Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Najpopularnija sredstva za kontracepciju i sve što treba da znate o njima

Prepustiti se čarima seksa i vođenja ljubavi ne mora ujedno da bude i rizično. Nema potrebe da vam užitak i doživljaj kvari podsvesna briga, pogotovo ne danas, kada postoji zaista mnogo različitih metoda kontracepcije, prilagođenih kako bi odgovorala svačijim različitim potrebama i preferencijama. Kontracepcija se, kao što verovatno već znate, može koristiti za sprečavanje trudnoće, a neke vrste kontracepcije će vas zaštititi i od seksualno prenosivih bolesti i infekcija. O dostupnim vrstama kontracepcije se relativno malo priča, stoga ste se možda zapitali: „Koja vrsta kontracepcije je najbolja za mene i moj stil života? Koje je najbolje sredstvo za kontracepciju? Koji su mogući neželjeni efekti kontracepcije? Koliko košta određeno sredstvo za kontracepciju? Koliko je efikasno? Bez brige. Pridružite nam se u istraživanju nekih od najboljih i najpopularnijih sredstava za kontracepciju današnjice, za potpunu slobodu i užitak u vašem seksualnim aktivnostima.

sredstva za kontracepciju

Najpopularnija sredstva za kontracepciju

Izdvojili smo za vas najpopularnija sredstva za kontracepciju današnjice, koja su lako dostupna svima, na tržištu. Svaku vrstu kontracepcije, odnosno sredstvo za kontracepciju detaljno smo obrazložili, objasnili kako se koristi, koje su prednosti, mane i nuspojave te vrste kontracepcije, kako biste imali mogućnost da izaberete kontraceptivnu metodu koja najviše odgovara vama, vašim preferencijama i vašem stilu života. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih nedoumica, uvek je preporučljivo da se posavetujete sa vašim lekarom ili farmaceutom.

Kondom (prezervativ)

Najpoznatije, najrasprostranjenije i najpristupačnije sredstvo za kontracepciju je defintivno dobro poznati kondom (prezervativ). Kondom je jedina vrsta kontracepcije koji štiti od većine polno prenosivih bolesti, koja ujedno i sprečava trudnoću sa skoro potpunom sigurnošću. Ovo sredstvo za kontracepciju može se koristiti bez lekarskog recepta, bez hormona i lako se može nositi sa sobom u bilo kom trenutku, zahvaljujući svojim malim i praktičnim dimenzijama, a dolazi u muškoj, kao i ženskoj varijanti, kao i u različitim bojama, veličinama i mirisima, kako bi odgovarali svačijem ukusu. Muški kondom stavlja se na penis u erekciji i deluje kao fizička barijera, sprečavajući seksualne telesne tečnosti da se razmenjuju tokom seksa. Ženski kondom stavlja se u vaginu neposredno pre seksa. Na osnovu tipične upotrebe, ženski kondom nije toliko efikasan koliko muški, i možda će biti potrebno malo prakse da se na njega naviknete.

Prednosti kondoma: najbolja zaštita od polno prenosivih bolesti; dostupan je odmah, bilo kome; ne uključuje hormone niti medicinske zahvate, dolazi u varijacijama

Nedostaci kondoma: Može se pokidati, probušiti ili svući tokom seksa ukoliko se ne koristi pravilno ili ukoliko mu je istekao rok trajanja; neki ljudi su alergični na lateks koji je sastavni materijal kondoma.

Pilule za kontracepciju

Pilule za kontracepciju su male tablete, koje se uglavnom uzimaju oralno, jednom dnevno. Oralne kontracepcijske pilule su vrsta kontracepcije namenjena za žene. Postoji nekoliko različitih vrsta pilula koje možete odabrati, sa različitim hemijskim sastavom i nivoom hormona, stoga imate mogućnost da odaberete proizvod koji odgovara vama lično, preporučljivo, uz savetovanje sa ginekologom. Kombinovane pilule za kontracepciju sadrže estrogen i progestin, a mini pilula sadrži samo jedan hormon, progestin. Pilula može imati mnogo benefita za vaše telo, kao i nuspojava, zbog čega se savetuje konsultacija sa lekarom pre njihovog konzumiranja, ali obavezno je da ih uvek uzimate na vreme i da ne propuštate dnevnu dozu, inače gube efekat i može doći do neželjene trudnoće.

