Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Zaljubljenost, ljubav ili strast? Odgovorite na 20 jednostavnih pitanja i pronađite odgovor

Romantični filmovi i bajke koji su nam od malena plasirani naučili su nas da srećan kraj podrazumeva da je sve uvek savršeno između muškarca i žene. Realnost je ipak drugačija, te nas pre ili kasnije suoči sa pričama potpuno drugačijim od onih kakve smo gledali na televiziji ili čitali o njima. Projektovanje ovih bajkovitih očekivanja na naše sopstvene ljubavne živote dovodi nas do poteškoća kada treba introspektivno da odgovorimo na pitanje: “ Da li ga/je zaista volim?” Ukoliko se vodite romantizovanim verzijama i očekujete da u ljubavi sve mora da teče savršeno, mislićete da niste pronašli onog pravog ukoliko vaša veza naiđe na probleme, te ćete možda propustiti dobru priliku i zajedno sa njom kvalitetnog muškarca. Isto tako, često nas jaka privlačnost i strast prema nekome mogu zavarati, te naterati da pomislimo da smo zavoleli nekoga, kada je zapravo u pitanju samo intriga i požuda, odnosno strast ili zaljubljenost.

Kako biste lakše znali da razlikujete ova dva pojma, treba da uvidite ključne razlike:

zaljubljenost ljubav strast

1. Strast je fizička i emotivna reakcija na nečiji fizički izgled

Do nje dolazi kada vam je neko izuzetno privlačan, i uglavnom se svodi na seks. Ona je najčešće kratkog životnog veka, te se veoma brzo zasitite osobe nakon nekoliko susreta, nakon što zadovoljite svoj seksualni apetiti požudu, te niste zainteresovani za dalje produbljivanje odnosa sa tom osobom.

2. Zaljubljenost je još intenzivniji fizičko-emotivni odgovor na jaku privlačnost

Ona se javlja rano, kada je privlačnost na izuzetno visokom nivou te veoma često brzo eskalira i pređe u potpunu zanešenost i opčinjenost vašom slikom partnera. Usled toga, često ćete osobu doživljavati nerealno i smatrati da je savršena bez obzira na to da li je to zaista tako ili ne. Kada vas zaljubljenost ponese, videćete samo ono što vi želite, a mane najčešće prevideti, te ovo pre ili kasnije dovodi do naglog razočarenja, kada zanos popusti i omogući vam da sagledate situaciju iz realnije perspektive.

Istina je da ljubav nije ni jedna od ove dve stvari. Ukoliko doživljavate ljubav kao napornu, bolnu i nesigurnu, te se pitate da li zaista volite nekoga, odgovor je najčešće – ne. Strast, požuda i zaljubljenost kratkog su veka, te ni jedno nema tendenciju da preraste u pravu ljubav. Kada zaista zavolite, razvićete snažne emocije, kao i privlačnost na psihičkom nivou, podjednako koliko i na fizičkom.

Još uvek niste sigurni da li je to što osećate zaista ljubav?

Vaši odgovori na sledećih 20 pitanja daće vam odgovor. Odgovarajte sa da ili ne. Ne razmišljajte previše o odgovoru, jer ćete se ponovo zapetljati u svojim mislima, već zapišite ono što vam je prvo prošlo kroz glavu. To je uglavnom i najiskreniji odgovor.

 1. Osećam privlačnost i povezanost sa partnerom na fizičkom, psihičkom i emotivnom nivou.
 2. Pomisao na mog partnera me čini srećnom/im.
 3. Osećam se dobro kada sam sa partnerom, a i kada sam bez njega.
 4. Mogu da budem ono što zaista jesam.
 5. Dopada mi se kakva sam osoba u ovoj vezi.
 6. Volim sebe podjednako koliko i svog partnera.
 7. Ponosna sam na svog partnera i ono što je.
 8. Ukoliko bi moj partner ostao bez finansijske i materijalne sigurnosti, ostao/la bih uz njega/nju i volela/o ih istim intenzitetom i dalje.
 9. Cenim i poštujem svog partnera, kao i sve njegove mane.
 10. Srećan/na sam zbog uspeha svog partnera.
 11. Kada se partner nalazi u problemu, uz njega sam.
 12. Zadovoljna/an sam komunikacijom između mene i partnera, kao i načinom na koji rešavamo probleme.
 13. Uvek biram našu vezu. Odluke koje donosim uvek su za dobrobit našeg odnosa.
 14. Kada imam dobre ili loše vesti, ili se susrećem sa problemom, moj partner je među prvim ljudima sa kojima to mogu da podelim.
 15. Kada imamo problem, moj prvi instinkt jeste da ga rešimo, ne da napustim vezu.
 16. Kada nam veza ne teče idealno, u stanju sam da to prebrodim i radim na njenom poboljšanju.
 17. Osećam se zadovoljno i ispunjeno.
 18. Znam da partner podjednako voli mene koliko i ja njega/nju.
 19. Ne postoji osoba sa kojom bih radije bila.
 20. Uvek pristupam našem odnosu sa ljubavlju.

Ukoliko ste na većinu pitanja dali odgovor “Da” – čestitamo! Izgleda da zaista volite osobu sa kojom ste. Ukoliko je odgovor “Ne” prevagao, šanse su velike da ste samo slepo zaljubljeni ili delite veliku strast, bez preterane emotivne investicije. Potrudite se da naučite da bez problema razlikujete ove stadijume, kako biste bez poteškoća plovili kroz ljubavne vode.