Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Narcisoidne osobe, zašto ih je teško ostaviti i prava istina o vezi sa njima

Sigurno poznajete jednu ili više osoba koje su važile za energične, pozitivne i uvek nasmejane dok nisu ušli u vezu koja je prerasla u neprijatno, čak traumatično iskustvo. Ovo je, nažalost, surova realnost i takvi ljudi se sve češće sreću. Govorimo o narcisoidnim ljudima...

narcisoidna osoba


Šta je to što uništi čoveka u vezi? Šta je to što ga promeni iz korena i ostavi izbledelu sliku onoga što je nekad bio?

„Sve je bilo divno u početku. Osećala sam se voljeno, potrebno i cenjeno. Bila sam istinski srećna i mislila sam da smo stvoreni jedno za drugo. Sada sam beživotna senka one srećne osobe. Posle izvesnog vremena otkrio je pravo lice narcisoidnog čoveka koji me sada proganja i stoji na putu do moje slobode. Zašto se promenio? Zašto ne možemo da budemo ponovo srećni?”

Ovako zvuči ispovest osobe koja je u nesrećnoj vezi iz koje ne zna kako da pobegne. Teško je ostaviti osobu sa kojom ste proživeli toliko lepih momenata i podelili svoj život, intimu, snove, a evo i zašto je to tako.

Zašto je teško ostaviti osobu koja vas čini nesrećnim?

Narcisoidna osoba je osoba kojoj su primarna samo lična osećanja, želje i potrebe. Oni nastoje da ih zadovolje bez obzira na tuđe emocije koje možda povređuju, ili čak živote koje uništavaju. Narcis vidi samo sebe i ono što njega čini srećnim. U vezama sa takvim osobama se neretko razvija „Traumatična narcistička povezanost” koja je mnogo poznatija pod imenom Stokholmski sindrom.

Šta je Stokholmski sindrom?

U ljudskoj je prirodi da se emotivno vezujemo za druge pripadnike naše vrste. Tako se stvaraju porodice koje su osnovna ćelija našeg društva, prijateljstva, veze. Kada se osećamo ugroženo, ili kada se nalazimo u nekakvoj opasnosti, ljudski nagon je da se držimo bliskih ljudi, te da od njih tražimo zaštitu. Ali šta kada ta opasnost vreba od nama bliskih ljudi? Tada se javlja Stokholmski sindrom – nemogućnost da se odvojimo od onoga koji nam čini zlo ili nas maltretira na fizički ili psihički način.

Kako izgleda veza sa Narcisom?

U samom početku Narcis pokazuje neizmernu ljubav. Sve deluje savršeno, kao iz bajke. Upravo na ovaj način osoba vezuje drugu osobu za sebe i gradi njihovo poverenje.

Ukoliko dođe do razmirica, uvek ćete VI biti krivi za problem, a ne Narcis, i to ćete vremenom prihvatiti kao normalno. Izvinjavanje zbog nečega što nije vaša krivica polako postaje realnost i vi živite u uverenju da ste zaista vi problem. Ovo u stvari veliča Narcisa i daje mu moć kontrole.

Da malo pojasnimo kako se razvija ovaj specifičan odnos, podelićemo Stokholmski sindrom na 7 faza.

Faza 1: Obasipanje pažnjom

Narcisoidna osoba iskazuje „neizmernu ljubav” i obasipa vas pažnjom ne biste li izgradili poverenje u njega

Faza 2: Verujete u istinsku, bezuslovnu ljubav

Prepuštate se osećaju ljubavi i počinjete da računate na tu ljubav, te tražite odobravanje jer vam je bitno šta on/ona misle.

Faza 3: Početak kritikovanja

Polako i neprimetno se smanjuju izlivi ljubavi i romantični gestovi, a pojavljuju se prve kritike i optužbe da ste nešto skrivili. Narcisodina osoba postaje zahtevnija.

Faza 4: Ucenjivanje

„Obasipaću te pažnjom kao na početku veze, ali ako radiš ono šta ti kažem”. Narcis vas tera vas da preispitujete svoje odluke i gazite principe, te da prihvatite njihovu interpretaciju realnosti.

Faza 5: Ima kontrolu nad vama

Ne znate više kome da verujete, njemu/njoj ili sebi. Jedino što znate jeste da želite da se vratite u Fazu 1, u period sreće i harmonije, a da biste se opet tako osećali, morate da igrate kako on svira.

Manipulacija u vezi - 12 najčeših načina

Faza 6: Rezignacija i gubljenje sebe

Umesto da se poboljšava, situacija se pogoršava. Ni traga od obećane harmonije i romantičnih gestova. Kada pokušate da se borite za sebe, Narcis pojačava pritisak. Sada ste spremni na bilo šta, samo da se izbegnu svađe. Zbunjeni ste, nesrećni i vaše samopouzdanje je nepostojeće.

Faza 7: Zavisnost

Situacija je toliko ozbiljna da su vaši prijatelji i porodica zabrinuti za vaše dobro. Svesni ste da ste u užasnoj poziciji, ali osećate se kao da ne možete i ne smete da napustite vezu jer je ta osoba sve što imate na svetu. Jedino o čemu razmišljate jeste kako da povratite njihovu ljubav i poverenje.

Kako je moguće da se ovo dogodi racionalnim i zrelim ljudima?

Naučni laboratorijski eksperimenti su pokazali da je naše ponašanje u stvari identično ponašanju laboratorijskih miševa. Cilj eksperimenta je bio da miševi pritisnu polugu koja oslobađa hranu, čak i onda kada neće dobiti više hrane.

Prva faza je bila da se hrana da svaki put kada pritisnu polugu, zatim svaki deseti put, potom na svakih 10 minuta, a na kraju da se uopšte ne daje hrana čak i kada pritisnu polugu. Na kraju su naučnici uspeli da zbune miševe time što su varirali „pravila” po kojima se hrana oslobađa kombinujući broj pritiskanja poluge i vremenski interval. Konačan rezultat: miševi su pritiskali polugu, iako više nisu dobijali hranu.

Prevedeno na ljudski odnos, narcis odnosno narcisoidna osoba postepeno smanjuje pozitivne emocije i gestove, sve dok ih potpuno ne zameni negativnim osećanjima, svađama, optužbama i sl. ali će osoba-žrtva opet raditi šta mu Narcis kaže da uradi u nadi da će jednog dana zaista biti srećni kao na početku veze...

Pomozite sebi i drugima

Da li ste se prepoznali u ovom članku ili ste prepoznali neku osobu iz vaše okoline? Često ovaj odnos previdimo jer nam parovi deluju „srećno”, a toliko toga se dešava iza zavese. Žrtve narcisoidnih veza često ni ne primete da su zarobljeni u diktatorskoj sadističkoj vezi i da gube kontrolu nad svojim životom i odlukama, zato je bitno da razgovarate ukoliko sumnjate da je neko zarobljen u ovakvoj vrsti veze. Ako ste to vi, nadamo se da vam je članak pomogao da shvatite ozbiljnost svoje situacije da počnete da se borite za starog/staru sebe: energičnu, pozitivnu, srećnu osobu koja voli život i ceni sebe i svoje kvalitete. Ako izgubite sebe zbog nekog drugog, znajte da vas ta osoba ne voli iskreno. Iskrena i bezuslovna ljubav podrazumeva podršku i prihvatanje druge osobe kakva je, sa svim manama i vrlinama jer je baš takva – savršena.

Neuzvraćena ljubav, kako da je preživite i oživite nakon nje