Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

"Savršena" žena: nauka otkriva kako treba da izgleda

Savršene proporcije ženskog lica i tela, koje pripadnici suprotnog pola smatraju atraktivnima, nisu samo genetska sreća ili naporan rad u teretani. Prema naučnicima, to je takođe igra brojevima. Određeni trendovi i standardi lepote menjali su se kroz vekove, međutim, izgleda da su određene stvari koje smatramo privlačnima kada je u pitanju izgled suprotnog pola, najčešće na nesvesnom nivou, zapravo utisnute u našim genima. Ovo znači da smo do određene mere nesvesno „programirani“ i evolucijski uslovljeni da određene karakteristike smatramo poželjnima. Istraživači su nedavno otkrili da geometrija i matematika mogu otkriti večnu tajnu o tome kako treba da izgleda „savršena“ žena. Da li se slažete sa ovim otkrićima? Da li o ukusima vredi raspravljati? Saznajte u nastavku.

savrsena zena

Šta čini atraktivnu ženu i zašto?

Određene ženstvene osobine su atraktivne, jer nam na nesvesnom nivou pokazuju da žena ima visok nivo ženskih hormona koji će je održati zdravom, mladolikog izgleda i plodnom. Ovo su sve evolucijscke posledice, koje su nam usađene u gene, radi efikasnijeg i uspešnijeg izbora partnera za reprodukciju i produžavanje vrste. Naučnici su, na primer, otkrili formulu za savršeni ugao najzanimljivije krivine ženske kičme, tamo gde se spaja sa zadnjicom - 45 stepeni. Koliko god ovo možda izgledalo slučajno, za ovu aritmetiku možemo kriviti naše pretke, pećinske ljude, koji su zakrivljena leđa tumačili kao znak plodnosti, odnosno da bi žena mogla lakše hodati dok je trudna, te samim time biti bolji izbor za reprodukciju. I nisu samo statistički podaci o ženskim oblinama ti koji pružaju tragove o njenoj lepoti i onome što se najčešće smatra lepim i atraktivnim. Geometrija ženskog lica takođe sadrži formulu privlačnosti. Šta, u teoriji, prema statistici, čini „savršenu“ ženu? Danas, ispitujemo aritmetiku lepote i otkrivamo kako, prema nauci, treba da izgleda „savršeno“ žensko lice i figura.

Kako treba da izgleda "savršena" žena?

Čuvena poslovica glasi: „Izgled privlači, karakter zadržava.“ Smatramo da su karakter i osobine ličnosti ono što zauzima primarno mesto kada je u pitanju odabir partnera. Međutim, svi se možemo složiti da je fizički izgled ono što nas najčešće prvo privuče prema nekome i zainteresuje. Kako će se priča dalje odvijati, zavisi od mnogo drugih faktora. Ali, zašto nekoga smatramo privlačnim, a nekoga ne? Zašto se neke žene smatraju fatalnima? Šta određuje pojam „lepote“ i to kako treba da izgleda „savršena žena“? Nauka nam konačno otkriva odogovore na ova pitanja.

Visoke jagodice

Dugo viđene kao poželjne, jer pomažu u stvaranju ujednačenijeg izgleda lica, visoke jagodične kosti se smatraju savršenima, ukoliko spadaju u „ugao lepote“. Prema predsedniku Britanskog udruženja estetskih plastičnih hirurga, ukoliko merite uglove lica 100 modela, idealan ugao između centra brade i početka jagodičnih kostiju je 81 stepen - proporcije koje dele čuvena manekenka Kejt Mos i glumica Mišel Fajfer. Studije su takođe pokazale da se za najatraktivnije žene procenjuje da imaju oblik lica koji nije više od 1,5 puta duže od njegove širine. To je zato što tokom puberteta muškarci imaju nagli porast testosterona zbog čega donji deo lica raste. Činjenica da "savršena" žena ima kraću udaljenost između dna usta i brade smatra se dokazom da ima dobru zalihu ženskog polnog hormona – estrogena, što na nesvesnom nivou smatramo atraktivnim atributom.

