Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Prijateljstvo sa samim sobom: kako biti svoj najbolji prijatelj?

Naši najbolji prijatelji su naš sistem podrške i naše svetlo na kraju tunela – vole nas i privataju bezuslovno, baš takve kakvi jesmo. Zauzvrat, razgovaramo otvoreno o svojim problemima bez straha od osuđivanja, savetujemo se i želimo najbolje jedni drugima. Sposobni smo da dajemo odlične savete našim najboljim prijateljima. „Zaslužuješ bolje.“ „Možeš ti to, verujem u tebe!" Ali, da li iste savete upućujete i sebi? Da li isto imate toliko vere i ljubavi prema sebi? Zašto nam je toliko teško i neprirodno da sami sebi budemo sve ono što smo svojim prijateljima? Ljubav, podrška, uteha, rame za plakanje? Jer nam niko nije pokazao kako. Jer ne vidimo da drugi tako postupaju prema sebi. Najmanje iskustva imamo u odnosu sa najvažnijom osobom u našem životu – sami sa sobom. Vreme je da to promenimo. Kako biti svoj najbolji prijatelj? Jednostavno - u 5 koraka.

Zašto treba biti sam svoj najbolji prijatelj?

Svaki veliki filozof, mudrac, guru i duhovni učitelj ukazao je na veliku životnu istinu, koju neretko zanemarujemo - drugi ljudi, uključujući naše partnere, prijatelje, roditelje, decu nikada nas neće učiniti srećnima, ispunjenima i celima. Nikada. Naša karijera, penzija, hobiji, snovi, težnje i društveno-ekonomski status takođe nas nikada neće istinski zadovoljiti i učiniti potpunima. Zašto? Verovatno već znate odgovor, ali ću ga ipak ponoviti. Bez prethodnog učenja kako voleti, ceniti i poštovati sebe, nikada nećemo zaista moći uživati, ceniti i poštovati druge ljude i druge stvari u svom životu. Ukoliko ne uspemo da negujemo ljubavi i razumevanje prema sebi, zauvek ćemo biti u začaranom ciklusu jureći kroz život kao „muve bez glave“ pokušavajući da pronađemo ljubav, prihvatanje i potvrđivanje od drugih, što je užasno nestabilan temelj na kojem gradimo život. To nas na kraju dovodi do usamljenosti, zbunjenosti, nesigurnosti, razočaranja i večite praznine. Zato je važno, pre svega, biti sam sebi najbolji prijatelj.

svoj najbolji prijatelj

Šta znači biti najbolji prijatelj samom sebi?

Da i se biti svoj najbolji prijatelj radi o tome koliko ste lepi? Koliko mislite da ste pametni? Uspešni? Jeste li visoki ili niski? Ne, to je sve nevažno. Najvažniji je način na koji se ophodite prema samom sebi. Odnosno, najvažniji faktor za prihvatanje sebe je da ste sami sebi najbolji prijatelj – sve ono što ste drugima, a sebi uskraćujete. Biti sam svoj najbolji prijatelj znači odnositi se prema sebi onako kako očekujemo ili kako bismo voleli da se drugi ponašaju prema nama. U pozitivnim situacijama, kada smo zadovoljni sobom, to i nije tako teško. Ali, šta se dešava kada pogrešimo? Kada ne ispunimo sopstvena očekivanja? Mnogih od nas u takvim situacijama, umesto da ukažu sebi poštovanje, podršku i veruju u sebe kao što bi u druge, munjevitom brzinom postaju upravo suprotno – svoji najveći neprijatelji. Zatrpamo se drvljem i kamenjem, kritikujemo i osuđujemo sebe, odsečno. Upravo u ovakvim situacijama je najvažnije da sami sebi ukažemo ljubaznost, nežnost i poštovanje. Da kažemo nešto ohrabrujuće, sa puno ljubavi. Da se utešimo i prijateljski zagrlimo. Da budemo sebi najbolji prijatelj.

Kako da budete sebi najbolji prijatelj?

Najduži i najdublji odnos koji ćete ikada imati u istoriji svog života je sa samim sobom. Stoga je na vama da ga negujete. Kako možete voleti drugu osobu potpuno i istinski, a da prethodno niste naučili kako da volite sebe? Kako da drugima ukažete poštovanje, podršku i razumevanje, kada ih nemate prema sebi? Na koga ćete se osloniti kada zagusti, a nema nikoga pored vas? Sa kime ćete zaspati svaku noć i pored koga ćete se buditi svakog jutra? Sebe. Stoga, vreme je da naučite kako da budete semi sebi najbolji prijatelj. Evo i kako:

Ukažite sebi poštovanje i ljubaznost

Kada god počnete negativno da razmišljate o sebi, sagledajte situaciju sa strane i zapitajte se: Da li biste isto to pomislili ili rekli svom najboljem prijatelju? Da li biste voleli da vaš prijatelj tako razmišlja o vama ili vam upućuje takve reči? Ukoliko je odgovor „ne“, znate šta vam je činiti. Prvi korak da postanete svoj najbolji prijatelj je da se ponašate prema sebi kao prema prijatelju. To znači da morate prestati biti samokritični i opterećivati sebe. Počnite tako što ćete vrednovati sve svoje dobre kvalitete, osobine i sposobnosti i prestati da ih umanjujete zbog povremene greške.

