Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Strah od ljubavi i kako ga prevazići?

Ljubav može biti jedno od najlepših i najneverovatnijih osećanja, ali ujedno, može biti i veoma zastrašujuća. S obzirom da je češći nego što verovatno mislite, ovaj strah ima i svoj naziv - filofobija je strah od ljubavi, odnosno emotivnog povezivanja sa drugom osobom. Možda vam zvuči čudno da se neko plaši onoga što najviše želi. Međutim, jedna izreka kaže „Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari“. Šta je to u ljubavi što tako grčevito želimo, a čega se ujedno toliko plašimo? Strah od ljubavi može se manifestovati na mnogo različitih načina, ali ishodi su obično isti – vaš strah od ljubavi vas sprečava da razvijete intimnu i emotivnu konekciju. Pre nego što se promenite i prestanete da se plašite ljubavi, važno je da budete svesni zbog čega sabotirate svoj romantični život, odnosno zašto imate strah od ljubavi, da biste znali kako ga prevazići i bez straha bili u stanju da prigrlite sve blagoslove koje vam ljubav može pružiti, koje propuštate, jer je se plašite. Da li imate strah od ljubavi? Evo kako ga i prevazići.

strah od ljubavi

Da li imate strah od ljubavi?

Razlozi zbog kojih se javlja strah od ljubavi mogu biti brojni. Jedan od njih jeste negativno iskustvo, razočarenje ili povređenost koje ste iskusili u prošlosti u drugim vezama, pa možda čak i sebičnost, koja nam ne dozvoljava da napustite ili promenite svoj stil života, odnosno lišite se slobode koju osećate kada ste sami. Da biste znali kako prebroditi strah od ljubavi, pre svega morate otkriti kako je vaš strah nastao. Kada, zašto i zbog čega se plašite ljubavi? Strah od ljubavi možemo svesti na dva osnovna straha: strah od gubitka sebe (gubljenja slobode, identiteta, dostojanstva, strah od “gušenja” u vezi) i strah od povređivanja (ostavljanja, degradiranja, iskorišćavanja, nevernosti…). Simptomi straha od ljubavi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali važno je da ih prepoznate da biste znali da li se plašite ljubavi. Oni se najčešće ogledaju u izbegavanju kontakta ili stvaranja bliskosti sa drugom osobom u romantičnom smislu, ali ukoliko je strah od ljubavi intenzivan, oni mogu da uključuju i emotivne i fizičke reakcije, čak i pri razmišljaju o zaljubljivanju poput osećaja straha ili panike, anksioznosti, mučnine, znojenja, ubrzanog pulsa i samog izbegavanja takve teme.

Zašto se plašite ljubavi?

Detinjstvo

Strah od ljubavi ne proizilazi uvek iz naših grešaka ili negativnih iskustava. Ukoliko ste teško prošli kroz razvod roditelja ili doživeli druge neprijatne situacije sa roditeljima tokom detinjstva, možda baš iz tog razloga imate strah od ljubavi ili posvećenosti, na nesvesnom nivou, jer ste još kao mali svedočili tome da ljubav može biti „opasna“ i da vas može povrediti. Međutim, vreme je da ispišete nove stranice svog života, umesti da živite po starim šablonima, koji pre svega, nisu vaši.

Strah od odbijanja

Jedan od najčešćih uzroka straha od ljubavi jeste zapravo strah od odbijanja, a ne ljubavi. „Šta ako me odbije?“ ,„Šta ako ga/je odbijem svojim ponašanjem?“ „Šta ako ne budem bila/bio dovoljno dobra/ar, kao što nisam bila/bio bivšem partneru?” Na svoja iskustva iz prošlosti, bivše partnere i prošle veze pokušajte da gledate kao na iskustvo iz kojeg ste izašle zreliji, snažniji, pametniji i iskoristite ga tako što ćete ispraviti greške. Savetujemo vam da izbegavate ovo retoričko pitanje i prestanete da ga ponavljate same sebi, jer strah od toga da se prošlost ne ponovi i da ne budete odbijeni ili povređeni, ujedno izaziva i strah od ljubavi. Dakle, izbegavajte da razmišljate o tome “Šta ako?”.

