Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Šta uraditi ako te partner ostavi, a tvoja je krivica?

Svi smo mi ljudi i nekada uradimo stvari zbog kojih kasnije možemo da zažalimo. Neke stvari koje uradimo mogu dovesti do posledica koje nismo očekivali, na primer do raskida sa nekim ko nam je mnogo značio.

Ako ste nedavno prošli kroz raskid, a razlog za suze su vaša krivica, morate se odlučiti šta ćete dalje uraditi.

partner te je ostavio a tvoja je krivica

Šta uraditi ako te je partner ostavio a tvoja je krivica?

Prva odluka koju treba da donesete je da odlučite da li želite da ispravite stvari i popravite vaš odnos, ili ne. Iako ste zaista krivi za ono što ste uradili i osećate se veoma tužno, moguće je ili da znate da se odnos nikada ne može popraviti ili duboko u sebi ipak osećate da ne želite da se vratite.

Zato treba da se odlučite za sledeće:

  1. Da li ste spremni da preživite raskid ili
  2. Želite da ispravite stvari i pomirite se.

Spremni ste da preživite raskid

Ukoliko ste se odlučili za opciju da preživite raskid onda je vreme da ostavite telefon. U ovom trenutku vaš najveći neprijatelji su telefon i sve društvene mreže. Morate pronaći način da iskontrolišete sebe i ne proveravate da li je bivši partner na nekoj od mreža, kao i da ne šaljete poruke i ne zovete. Ukoliko radite ovakve stvari ne samo da ćete se osećati još gore, jer nećete dobiti povratne informacije (neće vam se javljati na pozive i odgovarati vam na poruke), već će vam ovakvo ponašanje otežati da lakše pređete i prebolite celu situaciju.

Osim što će to uticati na vas, i njima ćete otežati da vas prebole. Jednosavno, morate ih pustiti.

Ono što treba da uradite je da pronađete sve ono što vam u tom periodu može pružiti podršku i okupirati vam misli.

Druženje sa prijateljima je jedna od najboljih opcija. Iako se osećate krivim, prijatelji će uvek biti na vašoj strani i pružiće vam podršku. Često se dešava da kada započnemo vezu sa nekim, malo zapostavimo prijatelje i druženje sa njima, jer nam je sve novo i uzbudljivo u vezi. Kasnije, kada dođe do raskida postajemo svesni toga i stidimo se. Ali, na sreću, pravi prijatelji su razumni i uvek će nas prihvatiti nazad.

Ukoliko vam se ovako nešto desilo po prvi put u životu, trebali bi da naučite lekciju iz toga i da ne ponavljate istu grešku. A ako je ipak ponovite, znači da iz prve lekcije niste naučili ono što ste trebali.

Budisti imaju neke od najboljih saveta kada su u pitanju emocije. Jedan od njih glasi: "ne gadjajte sa drugom strelom". To znači, ako ste doživeli bol i patnju u životu, to je kao da ste pogođeni strelom, a to je već dovoljno loše. Često pucamo i sa drugom strelom na već postojeću bol i loša osećanja, što uzrokuje još više bola i tuge, sramote, krivice, nezadovoljstva i niz drugih negativnih emocija i misaonih procesa.

Drugim rečima, prolazak kroz raskid je sam po sebi težak, a znajući da ste ga sami izazvali je još teže. Nemojte činiti da vam takav osećaj bude pojačan i da dolivate ulje na vatru. Izbegavajte da gadjate sa drugom strelom tako što ćete prepoznati da ste vi doveli do toga na čemu treba i da ostane. Dodavanje negativnih osećaja i uvećavanje krivice neće učiniti apsolutno ništa dobro.

Ne pravite dva puta istu grešku, posebno ne sa istom osobom. Vi ste pogrešili, ne radite to ponovo. Znam da je lakše reći nego uraditi, to je istina. Skloni smo da ponavljamo obrasce ponašanja u našim životima i sigurno ćete biti u iskušenju da uradite iste stvari. Ali, trudite se da izbegavate to. Probajte da zapišete šta biste uradili drugačije da dobijete drugu šansu. Recite prijateljima da vas sledeći put, kada dođete u sličnu situaciju, opomenu i podsete na vaša osećanja. Setite se toga. Budite otvoreni i iskreni prema sebi. Priznajte sami sebi kako ste napravili grešku i zabrljali. Stalno to ponavljajte. To će se ukoreniti u vaš um i pomoći će vam da sledeći put ne napravite istu grešku i budete bolja osoba.

Spremni ste da ispravite grešku i da se pomirite

Ukoliko ste se odlučili da želite da ispravite stvari i pomirite se, izvinite se. Uradili ste nešto pogrešno i treba da se izvinite. Znam da vam se ova ideja možda ne sviđa, ali skupite hrabrost i uradite to. To je jedini način na koji partner može da vam oprosti, a i to je način kako da naučite da popravljate stvari. Ako kojim slučajem to ne možete da to uradite lično, iako je to mnogo bolja i zrelija varijanta, možete da napišete poruku ili pismo. To je dobar način da skinete teret sa sebe, da olakšate dušu i da eventualno pokušate da se iskupite. Jedna stvar koju ne treba da radite dok se izvinjavate je da se pravdate. Objašnjavanje i davanje razloga zašto ste postupili tako je u redu, ali nikako nemojte da pokušavate da okrivite nekog drugog za nešto što ste vi uradili.

Ono što još treba da uradite je da budete na mestima gde lako možete videti svog partnera kog ste povredili. Potpuno je normalno i razumljivo da povređen partner ne želi da vas vidi. Tada vi treba da pronađete način da ga vidite. To može biti slučajan susret sa istim prijateljima ili odlazak na mesto za koje znate da će povređeni partner posetiti.

To znači da ne treba da uhodite povređenu osobu, ali da treba da se stavite u poziciju gde ne može da vas izbegne i gde ćete pokazati da ste i dalje bitna osoba u njegovom tj. njenom životu.