Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

"Zašto sam toliko ljubomoran/na?" Kako otkriti skrivene razloge iza ljubomore

Ljubomora je emotivni otrov. U stanju je da vas potpuno obuzme i lukavo proguta iznutra. Bilo da je realna i osnovana ili samo u vašoj podsvesti, ona se može uvući u svaki delić i segment vašeg života i odnosa. Ukoliko se često pitate: „Zbog čega sam tako ljubomorna/ljubomoran“?, vreme je da se suočite sa ovim problemom. Kada osećate ljubomoru, ona može preuzeti volan vašeg racionalnog procesa razmišljanja. Možda sa potpunom sigurnošću znate da je vaš partner lojalan, ali samo saznanje da, na primer, idu na poslovnu večeru sa svojim bliskim kolegama i dalje vas uznemirava i izaziva razne negativne scenarije u vašoj glavi.

ljubomora

Odakle potiče ljubomora?

Ljubomora može izniknuti iz velikog broja semena. Ona može biti posađena u najzabačenije delove vašeg uma već i najbezazlenijim komentarom u prolazu. Kada ste ljubomorni, osećate se zaštitnički nastrojeni. Čak i ako ste ljuti, iracionalni ili se samo plašite, vaš odbrambeni mehanizam biće zaštitnog karaktera. Imate nešto ili nekoga vama veoma važnog, a nešto preti vašoj sreći. Zapravo, vaš odnos čak i ne mora da bude u realnoj opasnosti da biste bili ljubomorni. Ukoliko su vas partneri varali u prošlosti, ti strahovi lako mogu da se prenesu u novu vezu, i manifestuju prema novom partneru koji vas nikada nije povredio. Možda ste ljubomorni i zbog nesigurnosti. Nesigurnost može proizilaziti još iz vašeg detinjstva, prošlih veza ili bilo čega drugog. Ukoliko se ne osećate dostojnima ljubavi, to može vas učiniti i previše obazrivima i svesnima svega što bi moglo sabotirati vašu vezu. Takođe, narušeno poverenje, kompetitivnost, projekcija, pa čak i samo loš nagoveštaj u stomaku može vas učiniti ljubomornima. Ali, nije uvek lako otkriti izvor svoje ljubomore kada ona preuzme kontrolu.

Zbog čega sam ljubomoran/na?

Možda ste se već pronašli u prethodnom paragrafu. Možda vaše prethodne veze i dalje progone vašu sadašnju ili još uvek radite na poverenju prema partneru kojem ste već oprostili laganje ili neku grešku. Ukoliko uspešno uspete da prepoznate ono što vas zapravo čini ljubomornima, može vam u velikoj pomoći da se suočite sa uzrokom i na taj način prevaziđete svoju, u većini slučajeva, neosnovanu sumnju. Pokušajte da se prepoznate u sledećih nekoliko mogućih uzroka ljubomore.

Prošlost

Vaša prošlost je verovatno najveći agresor kada je u pitanju osećaj ljubomore. Naša psiha se navikava na određeni obrazac i očekuje da se on ponovi. Sposobnost da se predvidi varanje ili laganje je oblik zaštite koji nastaje usled emotivnih povreda iz prošlosti. Možda vas je bivši partner ostavio zbog svoje koleginice ili kolege, pa ste sada ljubomorni na kolegu ili koleginicu vašeg trenutnog partnera. Stavili ste se u režim preživljavanja, kako biste osigurali da više ne budete povređeni. Ponašate se iracionalno jer se svim silama trudite da zaštitite ono što imate. Razgovarajte sa svojim partnerom. Dajte mu do znanja da mu/joj verujete, ali da jednostavno ne možete da ne brinete zbog onoga kroz što ste prošli u prošlosti. Mogućnost da podelite svoju prošlost i strahove sa svojim partnerom, kao i njegovo/njeno razumevanje može vam u velikoj meri olakšati ljubomoru.

Nesigurnost

Ispričaću vam nešto iz svog ličnog primera. Smatram se samouverenom osobom. Definitivno ne bih rekala da imam problema sa samopoštovanjem, ali nesigurnost stiže do svih nas, čak i onih u srećnim vezama. Nedavno sam počela da se viđam s nekim i veoma smo srećni. Iz nekog razloga, koji ni meni samoj nije jasan, nedavno sam počela da ga istražujem po društvenim mrežama i naišla na fotografije njega i njegove bivše. Raskinuli su pre mnogo godina, i znam da odavno nisu u kontaktu, ali uprkos tome, videvši te slike zapalila se vatra i bes u meni. Nije bilo racionalnog razloga da se osećam ljubomornom. I ja imam bivše iz prošlosti, ali nesigurnost je jednostavno uradila svoje. Na svu sreću, ove emocije brzo su me prošle i shvatila sam šta se dogodilo, ali ovo je primer kako vas čak i najmanja nesigurnost može učiniti ljubomornima, iako inače to niste. To je nešto što vaš partner može privremeno umiriti komplimentima i nekim gestovim kako bi vas uverio u svoju naklonost vama, ali zaista biste se trebali pozabaviti time sami, jer nesigurnost ipak dolazi iz vas.

