Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

3 razloga zašto sabotiramo sopstvene snove - Samosabotaža i kako joj stati na kraj

Ukoliko stvari ne teku onako kako biste želeli, verovatno je u pitanju vaš lični unutrašnji „saboter“. Lična sabotaža, poznatija kao „samosabotaža“, uništava svaku vrstu samopouzdanja koje ste izgradili i sprečava vas u nameri da idete za onim što želite, koliko god to kontradiktorno zvučalo. Ponekada se nađemo u čudnoj vrsti unutrašnjeg konflikta, koji aktivno govori: „Ne mogu“, iako svaki drugi deo vas viče, „Da, želim to“. Šta se to zapravo dešava? Kako stati na kraj ovom tihom ubici iz prikrajka?

zasto sabotiramo sami sebe samosabotaza

Sabotiranje samog sebe tj. samosabotaža (Sam svoj neprijatelj)

Uložili ste vreme i trud kako biste bili ostvareni i uspešni. Postavili ste sebi krajnji cilj i zaista ste uzbuđeni da prisustvujete njegovoj manifestaciji u vašem životu. Znate šta želite, ali se to ne ostvaruje, i to vas ostavlja potpuno uznemirene i zbunjene. Nije vam jasno zašto se stvari ne odvijaju onako kako želite, iako ste uložili sav potreban trud i povukli sve potrebne poteze. Dozvolite da vas predstavim u drugoj ulozi – ulozi sabotera. Verovatno se pitate kako je ovo moguće, i zašto biste želeli sami sebi da stojite na putu. Mnogo je razloga zbog kojih, nesvesno, sami sabotiramo sebe i stvari koje najviše želimo. U nekom trenutku moramo se probuditi i obratiti pažnju na neke stvari koje pre nismo imali sposobnost da vidimo, poput sopstvenog samopouzdanja i samospoznaje. Ako ne vidite šta vam stoji na putu, kako možete znati kako da isto i uklonite? Pripremili smo za vas 3 najčešća razloga zbog kojih stojimo sami sebi na putu do ostvarenja ličnih snova i planova, kao i savete koji će vam pomoći da prevaziđete bilo kakvu unutrašnju prepreku:

Strah od neuspeha

Još od kada smo bili deca, konstantno smo preplavljivani idejama i mitovima o uspehu i neuspehu. U zavisnosti od toga u kakvom ste okruženju najviše vremena provodili, ta verovanja su se verovatno uvukla duboko u vašu podsvest. Kao rezultat, kognitivno i nesvesno nosite sa sobom sva negativna samouverenja, kuda god da idete. Ona počinju kao nešto toksično što je neko rekao, a zatim polako postane deo vašeg identiteta, a da možda niste toga ni svesni. Ovo su česta samodegradirajuća uverenja koja nemaju realnu osnovu, poput toga da mislite niste dovoljno dobri, pametni, da ste neuspešni ili da nešto ne zaslužujete. Dokle god vam podsvest govori da niste dovoljno dobri, nikada to nećete ni biti. Budite realni prema sebi, dajte sebi oduška i setite se da možete sve što naumite uz adekvatnu želju i trud, a da bilo kakav neuspeh ne znači da ste neuspešna ličnost.

Strah od uspeha

Još opasniji od straha od neuspeha jeste strah od, verovali ili ne, uspeha. Ovo možda zvuči suludo, ali činjenica je da se događa. Šta često čujemo, na primer, za dobitnike lutrije? Uspeh, odnosno dobitak, je bio toliko iznenadan i neočekivan da su na kraju prokockali sve svoje dobitke i našli se tamo gde su bili pre nego što su pogodili džekpot. Možda osećaju duboko u sebi da je novostečeni, raskošni životni stil suštinski nemoralan, jer su ih tome učili kao decu. Možda se plaše odgovornosti koja dolazi zajedno sa bogatsvom i uspehom, ili nečeg drugog što su videli na tuđem primeru. Bez obzira na uzrok, za izbegavanje uspeha postoji mnogo psiholoških razloga zbog kojih se određena osoba plaši pozitivnih promena u svom životu, te na nesvesnom nivou samu sebe blokira, kako ne bi došlo do istih.

Izgubili ste dodir sa svojim istisnkim “ja”

Samosabotaža je kada ne živite svoje osnovne vrednosti. Razumem koliko je teško pronaći svoje autentično ja, kao i kako je živeti bez njega, sa posledicama koje ovo stanje donosi. Fizičke, mentalne i emotivna obolenja brzo prate “lažno ja”. Sabotiramo sebe iako kažemo da zaista nešto želimo. Većinu vremena ne želimo da radimo na sebi, kako bi se ta želja zaista manifestovala. Zašto? Jer “unutrašnji” rad na sebi zahteva rast, a rast je često bolan. Skloni smo samosabotaži zato što nismo istinski iskreni prema sebi o tome ko smo i šta stvarno želimo. Ponekad je strah od osude od strane drugih ono što stoji na putu. Možda vaše autentično i iskreno “ja” zahteva odmor od ljudi u vašem životu koji ne bi razumeli vaš jedinstveni put, ulogu, posao, novu značajnu ili radikalnu perspektivu. Ovo su stvari gde promena i rast zahtevaju i malo nelagode. Ukoliko uspete ovo da prevaziđete, za tili čas ćete se zateći na pravom putu do uspeha.

Ukoliko čitate ovo, vaša unutrašnja istina poručuje vam da ste spremni da prevaziđete samosabotažu i počnete da gradite samopouzdanje kako biste dobili ono što želite. Da biste to učinili, moraćete jasno da zavirite u svoj odraz. Trebaće vam unutrašnje “ogledalo” koje će vam pomoći da razmišljate, steknete uvid u svoj unutrašnji svet, i povežete se sa svojim srcem kako biste pozvali uspeh u svoj život.