Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Seksualna zavisnost ili povećan libido?

Gde je granica između libida i seksualne zavisnosti?

Postoje ljudi sa izuzetno niskim libidom, ali isto tako postoje i oni sa povećanom seksualnom željom koja se ponekad graniči sa zavisnošću. Danas se reč "zavisnost" olako shvata i mnoge stvari su tim terminom pogrešno etiketirane. Evo par primera koji se tiču seksa i "seksualne zavisnosti".

seksualna zavisnost


Da li je veza bez seksa moguća?

Ako je osoba u srećnoj vezi, ceni i voli partnera ali ga partner seksualno više ne privlači, ta osoba oseća potrebu da masturbira, možda i nekoliko puta dnevno. Zbog zadovoljenja te potrebe pogrešno će je etiketirati kao seksualnog zavisnika. Naravno uvek postoje izuzeci kada npr. osoba ima strah od intimnosti, traume iz prošlosti i sl.

Čest primer je razlika u libidu kod bračnih partnera. Kod jednog je viši, dok drugi partner nema toliko izraženu potrebu za seksom. U ovakvim situacijama se partner etiketira kao zavisnik, samo zato što se njegov seksualni apetit razlikuje od apetita drugog partnera.

Kada je osoba seksualni zavisnik?

Seksualna zavisnost je kada čovek koristi svoje seksualne aspekte na načine koji škode drugim ljudima i stvarima koje njemu lično znače. Još jedna strana zavisnosti jeste tajni seksualni život koji zavisnici vode, a o kome partneri nemaju pojma da postoji.

Seksualna zavisnost može ozbiljno ometati istinsku sreću čoveka, bio on u vezi sa drugom osobom ili ne. Ovo ponašanje ometa formiranje zdrave intimne veze, škodi fizičkom zdravlju pa čak i karijeri i finansijskoj situaciji.

Psihologija zavisnosti je pokazala da seksualna zavisnost aktivira deo mozga za nagrađivanje, slično kao kada jedemo čokoladu, ali i kada konzumiramo alkohol ili drogu.

Prvi korak je da se identifikuje problem i zavisnost ako postoji. Osoba mora biti iskrena prema sebi ali i prema partneru, jer od napretka zavisi i njihova budućnost. Porazgovarajte i pokušajte da zajedno odgovorite na sledeća pitanja koja mogu dovesti do odgovora zašto je došlo do zavisnosti?

  1. Da li je problem manjak seksa u vezi i zašto?
  2. Kakav je kvalitet seksa?
  3. Kako se osećate posle seksa sa partnerom, a kako posle masturbacije?
  4. Šta biste promenili u svom odnosu?
  5. Da li imate fetiše i koji su? (ovo može pomoći da kanališete energiju ka partneru i time poboljšate svoj seksualni život)
  6. Da li mislite da imate problem, ili je to vama prirodno ponašanje i zašto?
  7. Da li ste svesni da imate različite libide i da je to sasvim u redu dokle god se pronalazi kompromis?

Seksualna zavisnost kao problem današnjice?

Ovo je par smernica da vam pomogne u rešavanju problema. Danas je seksualna zavisnost ozbiljan problem, te su tako osnovane i klinike za odvikavanje od seksa.

3 stvari o seksu iz ženskog ugla koje sigurno niste znali

Razmislite o svom životu i problemima. Često su zavisnosti naš način da se nosimo ili zaboravimo realnost. Seks je jedan od tih načina, tako da je odvikavanje od seksa u stvari suočavanje sa realnošću i rešavanje problema.

Budite strpljivi sa partnerom i budite podrška. Nemojte olako shvatati, ali isto tako nemojte ishitreno donositi odluku i etiketirati nekog samo zato što ste različiti. Razumevanje problema je ključ, a prvi korak je želja da pomognete sebi ili drugima kojima je pomoć potrebna.