Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Šta kada želite decu, a vaš partner ne?

Uspeli ste! Završili ste studije, pronašli ste sjajan posao, stekli neko radno i životno iskustvo, upoznali divnu osobu i sve ide po planu... Sada je došlo vreme kada ste se skrasili i počeli da razmišljate o tome da osnujete sopstvenu porodicu. Jedva čekate da prvi put držite sopstvenu bebu u naručju i ova ideja vas uzbuđuje. Dakle, sa tom temom na umu, obratite se svom partneru. Na vaše iznenađenje, oni ili ona se ne oseća toliko uzbuđeno kao vi, možda čak i suprotno - saopšti vam da ne želi decu. Šta raditi i kako postupiti u ovoj situacji? Šta kada želite decu, a vaš partner ne? Da li postoji izlaz iz ove, naizgled, bezizlazne situacije, kada vam deluje kao da vam se snovi ruše? Otkrivamo u nastavku.

zelite decu vas partner ne

Šta kada vaš partner ne želi decu?

Većina ljudi, kada čuje da njihov partner ne želi da zasnuje porodicu, pokušava da ga ubedi da se predomisli. Stoga, oni često panično iznose razne razloge zašto je toliko predivno i neophodno imati decu. Evo nekih najčešćih argumenata koji se tada koriste:

 • Imaćete nekoga ko će se brinuti o vama kad ostarite
 • To je najveće i najvažnije životno iskustvo
 • Prestanete da živite samo za sebe i počnete da živite za druge
 • Deca vam omogućavaju da svet vidite na nov način i zabavljaju vas
 • Zažalićete što nemate dece kad ostarite

Da li ste i vi koristili ovakve argumente? Ako da, da li su upalili? Izgleda da ne, čim tražite savet. Međutim, ne brinite. Većinu vremena je besmisleno pokušavati da ubedite svog partnera da ima decu, jer on ili ona ima svoje lične razloge i argumente zašto ne želi decu, koji su jači od vaših argumenata. Verujte mi, oni su verovatno češće razmišljali o ovom „problemu“ i njihova odluka je razumna. Pitanje je, budući da vi i vaš partner niste na istoj stranici, možete li nešto učiniti da se vaš partner predomisli i poželi da ima decu? Koliko god da vam deluje da su šanse za to male, zapravo, dobra vest je da, da - postoji.

Šta ako vi želite decu, a vaš partner ne?

Mnogi parovi odluče da razgovaraju o osnivanju porodice, pre nego što se venčaju. Drugi smatraju da takve odluke treba donositi kasnije, kad postanu stariji, te odlažu ovaj razgovor. Postoje i oni koji prosto podrazumevaju da njihov partner želi da ima decu ili oni koji izjave da žele imati decu, a nakon nekoliko godina se predomisle, i obrnuto. Koja god situacija bila u vašem slučaju, imajte na umu da nema smisla kriviti sebe i žaliti što niste razgovarali o tome na vreme. Svi greše i to je u redu. Dakle, ne plačite zbog prolivenog mleka. Umesto toga, uzmite stvar u svoje ruke. Šta kada želite decu, a vaš partner ne?

Život sa i bez dece

Prva stvar koju možete da uradite kada vam vaš partner saopšti da ne želi da ima decu, jeste da sednete zajedno i vodite dubok, iskren, ozbiljan i dug razgovor. Pokušajte da zamislite svoj život sa decom i bez dece i uporedite ih. Fokusirajte se na budućnost. Budući da vaš partner ne želi da ima decu, pokušajte da shvatite kako on ili ona vidi vašu zajedničku budućnost. Možda želi da putuje svetom i brine se da će to sa decom biti nemoguće. Ili, možda, želi da gradi karijeru, ali plaši se da će deca tome stati na put? Zapamtite, „ne“, može značiti i „ne sada“, ne mora uvek značiti „baš nikada“. Stoga, otvoreno porazgovarajte o opcijama.

Pravi razlog iza „ne“

Kada se nađete u situaciji da želite decu, a vaš partner ne, sledeći korak je shvatiti zašto tačno vaš partner ne želi da ima decu. Razlozi poput „jer koštaju puno“, „jer ih jednostavno ne želim“, ili „jer ja neću biti dobar roditelj“ i njima slični, nisu dovoljno dobri argumenti. Stoga, budite uporni i pokušajte da otkrijete pravi razlog koji stoji iza toga što vaš partner ne želi decu. Morate saznati sa čime zaista imate posla. Tek tada ćete to moći da rešite ili promenite. Ukoliko vaš partner ne zna zašto ne želi decu ili se plaši da vam to kaže, budite strpljivi i imajte razumevanja. Pitajte o njegovom ili njenom detinjstvu, prošlim iskustvima sa decom, kao i tome kako su se članovi porodice odnosili prema njemu ili njoj. Sve ovo može doprineti nespremnosti vašeg partnera da ima svoje dete. Evo nekoliko mogućih razloga zbog kojih vaš partner možda zapravo ne želi dete, kako biste započeli razgovor:

 • Užasava se rađanja i gojenja,
 • Zabrinut/a je da mu/joj niko neće pomoći da brine o detetu,
 • Ima genetsku bolest i ne želi da je prenese na svoju decu,
 • Imao/la je loša iskustva sa decom,
 • Bio/la je svedok ili žrtva zlostavljanja roditelja,
 • Imao/la je teško detinjstvo.

Ovo je samo nekoliko mogućih razloga zbog kojih vaš partner možda ne želi decu. Razmotrite ih i razgovarajte otvoreno sa partnerom.

Hormoni

U većini slučajeva, muškarci su najčešće ti koji ne žele da imaju decu. Međutim, ukoliko vaša lepša polovina je ta koja kaže „ne“ ili „ne sada“, možda bi bilo dobro da joj date više vremena. Zapamtite, žene često osećaju velik pritisak da imaju decu zbog biološkog sata. Stoga, neke od njih reaguju pozitivno i žele što pre da imaju decu. Druge mogu da zauzmu agresivniji stav, te odbijaju da budu „inkubatori za bebe“. Napokon, u 21. veku većina žena može da bira hoće li imati decu ili ne, a nekima su karijera i obrazovanje možda važniji od porodice. Međutim, čak i ako vaša partnerka ne želi da ima decu trenutno, njena odluka se može promeniti za nekoliko godina. Ukoliko je moguće, budite strpljivi! Velika je šansa da će vaša lepša polovina pre ili kasnije osetiti unutrašnju potrebu da ima decu. Hormonalni nagoni za potomkom nisu šala.

Prihvatiti realnost

Ukoliko je vaš partner 100% siguran da ne želi decu i vidite da se neće predomisliti, možda je vreme da se suočite sa stvarnošću. Zapitajte se: „Da li bih mogao/mogla da budem srećan muškarac / žena od 40, 50, 60 godina, bez dece i unuka?“ Ako je odgovor „ne“, onda trebate da razmislite o svojoj trenutnoj vezi i uzeti u obzir da vaš partner možda nije osoba sa kojom želite da provedete ceo život. Zapamtite, ako pristanete da žrtvujete svoju sreću i nemate dece, iako to želite, na kraju ćete se možda osećati neispunjeno, boriti se protiv depresije i biti svesno ili nesvesno ogorčeni na svog partnera. Možda će vam se putevi razdvojiti kasnije, kada je mnogo teže pronaći drugog partnera i / ili imati decu. Stoga, uzmite sve u obzir i dobro razmislite.