Strah od grešaka

Strah od ljubavi takođe često nastaje iz straha od toga da ne uradite nešto pogrešno i ne osramotite se u očima osobe koja vam emotivno znači. Prihvatite da su greške sastavni deo svačijeg života i da je ljudski grešiti. Stoga, iz prošlih grešaka izvucite pouku, prepustite se osećanjima i nemojte brinuti unapred. Osoba koja je prava za vas, razumeće to i voleti vas čak i ukoliko pogrešite i ispravite svoju grešku. Na kraju dana, na njima se i uči, a niko nije bezgrešan, pa tako ni vaš potencijalni partner!

Kako prevazići strah od ljubavi?

Mnogi ljudi se plaše ljubavi, ali prepoznavanje ovog straha i njegovog uzroka je ključ za rešavanje ovog problema i uspešne ljubavne odnose u budućnosti. Nakon što ste osvestili kojim se strahovima vođeni i koji je uzrok vašeg straha od ljubavi, vreme je da ga se oslobodite. Sada se verovatno pitate „Kako prevazići strah od ljubavi?“. Pa, postoji više načina uz pomoć kojih možete razbiti svoj strah od ljubavi, kako i obrasce ponašanja koji su vas do sada u tome sprečavali.

Prihvatite svoja osećanja

Strah od ljubavi često uključuje pokušaj izbegavanja jakih ili neprijatnih emocija. Zapamtite da bežanje od tuge i neprijatnosti, ujedno znači i propuštanje radosti. Nećete moći da osetite ljubav i sve lepo što ona donosi sa sobom, ukoliko se prvo ne uhvatite u koštac sa negativnim emocijama, kako biste ih obradili i ostavili iza sebe.

Raskrstite sa prošlošću

Razmislite o svom detinjstvu i prošlim vezama i ljubavnim iskustvima. Potražite odbrambene mehanizme koje ste stvorili ranije kako biste se emotivno zaštitili, kako biste sada mogli da ih prekinete, jer vam više ne služe, već suprotno - izazivaju strah od ljubavi. Uočite obrasce koje želite da promenite, kako biste prestali da se plašite ljubavi.

Radite na samopouzdanju

Ukoliko naučite da živite i sa negativnim emocijama i iskustvima, postaćete otporniji. Svaki put kada se nađete u situaciji koje vas uznemiri, vidite direktno dokaz da se sa njima i te kako možete uspešno nositi. Tako je i sa strahom od ljubavi. Kada budete imali dovoljno samopouzdanja i vere u sebe da znate da ćete, čak i ukoliko doživite ljubavno razočaranje, biti dobro, ostati živi i zdravi i umeti to da prevaziđete i ponovo budete srećni, otkloniće strah od ljubavi koji osećate.

Izgradite poverenje i otvorite se

Možda vam je teško da verujete drugima, koliko i sebi. Podstaknite poverenje u potencijalne partnere razvijanjem odnosa zasnovanih na iskrenosti, otvorenoj komunikaciji i uzajamnom poštovanju. Neke neravnoteže su prirodne, ali svaka polovina para mora biti spremna da podjednako daje i uzima. Ljubav se pre svega zasniva na komunikacij, stoga naučite da se otvorite, da dozvolite sebi da budete ranjivi, da biste naučili da pustite ljubav u svoj život i svedočite tome koliko divna može da bude, i da vas neće uvek povrediti.. Razgovarajte otvoreno o svojim mislima i osećanjima sa potencijalnim partnerom, kako biste vremenom stekli poverenje u njega ili nju, a samim time, vaš strah od ljubavi izbledeo.

Strah od ljubavi može učiniti da se osećate nelagodno, pa čak i poptuno uplašeno od same pomisli da se zaljubite ili budete voljeni. Međutim, na taj način propuštate intimnost , bliskost, pažnju i emocije koje duboko u sebi ipak želite, a i zaslužujete. Zapamtite da imate dovoljno mudrosti i snage da razvijete zdravu romantičnu vezu punu poverenja, te da ukoliko je izgradite kao takvu, ljubav ne mora da boli, te da stoga nemate zašto da se plašite ljubavi. Krenite korak po korak, tako što ćete prvo otkriti zašto imate strah od ljubav, a zatim naučiti kako ga prevazići, uz pomoć naših smernica.