Kompetitivnost

Takmičenje za nekoga ko je opterećen kontrolom ili potrebom za pobedom, ili da čak bude samo na istom nivou kao neko drugi, može dovesti do ljubomore. Možda mislite da je ljubomora u ljubavi drugačija od konkurencije na funkcijama, ali zapravo nije. Možete biti ljubomorni na bivšu vašeg partnera, jer ima lepšu frizuru ili bolji posao od vas. Mogli biste biti ljubomorni na poznatu ličnost koja je simpatija vašeg partnera ili na neku devojku kojoj je lajkovao fotografiju na Instagramu. To može zvučati potpuno smešno i bezazleno, ali nekome ko je takmičarski nastrojen može biti veoma teško da se ne upoređuje sa drugima. To može ići ruku pod ruku sa nesigurnošću, ali može i proizaći iz potrebe za pobedom ili kontrolom. Pokušajte da se fokusirate na sebe i svoju vezu, a ne na bilo koji spoljni faktor.

Nepoverenje

Ako vas je vaš partner u prošlosti varao ili lagao, ponovno izgraditi poverenje može biti veoma teško. Možda ste im oprostili, ali bol niste zaboravili. Čak i ako vam partner nije dao ni jedan razlog da budete ljubomorni, jednom kada se poverenje naruši, ljubomora prolazi kroz sve nastale pukotine. U ovom slučaju, to nije lako popraviti. Ne možete samo staviti flaster na ožiljke i nastaviti dalje. Radite na poverenju sa svojim partnerom. Biće potrebno truda, vremena i mnogo razgovora i pouzdanog ponašanja. Ponekad čak terapija i vežbe poverenja mogu u velikoj meri pomoći.

Projekcija

Kada i sami radimo nešto pogrešno, mnogo je verovatnije da ćemo optužiti druge da isto to rade. Pre svega, mi ne želimo da se prevrćemo sami u svojoj krivici, ali takođe znamo da ako smo i sami za nešto sposobni, da su i drugi. Možda ne razumete zašto ste ljubomorni na kolege svog partnera. Znate da se ništa ne događa, ali osećate nelagodnost zbog toga. Ovo bi mogla biti projekcija. Čak i ako toga niste ni svesni, možda se flertujete sa nekim svojim kolegom. Koliko god to bilo suptilno i beznačajno, vi duboko u sebi znate da radite nešto što je na ivici varanja. Vaša zakopana krivica projektuje se u vidu ljubomore.

Strah

Strah je uvek osnovni uzrok svake ljubomore. Bilo da je to strah od gubitka kontrole, strah od gubitka te osobe, strah od slomljenog srca i bola, on je prisutan. Strah može da paralizuje. Kada se iskazuje kroz ljubomoru, stvari vrlo brzo mogu postati loše. Teško je osloboditi se straha, posebno ovakvog. Razgovarajte sa svojim partnerom o tome. Bez obzira da li ste u prošlosti bili prevareni, izdani ili niste, zastrašujuće je izgubiti nekoga koga volite. Samo oslobođanje ovakvih osećanja može vam doneti veliko olakšanje i podići teret sa grudi.

Samo-sabotaža

U nesvesnom pokušaju da se zaštitimo od bola, često sami sebe sabotiramo. To znači da stavimo tačku na stvari, pre nego što stignemo da budemo povređeni. Do ovoga može dovesti strah, nisko samopoštovanje i razne druge stvari. Postajemo iracionalno ljubomorni kao način da odgurnemo partnera od sebe, pre nego što on dobije priliku da nas povredi i odgurne od sebe.

Vaš „osećaj“ (intuicija)

Ljubomora je zanimljiva stvar. Može biti toliko stvari koje je pokreću koje se mogu objasniti, a opet, ne mora uopšte postojati racionalno objašenjenje. Možda ne možete tačno prstom upreti na ono šta vam izaziva ljubomoru. Vaš partner može biti jedan u milion. Nema sumnjivih telefonskih poziva u sred noći. Ne kasni sa posla i ne osetite tuđ miris na njemu, ali iz nekog vama nepoznatog razloga jednostavno ne možete da se otarasite osećaja da vas vara. Ponekad, vaša intuicija i utroba vam jednostavno to govore.

Da li ste sada u stanju da odgovorite na ovo frustrirajuće pitanje: „Zašto sam toliko ljubomoran/na?“ Nadam se da je odgovor potvrdan. I nadam se da ćete ovim saznanjem početi da radite na srećnoj i zdravoj vezi u budućnosti, bez ljubomore.

Srećno!