Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kako prevazići strah od promene?

Da li je otpor prema većim promenama nešto sa čime se borite? Da li se plašite promene u životu i ne znate kako da napustite svoju zonu komfora u kojoj se osećate bezbedno i ušuškano? Da li Vas strah od promene parališe? To može biti promena karijere, težak i neprijatan razgovor, kraj romantične veze ili čak poziv koji više ne možete ignorisati. Sve što signalizira važnu promenu izbegavate dokle god možete, ali u realnosti, što se više opirete promeni koja je neizbežna, to Vas ona više opterećuje, signalizirajući da nešto nije u redu. Taj neprijatan osećaj neće prestati , sve dok stisnete zube i nešto promenite. Dakle, važno je prihvatiti promenu, umesto da se borite protiv nje i vodite borbu bez kraja, u kojoj nikada nećete pobediti. Kako to da uradite? Slede 4 načina da prevaziđete strah od promene i naučite da joj se radujete.

strah od promene

Kako prevazići strah od promene?

Plašimo se promena, jer ne možemo da predvidimo ishod. Plašimo se nepoznatog. Međutim, ostati na jednom mestu može često biti mnogo rizičnije od promene. Bez obzira da li se radi o Vašoj karijeri ili vezi, rizikujete da stagnirate i tapkate u blatu, ako ne nastavite da rastete i razvijate se, što je nemoguće bez promene. Strah od promene je emocija koja nas u tome ometa - gubimo jasnoću o svom potencijalu. S jedne strane, teško se odupiremo nesigurnosti, jer naš mozak više voli predvidljiv, makar i negativan ishod od onog neizvesnog, koji je možda bolji. S druge strane, naš um je fleksibilan i prilagodljiv - može se „istrenirati“ da napreduje. Stoga, sledi 4 načina kako prevazići strah od promene.

Ne silite stvari

Kada pokušate da ugurate kvadrat u okruglu rupu, šta se dešava? Prirodno nailazite na otpor. Pokušavanjem da na silu forsirate bilo šta, u pravcu u kojem jednostavno ne ide, je čisto gubljenje vremena i energije. Isto se može reći i za okolnosti u vašem životu. Pustite stvari da idu svojim prirodnim tokom i tecite nizvodno zajedno sa njima, umesto da grčevito plivate uzvodno – pitanje je vremena kada ćete se „udaviti“. Umesto da imate strah od promene i borite se protiv nje, prihvatite je, prialgodite se sa situacijom i uradite najbolje kako možete i umete. Začudiće Vas koliko čak i promene tada mogu da budu lake.

Prigrlite svoje borbe

Umesto da odbijate promenu i pravite kontra efekat, privucite je ka sebi i dočekajte je raširenih ruku. Ovo neće biti lako, ali zapravo je prirodniji način da se ide napred. Kada prihvatite svoje unutrašnje borbe, odnosno osvestite svoj strah od promene, moći ćete da dođete do same srži zašto su to uopšte u vašim očima „borbe“. Čega se tačno plašite? Šta je najgore što može da se desi? Kada to kažete na glas, izgubiće težinu i možda shvatite da ste se zapravo borili sa vetrenjačama, a da Vaš strah od promene zapravo uopšte nije racionalan, realan, niti toliko strašan.

Jedno poglavlje nije čitava knjiga

Da biste započeli bilo koje i bilo kakvo novo poglavlje u svom životu, prvo morate da završite prošlo. Ponekad se odupremo kraju određene faze u našem životu, jer nesvesno pobrkamo samo jedno poglavlje našeg života sa čitavom knjigom. U svom životu imate mogućnost da pišete beskrajne priče, otvorite i započnete bezbroj poglavlja i napišete stranica koliko god želite. Ostavite mesta za nova poglavlja tako što ćete prestati da hranite strah od promene samo jednog aspekta Vašeg života, kada ih ima toliko mnogo. Život je zaista poput knjige - morate okrenuti stranicu, da biste započeli novo poglavlje, koje je uglavnom još bolje i uzbudljivije od prethodnog.

Pratite smernice života

Na kraju, prihvatite svoj otpor, svoj strah od promene i nagnite se u smeru u kojem Vaš život prirodno ide. Potražite, slušajte, primetite i pratite znakove koji Vas vode putem kojim treba da idete. Ima ih svuda, a kad prestanete da ih se bojite i da ih potiskujete, uvidećete ih. Sve ima svoj razlog, koji ne mora uvek da Vam bude kristalno jasan odmah. Ne žurite i ne opterećujte se razmišljanjem o onome šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da dođe u Vaš život. Za mene je to novi posao. Za Vas bi to mogla biti nova veza ili novi dom. Bez obzira na otpor i strah od promene koji osećate, kada mu možete pristupiti pod sopstvenim uslovima, to Vas vodi ka najvećim i najlepšim transformacijama u životu.

Naš strah od promene zasnovan je na pričama - kako stvarnim, tako i imaginarnim, koje sebi pričamo i u koje sebe ubedimo. Kada se suočimo sa promenom i ishodom koji nam je i dalje neizvestan i nepoznat, pristupamo svom životu kao da je Van naše kontrole - osećamo se kao da igramo ulogu koju nam je neko drugi napisao i to nas užasava. Uprkos faktorima koji nisu u Vašoj moći, Vaš život nije knjiga koju su napisali drugi, već svaki dan imate priliku da stvorite svoju sopstvenu priču. Činjenica da je većina ishoda Van vaše kontrole ne znači da ne možete igrati aktivniju ulogu u njihovom kreiranju. Vaše misli i postupci su ono što na kraju dana oblikuje Vašu sadašnjost i budućnost. Ukoliko želite drugačiji ishod, počnite sa promenom mentaliteta. Vi niste samo lik, već autor svog života i imate moć da ne strahujete od promene, već da je oblikujete po svojoj želji.