Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Tečna ljubav: Krhkost ljubavnih odnosa današnjice

Dobrodošli u doba površnih veza i površne ljubavi. U savremenom brzom i „tečnom“ društvu, odnosi i ljubav se, poput tehnologije – naših telefona, kompjutera i ostalih spravica, lako mogu zameniti novima, jer je lakše i povoljnije kupiti nov model, nego popravljati stari. Tu nas čeka pojam “tečna ljubav.” Kako poetično, a u isto vreme i intrigantno. Ovaj zanimljiv koncept objasnio je sociolog Zigmunt Bauman, koristivši ovu metaforičnu, ali uznemirujuću metaforu da prenese stvarnost koja se danas javlja veoma često - krhkost ljubavnih odnosa. Verovatno vam nije iznenađujuće da su međuljudski, partnerski i ljubavni odnosi postali sve površniji, kraći i prolazniji, s obzirom na našu masovnu društvenu potragu za zadovoljavanjem naših trenutnih i površnih potreba. Tu spadaju i naši ljubavni odnosi, ali i odnos koji uspostavljamo sami sa sobom, koji je sam Bauman nazvao „likvidnošću ljubavi prema sebi“.

Šta je "tečna ljubav"?

U našem svetu široko rasprostranjene „individualizacije“, ljubav i partnerski odnosi su mešani blagoslovi. Oni se kolebaju između najlepšeg sna i noćne more, i teško je reći kada se jedno pretvori u drugo. Uspostavljanje snažnog, posvećenog ljubavnog odnosa, nije lako za većinu ljudi. Mnoge veze danas više liče na „povezanosti“ nego na „ljubavni odnos“. Više ne govorimo samo o masovnoj prevlasti nove tehnologije i društvenih mreža koji su promenili koncept upoznavanja partnera i ljubavi – koncept “tečne ljubavi” prevazilazi sve to. Živimo u dinamičnom svetu gde se realnost ponekad meša sa virtuelnim životom - tečna modernost u kojoj nam se čini da nam mnoge stvari prolaze kroz prste, uključujući i ljubav. Uspostavljamo nestabilne i površne ljubavne odnose, a naše društvo zauzvrat peva hvale i ode sve fleksibilnijim ljudskim odnosima. Ljubav je oduvek bila delikatna stvar. Međutim, krhkost ljubavnih odnosa danas je veća nego ikada.

tečna ljubav

Tečna ljubav u praksi

Zigmunt Bauman, koji je skovao pojam “tečna jubav”, dijagnostikovao je “smrt romantične ljubavi” još pre 16 godina, ali, promena u stvari nije bila toliko radikalna, stoga nam je promakla. Socijalizovani smo i odgajani da i dalje idealizujemo pravu, romantičnu ljubav i ona i dalje vodi naš način razmišljanja i naša očekivanja, samo se više dovodi u pitanje. Međutim, naši postupci sve više liče na tečnu ljubav i demonstriraju krhkost ljubavnih odnosa današnjice. Zanimljivo je da su, kada ih je Bauman pitao, njegovi učenici rekli da teže „doživotnoj ljubavi“, ali priznali da većinski imaju kratkoročne veze, sa malo posvećenosti. To je veoma čudan paradoks. Želimo ljubav, odanost, pažnju, posvećenost i poverenje, ali nam je teško da ostanemo u vezi jer nam dosadi, mrzi nas previše da se trudimo ili, kada se prvobitna faza snažne zaljubljenost završi, počinjemo da gledamo druge ljude, što sve stvara osećaj nelagode i kontradikcije. Čak se i sama tehnologija - optužena za doprinos tečnoj ljubavi, umesto da se koristi pametno, kako bi osnažila ljubavne odnose, zapravo ih čini krhkima i dovodi do e ljubavi. Prema studijama “tečne ljubavi”, 27 posto tinejdžera koristi društvene mreže kako bi pratili i kontrolisali svoje partnere. Da li je to ljubav?