Prednosti pilula za kontracepciju: Vrlo efikasne ako se pravilno koriste; dozvoljavaju seksualnu spontanost i ne prekidaju seks; neke pilule mogu čak da umanje teške i bolne menstruacije.

Nedostaci pilula za kontracepciju: Zaboraviti da uzmete tabletu znači da neće imati dejstvo; mogu ih koristiti samo žene; nisu pogodne za žene koje imaju problema sa hormonima; štite samo od trudnoće, ali ne i od polno prenosivih bolesti.

Dijafragma (kontracepcija)

Dijafragma je mala, mekana silikonska kupola, koja se postavlja unutar vagine, kako bi sprečila da sperma prodre do materice žene. Ovo sredstvo za kontracepciju pravi fizičku barijeru između muške sperme i ženske jajne ćelije, poput kondoma. Dijafragma bi trebala da ostane na mestu najmanje šest sati nakon seksualnog odnosa. Nakon šest, ali ne duže od 24 sata nakon seksa, treba je izvaditi i sterilisati za ponovnu upotrebu.

Prednosti dijafragme: Istu dijafragmu možete koristiti više puta, a ako se brinete o njoj, može trajati i do dve godine.

Nedostaci dijafragme: Upotreba dijafragme može zahtevati praksu i zahteva praćenje vremena korišćenja; deluje efikasno ukoliko se koristi pravilno, ali ne koliko kontraceptivne tablete ili kondomi.

Plan B, odnosno Tableta/"pilula za dan posle“

Pilule za hitnu kontracepciju, poznate i kao “plan B“ ili „tableta za dan posle“ mogu se koristiti za sprečavanje trudnoće nakon seksualnog odnosa, ukoliko se kontracepcija nije koristila ili je zakazala (pucanje kondoma i slično). Iako se ne ubraja u redovno sredstvo za kontracepciju, njihova upotreba definitivno je rasprosrtanjena i vredne su pomena. Iako se ova vrsta kontracepcije naziva tableta za „dan posle“, ona zapravo može biti efikasna i do pet dana nakon nezaštićenog, rizičnog seksualnog odnosa. Što se pre uzme, to je efikasnija - kada se uzima unutar prva tri dana nakon seksualnog odnoda, sprečava oko 85% mogućih trudnoća. Ovo sredstvo za kontracepciju sadrži posebne doze ženskih hormona. Bilo koja žena može uzeti tabletu za hitnu kontracepciju, bez lekarskog recepta, čak i one koje ne mogu da uzimaju druge oralne pilule za kontracepciju. Dostupne su i mogu se kupiti u bilo kojoj apoteci, bez recepta. Ipak, uobičajene nuspojave pilula za dan posle mogu uključivati mučninu, povraćanje, a naredni menstrualni ciklus može biti poremećen, odnosno poraniti ili kasniti, zbog unete doze hormona. Ova vrsta kontracepcije, odnosno pilula za dan posle ne štiti od polno prenosivih bolesti. U svakom slučaju, zbog jakih doza hormona, upotreba ovih tableta nikako se ne preporučuje kao redovno sredstvo za kontracepciju, već isključivo u hitnim slučajevima.

Prednosti pilule/tablete za dan posle: efikasno sprečava neželjenu trudnoću; dostupne u svim apotekama.

Nedostaci pilule/tablete za dan posle: ne štiti od polno prenosivih bolesti; ne služi kao redovno kontraceptivno sredstvo; sadrži velike količine hormona.

Kontraceptivne injekcije

Kontraceptivne injekcije su jedno od relativno najnovijih i najmodernijih sredstava za kontracepciju današnjice i sve više dobijaju na svojoj popularnosti. Kontraceptivna injekcija sadrži sintetičku verziju hormona progestogena, koji se takođe nalazi u oralnih pilulama za kontracepciju. Namenjene su isključivo ženama, a doza ovog hormona u vidu inekcije se ubrizgava u zadnjicu ili nadlakticu žene, a tokom narednih 12 nedelja hormon se polako oslobađa u vaš krvotok.

Prednosti kontraceptivne inekcije: Inekcija traje do tri meseca; vrlo je efikasna; dozvoljava seksualnu spontanost i ne prekida seksualni odnos.

Nedostaci kontraceptivne inekcije: Inekcija može da izazove poremećaje u menstrualnom ciklusu ili neredovna krvarenja; zahteva praćenje broja meseci korišćenja; dostupna samo za žene; ne štiti od polno prenosivih bolesti.