Prihvatite sebe i ne kažnjavajte se

Da li vas dobar prijatelj satima kažnjava navalom verbalne kritike? Ne. Pravi prijatelj prihvata i ono dobro i ono loše u vama, i vaše vrline i vaše mane, bez donošenja opake presude. Shvataju da niko nije savršen i da svako u sebi ima neko „čudovište“, bilo veliko ili malo. Stoga, ne samo da je prihvatanje sebe zdravija opcija, već vam otvara i vrata koja vam omogućavaju da konstruktivno rešite svoje probleme, umesto da se u njima davite, dok ujedno omalovažavate sebe i narušavate svoje samopouzdanje. To je jedan od načina kako biti sam svoj najbolji prijatelj.

Poštujte svoje potrebe

Takođe prateći razmišljanje o tome kako biste pomogli dragom prijatelju, morate početi da prihvatate sopstvene savete i stavljate svoje potrebe na prvo mesto. Da li vam je potreban slobodan dan da odmorite? Duga topla kupka? Više sna? Imate li vremena za čitanje, kreativne projekte, hobije, društveni život ili brigu o sebi? Ukoliko želite sebi da bduete najbolji prijatlej, šta god da vam treba, dozvolite sebi da to stavite na vrh voje liste prioriteta, a ne na dno. Sigurno biste tako savetovali i svog prijatelja, zar ne?

Radite na prijateljstvu sa sobom

Da li se trudite da radite na odnosima sa svojim prijateljima? Da li ih negujete? Isto tako, morate negovati i prijateljstvo i odnos koji imate sami sa sobom. Da li biste želeli da živite 24/7 sa neprijateljem, koji vas vređa, omalovažava, ne razume, niti se trudi da pokuša? Zašto onda sebi to radite? Počnite malim koracima da biste razvili prijateljstvo sami sa sobom i postali svoj najbolji prijatelj, koji će vas svakodnevno motivisati i podržavati. Na kraju dana, sa njime ćete morati živeti do kraja života.

Upoznajte sebe

Da li se trudite da upoznate svoje prijatelje na dubljem nivou i znate za njihove najdublje želje, snove i strahove? Koliko često to radite sa sobom? Koji su vaši dublji nagoni i motivacije, koje stvari volite, a koje ne, koje su vaše najveće snage i slabosti? Često, ljudi traže ideje izvan sebe da formiraju svoj ukus, mišljenje i ciljeve, jer zapravo ne poznaju sebe. Pa, kako onda sebi da ugode i budu svoj najbolji prijatelj? Što više razumete sebe istinski, lakše će vam se dopasti ono što jeste, a ne ono što mislite da jeste prema onome što drugi kažu ili žele, trendovima i okolnostima u vašem životu.

Ugledajte se

Kada se zateknete u situaciji da ste sopstveni neprijatelj, a ne najbolji prijatelj, iskoristite prijateljstva koja već imate kao ogledalo - pokušajte da se setite šta bi vam najbolji prijatelj rekao i kako bi vas posavetovao u takvoj situaciji. Ukoliko imate problema s time, i treba vam podsetnik kako biti svoj najbolji prijatelj i šta bi vam on rekao na ono što mislite ili osećate, pitajte! Pošaljite poruku ili pozovite svog najboljeg prijatelja – sigurno će imati reči ohrabrenja i podrške koje su vam potrebne. Sledeći put, pokušajte da se setiti toga i znaćete šta da kažete sebi.

Prijateljstvo sa samim sobom

Biti svoj najbolji prijatelj zahteva vreme, ulaganje i trud, baš kao i svako prijateljstvo. Prijateljstva puna ljubavi, podrške, poverenja i poštovanja se ne rađaju preko noći – grade se vremenom, kroz zajednička iskustva. Stoga, koristeći ove savete, možete negovati duboko i kvalitetno prijateljstvo, najvažnije od svih - ono koje imate sa sobom. Uputite sebi lepu reč i budite ponosni na ono što jeste i sve što ste postigli. Vaši prijatelji vas vole sa razlogom. Pronađite ga i budite sam sebi najbolji prijatelj, za ceo život.