Krhkost ljubavnih odnosa današnjice

Zigmunt Bauman u svojoj teoriji o tečnoj ljubavi, trvdi da su u ovo doba potrošača, ljudski odnosi uhvaćeni između naših nepomirljivih potreba za sigurnošću i slobodom. I, nažalost, izgleda da je u pravu. Šta je ljubav? Odgovor na ovo pitanje je uvek bio problem, ali sada više nego ikad, jer uviđamo krhkost ljubavnih odnosa. Pokušaji pripitomljavanja naše slobode u ljubavnom odnosu, pripitomljavanje našeg pravog “ja”, učiniti sve ono neizvesno što predvidljivijim i ograničiti ljudsku potrebu za slobodom - sve ove stvari su smrtonosno zvono za ljubav. Što se ljubavi i ljubavnih odnosa tiče, posedovanje, moć, spajanje ličnosti i razočaranje su “Četiri jahača Apokalipse”. A, kada je u pitanju “tečna ljubav” modernog vremena, to je ono što ljubav čini toliko mučnom i objašnjava krhkost jubavnih odnosa današnjice. Želimo da nam ljubav popusti i bude olakšana, kao i sve ostalo u životu. Mi smo zagriženi potrošači i insistiramo na svojim potrošačkim pravima - ljubav i seks moraju nam pružiti ono što smo očekivali od svih ostalih “kupovina” - novinu, raznolikost, jednokratnost i laku zamenu.

Seks i tečna ljubav

Na primer, zapitajmo se, kako u 21. veku posmatramo seks. Beskrajno razgovaramo o seksu, gledamo edukativne video klipove, čitamo bezbroj knjiga i priručnika, kako bismo sebi pružili potrebne informacije da bismo maksimizovali povrat ulaganja. Danas, svi misle da znaju sve i da su upoznati sa sa svime, a zapravo – svi su u mraku. Sa tečnom ljubav i seksom koji je deo nje, je isto. Želimo da seks više liči na kupovinu – da bude transparentan i lako zadovoljavajući. Pokušavamo da napravimo tehniku kojom ćemo savladati sve prepreke i odmah dobiti sve na tacni. Koncentracija na svemu ovome, ne ostavlja nam ni vremena ni prostora za istinsko uživanje i ekstazu, kakvu bi ljubav, seks i ljubavni odnosi trebali da nam pruže.

Sloboda i sigurnost

Iako živimo u potrošačkom svetu, ljudi nisu potrošački proizvodi, niti imamo planiran rok trajanja, kao bilo koja tehnologija. Mislimo, osećamo i volimo. Ali, da bismo to i dobili nazad, uvek moramo početi od sebe, doživljavajući sebe kao ljude koji zaslužuju da budu voljeni. Tečna ljubav uvek nas ostavlja praznog srca, a to je nešto što niko od nas ne želi. Besciljni potrošač uvek na kraju ostaje gladan i duboko nezadovoljan. Ponekad se iza tečne ljubavi i krhkosti ljubavnih odnosa krije lična nesigurnost. Ne doživljavajući sebe sposobnima da održavamo vezu koja je dovoljno jaka da napreduje, dovoljno jaka da gradimo budućnost i zdrav ljubavni odnos sa drugom osobom. Nesigurnost je odraz samopoštovanja koje se nije adekvatno razvilo. U ovom životu ništa nije sigurno i svi koračamo zajedno, u magli. Ukoliko počnemo da verujemo sebi i volimo sebe, polako ćemo početi da se krećemo napred sa više sigurnosti. Bauman nam proučuje da, da bismo bili srećni i imali ispunjavajući ljubavni odnos, moramo uzeti u obzir dve suštinske ljudske vrednosti - slobodu i sigurnost. Sigurnost bez slobode je ropstvo, ali sloboda bez sigurnosti je totalni haos. Svima su nam potrebne obe dimenzije da bismo pronašli ravnotežu u svom životu. Da naša ljubav ne bi bila tečna, a naši ljubavni odnosi krhki i lako zamenjivi.