Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Nesiguran muškarac i kako ga prepoznati

Kada razmišljamo o nesigurnosti, mnogi od nas nesvesno prvo pomisle na žene. Žene su te koje najčešće brinu o svom telu, svojim godinama, atraktivnosti i obezbeđivanju svoje ravnopravnosti. S druge strane, deluje da muškarcima to sve pada lako. Bez ni približno toliko brige, većina ljudi bi pomislilo da se muškarci nikada ne osećaju nesigurno. Nažalost, to je daleko od istine i jedan ogroman stereotip, koji vlada čak i danas u liberalnom 21. veku. Muškarci zapravo pate od podjednake količine nesigurnosti kao i žene, a neki od razloga za njihovu nesigurnost vrlo slični. Međutim, razlika je u tome što će muškarci retko kada otvoreno govoriti o svojim nesigurnostima, zbog predrasuda da zbog toga neće biti dovoljno snažni, muževni, stabilni i slično. Simptomi nesigurnosti kod muškaraca se mogu manifestovati na različite načine, a neki mogu imati ozbiljne posledice ukoliko se njima ne pozabavi. Pa, zbog čega su muškarci nesigurni i kako prepoznati nesigurnog muškarca? Saznajte u nastavku.

nesiguran muskarac

Zašto muškarac može biti nesiguran u sebe?

Jedan od velikih problema nesigurnih muškaraca je da zapravo priznaju da se osećaju nesigurno, zbog straha od osuđivanja duštva i okoline. Mnogi muškarci razmatranje svojih ličnih nedostataka ili briga smatraju znakom slabosti. Društveno su naučeni od malena da izbegavaju da izgledaju ranjivo i ne pokazuju emocije. Istina je, međutim, da i muškarci mogu biti nesigurni i mogu brinuti zbog istih stvari kao i žene, bez obzira na to što se smatraju snažnijim polom. To obično uključuje:

  • Fizički izgled i atraktivnost
  • Uspeh u karijeri
  • Finansijski uspeh
  • Biti dobar partner
  • Biti sam u životu
  • Starenje
  • Biti dobar roditelj
  • Biti shvaćen ozbiljno

Ovo su samo neke od briga koje su zajedničke i muškarcima i ženama, koje ih često čine nesigurnima. Stepen do kojeg svaka osoba brine zbog ovih pitanja varira u zavisnosti od osobe, a ne od pola. Muškarci, međutim, pate od dodatnih nesigurnosti, koje su specifičnije za snažniji pol. Neka od ovih pitanja mogu izgledati zastarelo. Međutim, svidelo nam se to ili ne, rodne uloge su i dalje istaknute u našem društvu. Bez obzira slažete li se sa njima ili ne, njihov uticaj može biti izvor nesigurnosti, posebno za muškarce koji se plaše da je iskažu, upravo iz straha od društvenog osuđivanja, što im ne pomaže da prevaziđu svoje nesigurnosti, već upravo suprotno.

Zbog čega su muškarci najčešće nesigurni?

Muškarci se, uprkos popularnom verovanju, često brinu i osećaju nesigurno, a to je najčešće zbog sledećeg:

Uspeh

Muškarci su socijalno uslovljeni da preuzmu ulogu „pružaoca“ u vezi – „glave“ porodice, koja je tu da nosi sav teret na svojim ramenima. Mogućnost da brinu o svojim partnerkama, porodici finansijski, svojim veštinama, znanjem i da budu karijerno uspešni i sigurni, često im teško pada i stavlja veliki pritisak na njih. Čak i u današnjem modernom svetu, gde su domaćinstva sa dvostrukim primanjima uobičajena, muškarci i dalje osećaju pritisak da budu glavni pružaloci usluga i zaštitnici porodice. To je jedan od razloga zašto gubitak posla ili finansijski stres kod mnogih muškaraca mogu izazvati depresiju i nesigurnost.

Seksualne performanse

Sposobnost da „zadovolje ženu“ izvor je zabrinutosti i nesigurnosti mnogih muškaraca. Ovo je, međutim, veliki problem, jer je seksualno zadovoljstvo lična stvar. Ona se razlikuje u svojoj realnosti, perspektivi i nije lako merljiva ili uporediva. To je takođe jedan od razloga zašto su muškarci nesigurni, jer ukoliko postoje seksualni problemi, mnogim ljudima, posebno muškarcima, vrlo je teško da budu otvoreni i razgovaraju o njima. Brige koje se odnose na seksualna pitanja koja ostaju nerešena mogu dovesti do toga da se muškarac oseća neadekvatnim i postiđenim, pogotovo usled dodatnog pritiska koji se stavlja na njih zbog njihovih performansi u krevetu.

