veze ne bi izgubila dok ne dođe do malo više slobode.

Seksualni život

Seks? Šta je to? Kada je u pitanju seksualni život, on je definitivno jedna od stvari koju će rođenje deteta dramatično promeniti - nemate vremena ni da razmišljate o tome, telo vam je u neredu i preumorni ste. Stoga, seksualni život će se zajedno sa rođenjem deteta definitivno na neko vreme prorediti. Međutim, on je takođe odraz ostatka odnosa. Pozitivan pristup je strpljenje, smisao za humor, razumevanje i spremnost da se pronađu novi načini izražavanja fizičke naklonosti, dok oboje ne osetite da ste spremni. Dajte sebi vremena da se strasti ponovo probude, malim koracima, ali pokušajte da ne zanemarite intimnost u potpunosti.

Dublji odnos

Mit je da problemi između parova magično nestaju kada dobiju dete, ali mnogi parovi smatraju da se veza između njih tada produbljuje. Svi pričaju o tome koliko ćete zavoleti dete kada se bude rodilo, ali niko ne govori o snažnoj ljubavi koju ćete iznenada osetiti prema partneru. Da, biće uspona i padova, ali nešto u vezi sa stvaranjem zajedničkog života i brigom o tom životu kao tim će vas povezati na potpuno nov način. Možda ćete naići na neke neravnine na putu, ali ćete verovatno gledati svog partnera novim očima i ponovo se zaljubiti, još jače, iako niste mislili da je to moguće.

Donošenje odluka

Nakon rođenja deteta, svet se više ne vrti samo oko vas dvoje i vašeg odnosa. Stoga, dogovori i odluke koje donosite više se neće svoditi samo na to koji film ćete gledati ili koji restoran ćete odabrati. Neki partneri mogu otkriti da imaju različite poglede na roditeljstvo, što može izazvati sukobe. Međutim, pokušajte da razgovarate o međusobnim stavovima i razvijete zajednički pristup. Prihvatite da postoji mnoštvo različitih načina da brinete o detetu - samo zato što radite stvari drugačije, ne znači da je jedan način ispravan ili pogrešan. Vi ste tim!

Rođenje deteta kao ultimativni test ljubavi

Da, rođenje deteta definitivno utiče na vezu i menja odnos partnera. Tačnije, izvrće njihov život naopačke. Međutim, uprkos svim promenama, usponima i padovima koje veza može da pretrpi nakon rođenja deteta, odnos partnera postaje jači i dublji, ukoliko ne zaborave da neguju i svoju ljubav. Svakako bi trebalo posvetiti posebnu pažnju sopstvenom partnerskom odnosu, pre nego što postanete roditelji. Međutim, suštinsku razliku čini to na koji način se partneri nose sa svim problemima u vezi nakon rođenja deteta. Mnogo je više opcija o kojima treba razgovarati, odluka koje je potrebno doneti i truda koji treba uložiti u vezu, a koliko ste spremni da sarađujete i poštujete jedno drugo će biti ključno. Ukoliko možete da se nosite sa izazovima i načinima koje rođenje deteta menja vaš odnos i vezu, te uspešno pregrmite ovu privremenu “krizu” zvanu “rođenje deteta”, bićete višebrojniji, snažniji, jači i spremni da pregurate sve!