Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Seks posle raskida - da ili ne?

Ukoliko ste ikada bili ostavljeni ili raskinuli sa nekim, znate da ništa dobro ne dolazi nakon čuvene rečenice ili poruke „Moramo da razgovaramo“. Nakon što taj razgovor najčešće niti donese nešto što već niste čuli, niti rešenje, želite jednostavno samo da odete i da ga/je više nikada ne vidite, ali takođe želite i da se oprostite na neki način, poslednji put. Uostalom, nema ničeg seksipilnijeg od onoga što ne možete da imate, pa to uglavnom dovodi do seksa posle raskida. To bi trebala biti jedna od najboljih seksualnih avantura koje ste zajedno imali, zar ne? Plus, šteta je već napravljena, pa, šta ima loše u tome? Ne tako brzo. Seks posle raskida može delovati kao da i nije neka velika stvar, s obzirom da ste sa tom osobom već imali dublji odnos, ali da li je to zapravo dobra ideja? Šta vi mislite, seks posle raskida - da ili ne? Otkrijte u nastavku, uz savete terapeuta.

seks posle raskida

Zbog čega želimo seks posle raskida?

Ukoliko ste vi ti koji ste ostavlljeni, možete inicirati seks posle raskida kao način da svoju vezu i povezanost pokušate da održite živom, pa se čak i potajno (ili ne baš tako tajno) nadati se da će to podstaći zainteresovanost vašeg bivšeg/bivše za vezu sa vama. Dobronamerno upozorenje unapred - neće. Nadate se da ćete na ovaj način zavesti svog partnera, podsetiti ga koliko vas voli, koliko ste mu privlačni i da će možda poželeti da vam se vrati. U najmanju ruku, vaš emotivni bol koji osećate usled raskida i želja za kontaktom sa bivšim partnerom ili partnerkom privremeno su ispunjeni kada ste sa bivšim partnerom ili imate seks posle raskida. To je najčešće glavni razlog zašto ne možete da se suzdržite od seksa posle raskida veze, ali Samanta Burns, terapeut za ljubavne odnose smatra da ih ima još više. Seks posle raskida mogao bi značiti da ste oboje još uvek vezani jedno za drugo, jer je to vrlo utešno tokom usamljenog i bolnog perioda posle raskida i naravno, zato što se u tom trenutku osećate dobro. "To što ste se rastali, ne znači da vaša osećanja ili privlačnost jedno prema drugome nestaju preko noći", dodaje ona.

Da li seks posle raskida veze može pomoći?

Terapeutkinja Samanta Burns smatra da seks posle raskida jedino može pomoći ukoliko bude loš i potvrdi vam da hemije i strasti u tom odnosu više nema, odnosno da je raskid bio prava odluka. Osim toga, „rizik seksa posle raskida obično prevazilazi koristi“, objašnjava ona. Ovo se posebno odnosi na žene čija su seksualne, emotivne potrebe i potrebe za bliskošću, uglavnom jače i više međusobno isprepletane nego kod muškaraca. Ukoliko zaista želite da pronađete zaključak i kraj te priče, morate da zatvorite sva vrata, uključujući i vrata svoje spavaće sobe. "Verovatno ćete se osećati anksiozno i uznemireno kada to učinite, jer tek tada gubitak partnera deluje zaista realno, ali ono što osećate je iskrena i čista istina", objašnjava Samanta Burns. "Vaša veza je gotova, verovatno sa dobrim razlogom. Stoga, bolje ju je prekinuti pod vašim ličnim uslovima i dostojanstveno, nego nastaviti sa seksom posle raskida, sa nekim ko ne želi vezu sa vama ili sa kime nemate budućnost, te uštedite oboma dragoceno vreme.

Da li je seks posle raskida loša stvar?

Zavisi. Za veliku većinu ljudi i u velikom broju slučajeva to je loša ideja. Naravno, možda ćete se privremeno osećati bolje, ali često ćete se osećati još gore nakon toga. "Hormoni koji se oslobađaju tokom seksa mogu biti zbunjujući, budući da su povezani sa vezivanjem, bliskošću i uzbuđenjem," objašnjava Samanta, ljubavni terapeut. "Postoji stanje povišenih emocija i visokog nivoa seksualnog uzbuđenja, koje dolazi zajedno sa seksom posle raskida." Možete osećate neki oblik osećanja kraja, očaja ili čak bezbrižnosti, što zapravo može povećati fizičko zadovoljstvo tokom seksa posle raskida. Seks posle raskida poznat je po tome što je vrlo uzbudljiv i primamljiv, ali Samanta upozorava da će vas ovo pojačano emotivno stanje u takvoj situaiji ostaviti sa više pitanja, nego odgovora.

Od jednom, možete se zateći kako se preispitujete da li i dalje imate osećanja prema svom bivšem partneru ili partnerki, čak i ako ste bili sasvim sigurni u razloge zbog kojih je i došlo do raskida. Seks nakon raskida veze nije samo užasno konfuzan, već takođe može produbiti i produžiti vašu bol, usporiti proces preboljevanja, pa čak i učiniti da se osećate iskorišćeno od strane svog bivšeg partnera. “Zabavno”, zar ne? I to sve, ukoliko ste samo jednom imali seks nakon što je vaša veza okončana. Ukoliko to nastavite da radite, možete se čak i zarobiti u onome što Samanta naziva „ dinamikom spajanja“, gde mesecima ili čak godinama niste u stanju da prekinete fizičku i emotivnu vezu sa svojim bivšim partnerom, iako niste u zvaničnoj vezi. Ali, bez obzira koliko dugo to traje, seks posle raskida vam svakako ne pomaže da pustite tu osobu i krenete dalje – što je, pre svega, bila i svrha raskida. U stvari, jedina moguća korist od seksa posle raskida vaše veze, kaže Samanta, jeste to što se iznova i iznova osećate loše, što vas na kraju u nekom momentu, pre ili kasnije, prisiljava da shvatite da je seks sa bivšim toksičan i da treba da prestane.

Šta da uradite ako ste već imali seks posle raskida ili ga imate?

Ups, ali nije kraj sveta. Terapeutkinja Samanta Burns vas ohrabruje da prepoznate seks posle raskida upravo takvog kakav je: "Privremeni, emotivni zavoj, koji stvara iluziju povezanosti, ali zapravo vam nanosi štetu." Zatim, ona preporučuje da prekinete kontakt na najmanje 90 dana, kako biste se mogli fokusirati na sebe, raditi na novim ličnim ciljevima i stvoriti sebi novi osećaj svrhe, koji ne uključuje bivšeg partnera. "U zavisnosti od vašeg trenutnog nivoa komunikacije, možete bivšem ili bivšoj da kažete da su vaše namere da se distancirate i da je to ono što morate da uradite da biste nastavili dalje", savetuje Burns. Recite da ćete stupiti u kontakt, ako i kada budete spremni za to, u budućnost. Ne osećajte obavezu ili potrebu da opravdavate svoje postupke, odgovarate na njegova ili njena pitanja ili dopustite da vas bivši partner ubedi u drugačije. Ostanite pri svom stavu, koliko god to teško i vama samima palo i imajte na umu da je to za vaše konačno dobro.