Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Strah od intimnosti i kako pobediti strah od ljubavi?

Strah od intimnosti je u malim merama sasvim normalan - niko ne želi da bude povređen. Ipak, ponekad, da biste doživeli nešto spektakularno, morate sebe staviti ranjive, na sto. Istina je da je nekada u životu potrebno da osetite bol, da biste pronašli zadovoljstvo. Da biste pronašli partnera kojem se možete u potpunosti otvoriti i osloniti na njega. Da ne treba da se povežemo sa ljudima i osetimo ljubav, sasvim sam sigurna da nam ne bi ni bio pružen divan dar intimnosti.

strah od intimnosti

Šta je intimnost?

Kako bi započeli diskusiju o nečemu poput straha od intimnosti i ljubavi, potrebno je da prvo to i definišemo. Intimnost može podrazumevati različite stvari za različite ljude, ali ona je u tehničkom smislu definisana kao "blisko poznanstvo ili prijateljstvo", i kao "bliskost ili intimni čin, naročito seksualni odnos." Vrsta intimnosti o kojoj ovde pričamo je ona gde dozvolite da vas neko vidi potpuno „ogoljene“, otvorene i ranjive, na emotivnom nivou. U svima nama nalazi se više osoba. Postoji osoba koju pokazujemo svetu, a tu je i ona koju pokušavamo da sakrijemo od njega. Razlog zbog kojeg ovu drugu stranu često krijemo od drugih je to što se plašimo da kada bi nas neko upoznao u potpunosti - ko smo zaista, šta u stvari želimo, da nas ne bi prihvatio. Na kraju krajeva, nije li to ono što svi tražimo - ljubav i prihvatanje? Problem nastaje kada želite da uspostavite intimnu vezu sa nekim, a ipak niste u stanju da se oslobodite straha koji vas u realnosti drži dalje od drugih. Teško je imati intiman i prisan odnos sa nekime ko krije stvari i svoje pravo lice. Ukoliko delovi vaše ličnosti budu sakriveni od nekoga s kim ste u vezi, oni se neće osećati u potpunosti povezano i blisko vama. Ovo im takođe im može dati utisak da im ne verujete dovoljno da bi pokazali svoje pravo „ja“. Upravo nas ovaj strah od intimnosti može sprečiti da uspostavimo prisan odnos sa drugima. Ukoliko ne pokažete svoje pravo „ja“, u takvoj situaciji ljudi nemaju odnos sa vama, već sa nekime ko vi niste, na osnovu čega se nikako ne može izgraditi uspešan i dugotrajan odnos ili veza.

Zbog čega se suzdržavamo?

Mnogo je razloga zbog kojih možemo delove sebe čuvati duboko sakrivenima. Možda smo u prošlosti pokazali svoje pravo lice nekome, samo kako bi otkrili da oni nisu prihvatili ono što smo zaista, ili veza jednostavno nije uspela iz drugih razloga. Rezultat bilo koje varijante najčešće je bol i slomljeno srce. To je jedan od najtežih osećaja sa kojim se možemo susreti. Ipak, ako dozvolimo da loša iskustva iz prošlosti usmeravaju naše buduće ponašanje, možemo vrlo lako propustiti da saznamo kako je to voleti nekoga ko nas u potpunosti prihvata i voli. Verovatno ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije bila odbačena. Stoga, svi mi imamo „prtljag“ koji nosimo sa sobom, ali sputavanjem sebe nećete sprečiti da budete povređeni, već samo sprečiti da osetite najveću radost koju čovek može da oseti. Kao i za sve u životu, ukoliko barem ne pokušate, stvar je propala pre nego što ste je uopšte i započeli.

Kako prevazići strah od intimnosti?

Šta god da vas je dovelo do straha od intimnosti i ljubavi, ključ je da se prepustite svom iskustvu, suočite se sa njim i naučite da ga ostavite tamo gde i pripada - u prošlosti. Stvari koje ste već iskusili ne mogu vam više nauditi, ukoliko im to ne dozvolite. Zapravo, ukoliko ne možete da prevaziđete stare rane, samo im dozvoljavate da čuče u vama i gnoje se. To što ste bili povređeni u prošlosti ne znači da će se isto iskustvo ponoviti u budućnosti. Ukoliko ste bili odbijeni zbog onoga što ste bili u prethodnoj vezi, to ne znači da niste bili dovoljno dobri ili da niste dobra osoba. To jednostavno znači da možda niste bili "prava" osoba za osobu s kojom ste bili. Svako iskustvo u životu dolazi i sa dobrim i sa lošim stranama. Isto se odnosi i na veze i odnose. Ako vam jednom nije uspelo, jednostavno učite na svojim greškama, otkrijte šta je pošlo po zlu i pristupite sledećoj vezi sa boljim razumevanjem. Verovatnoća uspeha biće mnogo veća. Naučite da iz svega izvučete samo najbolje i to i ponesete dalje sa sobom. Pre svega, čak i da pogrešite, suština ljubavi je oproštaj. Umesto da se plašite intimnosti, krenite malim koracima, pustite novog partnera polako sve bliže vama i pokušajte da budete otvoreni i iskreni prema sebi, i prema njemu. Posle sve više pozitivnih iskustava, vaš odnos će postajati sve intimniji, i sve više ćete radosti pronaći u njemu. Sve što treba da uradite je da negde počnete.