Krupne oči

Posle ranog detinjstva, naše oči se ne menjaju mnogo u veličini. Međutim, čini se da žene imaju veće oči, jer lobanja muškaraca tokom puberteta postaje mnogo veća i teža, čineći njihove oči proporcionalno manjim delom lica. Žena koja zadržava izgled krupnih, takozvanih „srnećih“ očiju maksimizira svoju seksualnu privlačnost, čineći je da muškarcima na podsvesnom nivou deluje mlađom, i stoga plodnijom. Udaljenost između očiju je takođe važna kada je u pitanju to kako treba izgleda „savršena“ atraktivna žena. Najatraktivnije rastojanje između sredine zenica iznosilo je 46% cele širine ženskog lica, od uha do uha. Ovaj razmak pomaže u stvaranju lica u obliku srca - ili zlatnog trougla - za koji je utvrđeno da je odnos prirode, lepote i arhitekture najatraktivnije za ljudsko oko. Prema mapama lica, koje analiziraju udaljenost između ovih atraktivnih obeležja, glumica Skarlet Johanson je na samom vrhu, a slede je pevačica Rijana i holivudska zvezda Merilin Monro. Takođe je utvrđeno da su trepavice savršene dužine na ženi ako iznose jednu trećinu širine oka - što je u proseku oko 3,5 cm.

Zdrava težina

Usred ovog nedostižnog savršenstva statistike i trendova današnjice, dobra vest je da se ženska tela normalne veličine smatraju idealnim, verovatno zato što izgledaju zdravije i u prednosti su za rađanje. Studije su pokazale da kada su muškarcima predstavljene slike žena različitih oblina, smatrali su da savršena žena ima indeks telesne mase (BMI) od 20 do 21 - sličan indeksu glumice Kejt Vinslet. BMI osobe izračunava se tako što se njegova težina u kilogramima podeli sa kvadratom visine u metrima: normalan opseg je od 18,5 do 24,9. Ovo šalje snažnu poruku svim devojkama i ženama koje veruju da moraju biti manje težine da bi bile atraktivne.

Obline

Nije samo tanak struk ono što ženu čini privlačnom i „savršenom“. Takođe je do toga koliko je struk žene proporcionalan donjem delu tela. U studijama širom sveta utvrđeno je da je savršen odnos oblina 0,7, kada podelite obim struka sa obimom kukova. Vatrene statistike glumice Skarlet Johanson od 34–24–35 su ponovo na samom vrhu, kada je u pitanju to šta nauka kaže o tome kako treba da izgleda „savršena“ žena. Tanak struk sugeriše mladost, snagu i plodnost, dok izdašni kukovi ukazuju na to da je veća verovatnoća da će žena lako roditi potomke. Studije Univerziteta Harvard takođe su otkrile da žene sa „idealnim“ oblinama imaju 37% više nivoa hormona plodnosti.

Simetrija lica

Prema nauci, imati „savršeno“ lice se svodi na matematičku simetriju, prema evolucionim psiholozima. Ravnomerna simetrija lica znak je mladolikosti i plodnosti, jer naša llica postaju opuštenija kako starimo. Podsvesno, stepen simetrije lica merilo je toga koliko su dobri geni žene u odolevanju destabilizujućim efektima bolesti i starenja. Ukoliko se obe strane ženskog lica podudaraju, to je prilično snažan znak da je ona dobar izbor za razmenu DNK, iz evolucijske perspektive. U eksperimentima upoređivanja simetrije lica, poznate ličnosti poput Hali Beri i Natali Portman imale su najidealnije proporcije.

Osmeh

Čak se i formula savršenog osmeha može svesti na proporcije. Prema naučnim studijama, savršena usta ne bi trebala biti manja od 50 procenata širine lica. Prosečne usne kod žena su dužine oko 4-5 cm i duboke od 1-2 cm. U idealnom slučaju, oblik usana takođe treba da bude savršen luk, znak visokog nivoa estrogena i simetričan na obe strane. Studije su otkrile da bi dva prednja zuba trebala biti savršeni pravougaonik - čija bi širina bila 80 odsto njihove visine - od oko 10,5 do 11,5 mm. Osmeh je ključan za žensku privlačnost, jer je oduvek bio važan deo rituala parenja - dobri zubi su snažan znak zdravlja i starosti žene.

Šta vi mislite, kako treba da izgleda jedna „savršena“ žena?

Savršena žena je lepa baš takva kakva je. Prema evolucijskim parametrima i nauci, ove fizičke karakteristike ženskog tela i lica su one koje se smatraju najatraktivnijma, među suprotnim polom. Međutim, da li je ovo zaista tako u praksi? Ukusi su različiti, a svako od nas je lep i atraktivan na svoj način, pogotovo kada u jednainu ubacimo našu energiju i karakter, koji igraju veoma važnu ulogu u izboru partnera. Stoga, nemojte se opterećivati statistikom, već budite ponosni na svoj izgled, koji je savršen baš takav kakav je.