Snaga i fizički izgled

Imati izvežbano, mišićavo telo ili sopstveni paket trbušnjaka, koji odišu fizičkom spremnošću i snagom nešto je čemu mnogi muškarci teže. Osećati se i izgledati muževno i snažno, velika je stvar za mnoge muškarce. Ispostavilo se da je većina muškaraca zabrinuto za svoj izgled, verovali ili ne, podjednako koliko i žene. Na isti način na koji se žene upoređuju sa drugim ženama, muškarci se upoređuju sa ostalim muškarcima, te ukoliko nisu sigurni u svoj fizički izgled i spremost, često budu vrlo nesigurni, kada ne ispunjavaju društvene kriterijume po ovom pitanju.

Kontrola

„Ne plačite, nemojte imati emocije i uvek držite konce u svojim rukama“. To su stvari koje društvo uglavnom očekuje od muškaraca. Međutim, muškarci su i dalje, na kraju dana, samo ljudi. Imati kontrolu nad svime i održavanje jake i stoičke slike o sebi je nemoguće izvoditi sve vreme i u svakom trenutku, zbog čega su mnogi muškarci nesigurni, ukoliko je situacija kod njih drugačija.

Kako prepoznati nesigurnog muškarca?

Znati prepoznati da li je muškarac nesiguran nije uvek lako. Nesigurnosti se mogu manifestovati na različite načine, za svakoga. Muškarci su naročito uslovljeni da „zakopaju“ direktne dokaze nesigurnosti i izbegavaju da o njima raspravljaju, stoga, nesigurnost kod muškaraca može biti teško uočiti, a nesigurnog muškarca teško prepoznati, s obzirom da to najčešće vešto kriju. Međutim, postoje određeni znakovi koji mogu otkriti da li je muškarac nesiguran i pomoći vam da to prepoznate.

Nesiguran muškarac traži pažnju

Muškarcima koji su nesigurni možda će biti potrebne česte „potvrde“ vaše ljubavi prea njima i njihove vrednosti, isto kao što potrebu za time imaju i žene kada su nesigurne. Možda su ljubomorni na druge muškarce u vašem životu, čak i kada za to nema konkretnog razloga i ponašaju se očajno u situacijama kada se zapravo osećaju nesigurno, kontrolišući i tražeći načine da vas drže blizu sebi.

Nesiguran muškarac se agresivno ponaša

Kada ovo kažemo, ne mislimo nužno na fizičko zlostavljanje. U stvari, nesigurni muškarci zapravo imaju veću verovatnoću da budu emotivno nasilni ili manipulativni, nego fizički. Ovo je čista posledica želje muškarca da kontroliše svoje okruženje i spreči druge da vide koliko je zapravo nesiguran i uplašen.

Nesiguran muškarac nije iskren

Nesigurni muškarci su takođe skloniji laganju ili preuveličavanju stvari. Njihov strah od odbijanja i nesigurnost toliko su jaki, da neretko izmišljaju ili ulepšavaju stvari, za koje misle da će ih učiniti privlačnijima drugima i da će na taj način uspeti da stvorie bolju sliku o sebi i prikriju svoju nesigurnost.

Ovo nisu jedini načini na koje možete prepoznati nesigurnog muškarca, ali su svakako jedni od najčešćih. Važno je shvatiti da svaka osoba ima svoje nesigurnosti, kojeg god bila pola i da su nesigurnosti umerenog intenziteta sasvim normalna pojava, pa tako i kod „jačeg pola“ od kojeg se to ne očekuje. Od toga kako se nosimo sa sopstvenim nesigurnostima, stvari mogu od zdravih i produktivnih, postati nezdrave i auto-destruktivne. Upravo zbog toga je važno razbiti stigmu da muškarci nisu i ne smeju biti nesigurni, već pružiti otvoreno okruženje, u koje će oni moći da razgovaraju o svojim nesigurnostima i na taj način ih prevaziđu.