Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Tajna Džoker-ovog osmeha - kako popularni film "Joker" podiže svest?

Zamislite da provedete čitav svoj život očajnički se trudeći da budete primećeni. Radite sve što je u vašoj moći kako bi vas i ostali primetili i uvideli vašu pravu vrednost. Izgladnjujete se, bojite vaše lice, čak naučite da zasmejavate ljude, mameći im osmeh na lice praveći dvorsku ludu od sebe – a i dalje se osećate beskorisnima. Vi ste često džak za udaranje, predmet ismejavanja i zbijanja šala na vaš račun. Upravo ovo je slučaj sa Džokerom, kontroverznim fiktivnim zlikovcem čiji je lik predstavljen u nekoliko filmova poput Betmena, Odreda otpisanih (Suicide squad) i najnovijeg filma Džoker (Joker), koji je stupio na platna prošlog meseca.

film dzoker joker

Podizanje svesti

Naravno, ovakva osećanja nisu opravdanje za izmišljene akcije Džokera u filmovima, gde on počini teroristička dela kako bi stvorio haos u Gotham City-u. Ovo je molba koja treba da podstakne razumevanje načina na koji postupamo sa drugim ljudima - da jednostavni osećaji isključenosti, usamljenosti i sramote, kada se iznova ponavljaju u našoj psihi, mogu deformisati i oštetiti naš zdrav razum i iskriviti naše mentalno zdravlje i čitav pogled na svet. Ovaj članak se pridružuje podizanju svesti o tome da držimo oči širom otvorene kada su u pitanju rani simptomi psihičkih obolenja i da se normalizuje traženje pomoći, u nadi da se poboljša pristup terapiji i profesionalnoj pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Problemi mentalnog zdravlja variraju u načinu na koji nastaju. Neka stanja su genetska, dok se neka mentalna oboljenja rađaju pukim sticajem okolnosti. Bez obzira na uzrok, simptome uvek može pogoršati nečije okruženje.

Šta se krije iz Džokera?

Naša fascinacija Džokerom verovatno je psihološke prirode i izazvana količinom njegove negativnosti, koja nas sve toliko opčinjava - pokušaj razumevanja zločina koji naizgled nema nikakvu drugu svrhu, osim da izazove haos koji Džoker izaziva. Njegov haos rođen je iz uma koji je oteran u jezivi nivo nemoći i nerazumevanja normalnih ljudskih emocija. Ipak, moramo se zapitati koja se poruka krije iza Džokerovog ludila.

Pravi zlikovci smatraju da loše stvari koje rade imaju smisla, te da one objašnjavaju zašto su krenuli stranputicom. Džokerova motivacija je da korumpira korumpiranost - korupciju u bankama, u našim preduzećima i vladama. On smatra da dovodeći ljude do same ivice psihoze, pa čak i gurajući neke preko njene ivice, razdvaja i izlaže na videlo naše slabosti kao ljudskih bića, otkrivajući začarani krug sistemske korupcije u kojem smo zarobljeni. Na primer, povežite Džokera sa bilo kojim od nedavnih terorističkih napada. Problem je u tome što mi ne razumemo šta to uopšte navede nekoga da "skrene" i učini takvo delo. Postoji stigma oko pitanja mentalnog zdravlja, posebno mentalnih bolesti. Ali, da bismo se suočili sa svojim demonima, moramo ih destigmatizovati i učiniti pomoć lakšom za upravljanje prihvatanjem problema i stavljanjem ih u pozitivnije svetlo, umesto mrštenja i bežanja od istih. Ako budemo svesniji problema vezanih za mentalno zdravlje, moćićemo prepoznati njihove rane znakove kod ljudi, a zatim im pružiti pomoć koja im je potrebna i sprečiti da se bolest pogorša i na kraju, nanese veću štetu, u nekim slučajevima, i čitavom društvu.

Joker-ova poruka

Film „Joker“ je premijerno prikazan 4. oktobra 2019., tokom meseca podizanja svesti o mentalnom zdravlju, a s obzirom da je 1. oktobar bio Svetski dan osmeha - dan koji treba da širi dobrotu, dobru volju i razumevanje u svetu - dozvolimo da ovaj film bude poruka i podsetnik da se svi mi setimo da budemo ljubazni, puni razumevanja i prihvatamo ljude oko nas, čak i kada su različiti. Kad se neko našali, nasmejte se. Ako vam se neko nasmeši, pokušajte da se i vi njemu osmehnete. Ukoliko vidite znakove da je nekome potrebna pomoć u vezi sa osnovnim problemima mentalnog zdravlja, koristite empatiju, saosećanje i razumevanje kako biste im pomogli da potraže stručnu pomoć koja im je potrebna da bi se izlečili i krenuli dalje na pozitivan način. Pokušajmo da budemo ljudi koji podržavaju one koji se bore. Hajde da stavimo pravi osmeh na njihovo lice.