Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Sociopata i kako opisati iskustvo sa takvom osobom?

Jedan od razloga zašto je teško opisivati i objasniti šta se dešava kada ste u vezi sa sociopatom je to što vam mogu zafaliti reči. Ne postoji opšte prihvaćena terminologija koja bi opisala različite aspekte iskustva kada je sociopata u pitanju, a to je zbog opšteg nedostatka svesti o poremećajima ličnosti u društvu i nedostatka obrazovanja o tome.

Ko je sociopata i kako opisati iskustvo sa njim?

Međutim, među online zajednicama deskriptivni jezik je evoluirao. Evo vokabulara koji će vam pomoći da imenujete ono što ste iskusili. A onda kada budete mogli da ga imenujete, možete i da počnete da se oporavljate od toga.

sociopata

Ljubavno bombardovanje

Kada sociopata baci pogled na vas, njihova ključna strategija zavođenja je ljubavno bombardovanje. Oni žele da se osećate kao najvažnija osoba na svetu, obasipaju vas pažnjom i ljubavlju i žele da budu stalno sa vama. Ne napadaju sve sociopate ljubavnim bombardovanjem, ali mnogi to čine. Naime, oni mogu koristiti ovu vrstu strategije čak i kada veza nije romantična, npr. laska vam ako ste mu šef.

Meta

Meta ste vi. Sociopate vas ne gledaju kao prijatelja, kolegu ili romantičnog partnera. Oni gledaju na vas kao metu koju treba iskoristiti. Kada vas sociopata upozna, on prvo gleda i procenjuje da li imate sve što želi, zatim shvate koje su vaše ranjivosti, a onda koriste vaše ranjivosti da bi dobili ono što žele.

Igra sažaljenja

Još jedna ključna strategija sociopatskog zavođenja je igra sažaljenja. Sociopate žele da ih sažalite. Pričaće vam o svom nesrećnom detinjstvu, ili ljudima koji su ih prevarili, ili njihovim diktatorskim šefovima. Ove priče mogu i ne moraju da budu istinite jer sociopate mnogo lažu. Suština je da oni koriste vašu empatiju prema njima.

Čas ovako, čas onako

Savršeno opisivanje ponašanja sociopate je klasična priča o čoveku koji se okreće od blagog i prijatnog do najstrašnijeg čudovišta. U jednom trenutku vas vole, u drugom vas mrze. Menjaju se kao prekidč, čas ovako, čas onako, a da vi apsolutno nemate pojma šta je pokrenulo taj prekidač.

Reći pa poreći

Sociopate će vas namerno terati da izgubite svoj razum. Reći će vam nešto, a onda će poreći da su ikada izgovorili te reči. Sakriće predmete, a onda će vas pitati šta ste uradili s njima. Od vas će tražiti da uradite nešto, a nakon što to uradite pitaće vas zašto ste to učinili. Njihov cilj je da sumnjate u vlastite percepcije.

Leteći majmuni

U filmu Čarobnjak iz Oza veštice daju zadatke letećim majmunima. Sociopate često pronalaze svoje leteće majmune koji rade njihove prljave poslove. Neki od ovih tzv. „letećih majmuna“ se veselo slažu sa šemama sociopata, ali drugi su izmanipulisani i nemaju pojma da su deo spletkarenja. Npr. socipate su sposobne da pretvore svoje članove porodice protiv vas, bez da oni toga budu svesni.

Iskoristiti, obezvrediti i odbaciti

Jednom ste vi bili najvažnija osoba na svetu. Pre ili kasnije, sociopate su završile sa vama. Iskoristili su vas, uzeli vam ljubav, novac ili nešto drugo što su želeli. Vi ste potpuno iskorišćeni i iscrpljeni. Više im niste korisni, tako da oni sada racionalizuju da više nema razloga da vas drže u blizini. Obezvređeni ste i odbačeni.

Vi nevaljate

Pošto se vaš odnos sa sociopatom pogoršava, pokušaćete da nađete podršku među prijateljima i porodicom. Na vaše zaprepašćenje ostajete šokirani pošto vam niko ne veruje. Mnogo pre nego što shvatite da su socipate toksični ljudi, oni počinju da vam nameštaju i spletkare sa svima koje znate. Na glas se pitaju o vašoj mentalnoj i emocionalnoj stabilnosti. Govore o nečuvenim pričama i o tome kako ste ih lagali i učinili im nepravdu. Toliko su ubedljivi da se njihove optužbe primaju, a vaš sistem podrške je nestao.

Efekat usisivača

Konačno je gotovo. Ili pobegnete od sociopate ili ste odbačeni. U svakom slučaju, radite najbolje što možete da nastavite dalje. Onda se oni vraćaju. Sociopate, kao usisivač, pokušavaju da vas uvuku nazad. Govore vam kako shvataju da su napravili grešku, da su se loše odnosili prema vama, da im je žao i da niakda više neće tako postupati. Nemojte pasti na to, to je samo prevara, a posle toga sledi nastavak iste priče.

Bez kontakta

Kada pobegnete od sociopate, da biste se oporavili, najbolja strategija je da budete bez kontakta. Maknite se i klonite ih se. Nemojte da se viđate sa njima, ne razgovarajte, ne šaljite im poruke, ne posećujte njihove društvene mreže. Udaljenost i naravno vreme će vam pomoći da izbrišete maglu iz vaše glave i povratite svoje snove. Kada ovako nešto nije moguće, možda ako imate decu sa sociopatom, potrudite sa da emocionalno budete bez kontakta. To znači da razumete šta su oni, da znate da se neće promeniti i više ih ne puštate da vam uđu pod kožu.