Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Zašto stalno pravimo iste greške?

Kao nesavršena ljudska bića koja jesmo, imamo tendenciju da pravimo iste greške s vremena na vreme, bilo to kada je u pitanju ljubav, prijateljstvo, karijera ili bilo koji drugi odnos ili stvari. Često su greške koje ponavljamo iznova i iznova, slične jedna drugoj u prirodi, te budemo sasvim šokirani i zbunjeni time da nismo naučili lekciju prethodnog puta i ponovo ponovili jednu te istu stvar. Ipak, kažu da greška ponovljena više od jednog puta, više nije greška, već - izbor. Iza ponavljanja istih grešaka više puta kriju se neki logični razlozi, a u ovom članku ćemo se detaljno pozabaviti njima, kako biste otkrili suštinu toga zašto stalno pravite iste greške, kao i šta se krije iza toga, kako biste sprečili da ponavljate svoje pogrešne postupke, iznova i iznova.

zasto pravimo iste greske

Zašto pravimo iste greške?

Ponekad, ponavljamo istu grešku iznova i iznova, jer još uvek nismo naučili lekciju. Možda ste svaki put sledeći pokušali da uradite bolje, ali nekako se uvek ispostavi da ste zapravo ponovili istu grešku iz prošlosti. Zbog čega se stalno spotaknete o isti kamen? Koja je glavna promena koju biste zaista trebali da uradite, ali vam i dalje nedostaje da prekinete isti ciklus? Iza začaranog kruga koji nas dovodi do toga da stalno pravimo iste greške, nalazi se niz potencijalnih uzroka kojih često i sami nismo svesni, a kako bismo u budućnosti naučili na svojim greškama i izbegli da ih ponovimo, važno je da ih razumemo i otkijemo.

Ne priznajemo svoje greške

Naravno, nad nekim stvarima koje nam se događaju nemamo kontrolu, ali postoje i one iskrene greške koje često svesno ili nesvesno pravimo. Međutim, većina stvari koje pođu po zlu za nas, u velikoj su meri svesni izbori koje smo sami doneli, koji su nas doveli do takvog ishoda, a da to ni ne znamo. To su izbori za koje se borimo, a zatim ih, kada ne pođu po planu, nazivamo greškama. Kada ne preuzmemo odgovornost za svoje postupke, uključujući i one loše koji se ispostave kao greške, ne možemo ih ni promeniti. Da biste ispravili svoju grešku, pogotovo onu koju stalno pravite, morate pre svega biti svesni da ste je uopšte napravili.

Zašto padate na uvek iste tipove muškaraca?

Pogrešna uverenja

Nije bitno da li verujete u svoje reči. Kada se sve svodi na najbitnije životne odluke, najvažnije je upravo ono za šta vi lično, duboko u sebi, verujete da je istina. Ukoliko ste sebe ubedili da niste dovoljno dobri ili da niste sposobni za nešto, vi na taj način stvarate sopstveno samoispunjavajuće proročanstvo. Vaš stav i ono u šta verujete u vašoj srži da je istinito i ispravno, će se ogledati u vašim iskustvima. Čak i ako su vaša iskustva predivna, vaša uverenja će vam konstantno sugerisati da je potrebno više ili drugačije, a vaše želje, misli, reči i postupci će se kositi jedni sa drugima, dovodeći do toga da stalno pravite iste greške, pitajući se zašto i kako.

Loše navike

Svi smo uglavnom barem u nekoj meri svesni svojih loših navika i loših obrazaca ponašanja, ali ćemo ih uprkos tome ponoviti, jer je tako lakše. Ukoliko želite drugačiji život, morate drugačije da mu pristupite. Loši izbori i greške koje stalno ponavljamo uglavnom su rezultat naših vlastitih loših odluka, naših postupaka ili (ne)akcija. Često ponavljamo i stalno pravimo iste greške štetne po nas, jer se i dalje držimo neke svoje loše navike. Da bismo postigli pozitivne rezultate, te navike moraju da napuste jednačinu. To je glavni razlog zašto je većini ljudi teško da se promene i zašto stalno prave iste greške. Promenite svoj pristup životu. Probajte različite i nove stvari i načine pristupanja stvarima. Pokušajte da radite stvari kojih se bojite, ali znate da ih trebate učiniti i videćete pozitivne rezultate. Nikako nemojte reći da nešto ne funkcioniše unapred, pre nego što ste uopšte pokušali. Sve greške koje ste napravili, neko je već napravio pre vas i smislio način da ih zaobiđe i ispravi. Imajući to na umu, formirajte nove navike i prestanite da radite stvari koje vam ne daju rezultate koje želite i dovode do toga da stalno pravite iste greške.

Kako da prestanete da pravite iste greške?

Sada kada smo popričali o tome šta dovodi do toga da stalno pravimo iste greške, iznova i iznova, vreme je da popričamo o tome kako da taj začarani krug i prestane. Pre svega je najbitniije osvestiti grešku, kako bi se na njoj moglo i raditi. Ukoliko mislite da ste pronašli uzrok toga zašto stalno pravite iste greške, u nastavku ćete saznati kako da ih u budućnosti ispravite, odnosno, ne ponovite.

Budite iskreni prema sebi

Ukoliko želite da promenite svoj šablon ponašanja i prestanete stalno da pravite iste greške, ključno je da budete iskreni prema sebi i onima oko vas, koliko god možete. To ne znači da treba da nanesete drugim ljudima bol govoreći im ono za što znate da će im nauditi i povrediti ih. To samo znači da treba da radite stvari koje osećate da su ispravne za vas. Ono u šta zaista verujete pretvoriće se u vaše odnose sa drugima i sa samima sobom. Ako, na primer, verujete da niste dovoljno dobri za određenu osobu, koliko god vam ta osoba pokušavala dokazati suprotno, vi to nikada istinski nećete moći osetiti i prihvatiti. Počećete da verujete u laž, umesto u istinu, zbog svojih uverenja. Jednom kada postanete iskreni prema sebi i počnete da formirate zdravije navike, neminovno ćete doživeti i pozitivne promene. Na ovaj način, prestaćete da pravite iste greške, jer ćete znati kako da ih prevaziđete, samim time što ste promenili stare navike.

Budite odgovorni za svoje postupke

Nije tajna da se većina nas često okrene tome da okrivimo druge ljude, kada stvari ne idu onako kako smo mi to zamislili. Krivimo druge zbog boli koju smo sebi naneli donošenjem pogrešnih odluka i pravljenjem istih grešaka. Ovo je vrsta odbrambenog mehanizma, koji je tu da nam „ublaži pad“. Na ovaj način, pokupavamo da se ogradimo od istine, jer, da se ne lažemo, istina ume da zaboli. Kada odlučite da preuzmete odgovornost za svoje postupke, moćićete da dobijete pristup osećanjima osnaživanja, samopouzdanja i ponosa. A, kada se tako budete osećali, nećete imati vremena da tražite krivca za vaše greške, već će te samo imati u vidu kako da prevaziđete svoju grešku, ispravite je i krenete dalje. Da ne pominjemo i zaobiđete u budućnosti, jer ćete znati tačno šta je uzrok – vi lično i vaš pogrešan postupak, nad kojim, ukoliko preuzmete odgovornost za njega, ubuduće kontrolu.