Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Muškarci bez kose su atraktivniji i dominantniji, otkrivaju najnovija istraživanja

Ukoliko ste jedan od muškaraca koji se nedavno pogledao u ogledalo i naježio zbog naznaka gubitka kose – nema razloga za brigu! Biće vam veoma drago da otkrijete da postoji jednostavno, a ujedno i efikasno rešenje vašeg problema - obrijana glava. Prema novoj studiji iz 3 dela koju je sproveo Albert E. Mannes na Univerzitetu u Pensilvaniji, muškarci sa obrijanim glavama smatraju se i do 13% snažnijim, višim i da imaju veći potencijal za vođstvo od muškaraca koji imaju svu ili proređenu kosu.

muskarci gubitak kose celavost

Gubitak kose kao prednost

Mannes je sproveo tri eksperimenta i utvrdio da su ćelavi muškarci obrijane glave, bez kose, ocenjeni kao dominantniji. Takođe je zaključio da su ispitanici muškarce kojima je sva kosa bila digitalno uklonjena, doživljavali kao dominantnije, više i jače od njihovih „originalnih verzija“ (sa kosom). Prema Američkom udruženju za ispitivanje opadanja kose, dve trećine muškaraca izgubiće nešto kose do 35. godine, a do 50. godine 85% njih će doživeti značajan gubitak kose, stoga će se verovatno Mannesovim nalazima obradovati mnogi muškarci.

Da li se muškarci bez kose doživljavaju kao dominantniji i autoritativniji?

U prvoj od ove 3 studije učestvovalo je 59 učesnika i pokazano im je 25 fotografija, na kojima je 10 muškaraca imalo obrijanu glavu. Preostali muškarci imali su različite frizure, različitih dužina. Učesnici su zamoljeni da procene svaku fotografiju na osnovu percipirane moći, uticaja i autoriteta muškaraca sa kosom i muškaraca sa obrijanim glavama. Rezultati su otkrili da su muškarci sa obrijanim glavama percipirani kao dominantniji od sličnih muškaraca sa više kose na glavi.

Da li muškarci s digitalno uklonjenom kosom izgledaju dominantniji, viši i jači nego kada imaju kosu?

U drugoj studiji učestvovalo je 344 učesnika kojima su prikazane fotografije četiri različita muškarca. Na prvoj fotografiji bio je muškarac sa svojom pravom kosom, a na drugoj isti muškarac kome je dlaka digitalno uklonjena. Učesnici su verzije muškaraca sa obrijanim glavama smatrali dominantnijim, za koji centimetar višim i za 13% jačim. Rezultati prvog eksperimenta mogu se objasniti tvrdnjom da su muškarci koji su se odlučili obrijati glavu bili samim time dominantniji. Međutim, rezultati drugog eksperimenta ne mogu se opravdati na ovaj način, jer je isti čovek prikazan sa i bez kose.

Da li ne-fotografski stimulansi daju iste rezultate?

U završnoj studiji učesnici su dobili pisani opis muškaraca. Nije korišćena ni jedna fotografija. Više od 500 odraslih ocenilo je svoju percepciju određenog čoveka isključivo na osnovu informacija koje su prikupili iz pisanih opisa. Opisi su bili potpuno isti, osim delova koji su opisivali kosu. Muškarac čiji je opis navodio da ima obrijanu glavu, ocenjen je najvišim ocenama kada su u pitanju muževnosti, dominacija, liderski potencijal i snaga.

Efekat "ćelavosti" - objašnjenje studija

Mannes tvrdi da veza između obrijane glave i dominacije dolazi iz kulturnih asocijacija (kao što visina i dubok glas označavaju dominaciju). Mannes veruje da muškarci koji preuzimaju inicijativu da dobrovoljno obriju glavu stvaraju utisak da su odvažni i dominantni. Umesto da budu samosvesni i nesigurni zbog svog stanja, ovi muškarci preduzimaju aktivan korak i meru kako bi poboljšali svoj imidž. Studija je takođe pokazala da se muškarci sa proređenom kosom smatraju manje muževnijim, nego oni bez kose. Na ovaj način muškarci bez kose, sa obrijanim glavama, smatrani su iskrenijim od muškaraca koji su pokušali da sakriju svoje stanje. Stoga, postoji nada za muškarce koji se nose sa gubitkom kose. Odgovor je jednostavan: obrijte glavu i poboljšaćete sliku o sebi u trenutku. Za one od vas koji su već bili hrabri i obrijali glavu, biće vam zadovoljstvo da znate imate dominantniji i muževniji imidž.