Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Ljubav i Ljutnja: da li je bes zaista "neprijatelj" ljubavi?

Svako s vremena na vreme oseća bes. To je samo jedna u nizu spektra emocija koje doživljavamo. Ipak, mi često sačuvamo i iskalimo svoj najveći gnev upravo prema onima koje najviše volimo. Tanka je linija između ljubavi i mržnje, zar ne? Niko ne može da nas razbesni koliko naši najbliži, među kojima su na vrhu liste naši partneri. Kao rezultat toga, nekontrolisan bes je čest uzrok raspada veze.

Međutim, da li je bes zaista naš neprijatelj i ubica ljubavi? Ili ga jednostavno samo ne razumemo? Da li smo, u stvari, samo propustili njegovu poentu i svrhu, jer je neprijatan? Vreme je da se zapitamo da li je bes zaista neprijatelj ljubavi, kako ga obično doživljavamo. U nastavku, otkrijte povezanost i razliku između ljubavi i ljutnje, kao i važnu ulogu koju bes zapravo igra u ljubavi.

Šta je bes i kako je povezan sa ljubavlju?

Mi smo većinski društvo koje ne voli bes. Generalno se ne smatra prihvatljivim ni za muškarce ni za žene da izražavamo svoj bes, pa smo takođe počeli da mislimo da nije u redu da ga osećamo. Takođe, ne volimo da ga osećamo jer je to “negativna” emocija. Međutim, osećanja se ne dele na pozitivna i negativna. Verovatno smatrate da su pozitivna osećanja ljubav, sreća, mir, dok su ona negativna ljutnja, tuga, nezadovoljstvo…

Kada osećamo pozitivna osećanja znači da je sve u redu, kada osećamo negativna, to znači da nešto nije u redu s nama, zar ne? Da li je prirodno da Sunce sija 24h i da je svih 12 meseci u godini leto? Ako prihvatimo ovakvu podelu osećanja, to znači da ćemo ili potiskivati sva ona osećanja koja smatramo neprihvatljivima ili negativnima, ili ćemo ih biti svesni i verovati da nešto nije u redu s nama. Verovaćemo da, ako volimo svog partnera, to osećanje moramo da osećamo bez prestanka, a ako slučajno osetimo ljutnju i bes prema partneru, dovodimo ceo odnos u pitanje.

Ako smo ljuti i besni na svog partnera, da li to znači da ga manje volimo? Da li bes isključuje ljubav? Apsolutno ne. Činjenica je da oni najvoljeniji u nama čak mogu izazvati najveći bes, baš zato što nam je toliko stalo. Povredi nas. Bes je prirodna emocija i i te kako ima svoje mesto i ulogu, čak i u ljubavi.

bes ljubav ljutnja

Uloga besa i njegov značaj u ljubavi

Svaka emocija koju osećamo ima svoju ulogu. One su naš prirodni kompas. Bes je alarm. Sistem ranog upozorenja koji nam govori da nešto nije u redu. Ljutnja nam govori da je naše srce povređeno, da nam je učinjena nepravda, da je narušena neka naša vrednost, potreba ili da je pravda uskraćena. To nam pokazuje šta nam je zaista važno. Pokazuje nam šta volimo. Kažu da je naša sposobnost da nešto promenimo direktno povezana sa našom sposobnošću da volimo, jer štitimo, osećamo i reagujemo samo ono što volimo i što nam je važno.

Stoga, moramo da dozvolimo sebi da se povežemo i saslušamo svoj bes i otkrijemo šta volimo dovoljno da nešto uradimo ili šta je potrebno da bismo to zaštitili, pa tako i kada su ljubav, naš partner i vezu u pitanju. Bes je zapravo još jedan od pokazatelja da vam je stalo do vašeg partnera i vaše veze.

Razlika i povezanost između besa i ljubavi

Da bi živela, neophodno je da ljubav bude, pre svega, stvarna. A, to će uključivati izražavanje svih vrsta konfuznih ili neprijatnih osećanja, uključujući i bes i ljutnju. Jer, i one su sastavni deo ljubavi. Podela emocija koja je mnogo bliža realnosti, od one na pozitivne ili negativne, je podela na prijatna i neprijatna osećanja. I jedna i druga imaju svoju funkciju. Tako je i sa besom i ljubavlju. Funkcija ljutnje i besa je da drugoj osobi stavimo do znanja da nam nešto što radi ili ne radi smeta ili nas povređuje.

Funkcija ljubavi je da nam, kao biću, pruži doživljaj sigurnosti, važnosti i pripadanja. Osnovna i ključna razlika između ljubavi i besa je ta što je ljubav osećanje koje se odnosi na nečije biće, dok se ljutnja i bes odnose na nečije ponašanje. Kada tako posmatramo stvari, jasno nam je da je ne samo moguće, nego i poželjno dozvoliti sebi i partneru da osetimo i pokažemo ljutnju. Međutim, ono što je važno zapamtiti je da jedno ne potire drugo.

Drugim rečima, možete nekog voleti i poštovati svim srcem, ali da vam se ne dopada, da ne volite i ne poštujete nešto što ta osoba (ne) radi ili govori. Stoga, kada ste besni i ljuti na partnera, vi niste ljuti na njega ili nju kao osobu (koju i dalje volite), već na neki njegov ili njen postupak, karakteristiku i slično.

Bes nije bica već prijatelj ljubavi

Ako u ljubavnom odnosu izražavamo samo prijatna osećanja, ne komuniciramo otvoreno o tome šta nam smeta ili ne prija, mi dozvoljavamo da se neprijatna osećanja poput besa talože u nama, sve do tačke kad više to ne možemo da podnesemo, što, kao što i sami znate, dovodi do mnogo gorih ishoda. Sve to, samo zato što smo mislili da je bes “ubica” i neprijatelj ljubavi. Zato što smo ga, iz te perspektive, potiskivali, zaobilazili i bežali od njega.

Zapravo, bes je saradnik i prijatelj ljubavi. Putokaz. Recept za njen duži rok trajanja. Naravno, samo ukoliko se sa njime postupa kako treba. Kada bes shvatite i prihvatite kao emociju koja, iako je neprijatna, ima svoju ulogu, i to važnu, te se pozabavite uzrokom svog besa na vreme, možete na miran i konstruktivan način rešavati probleme sa partnerom i na taj način negovati, a ne kvariti vašu ljubav. Izbegavanje, potiskivanje i nekontrolisanje besa je ono što ubija ljubav. Bes je potvđuje, održava i razvija, ukoliko znate pametno da ga iskoristite.