Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Muževnost i ženstvenost: koje osobine su snažnije?

Jedna od najstarijih diskusija na svetu je razlika između polova, odnosno muškosti naspram ženstvenosti, kao i tome da li je “jedan pol jači od drugog”. Ova tema može podstaći snažne emocije i mišljenja, ali ovde nismo da osuđujemo već detaljnije istražujemo muževnost i ženstvenost. Kada stavite muževnost i ženstvenost jedno pored drugog, šta mislite da se više ističe? Koje osobine smatrate snažnijima? Da li ih smatrate jednako snažnima, samo na različite načine? Jednakost je nešto čemu težimo tokom poslednjih nekoliko decenija, ali moramo imati na umu da muževnost ne pripada uvek samo muškarcu, kao i da ženstvenost ne pripada uvek samo ženi. Svako može biti ženstven, baš kao što svako može biti muževan, a možete biti i oboje! Stoga, ovaj članak se ne odnosi na to koji je pol “snažniji”, jer to nikada neće biti vredno rasprave, već na koji način su karakteristike muževnosti i ženstvenosti snažne na svoj način.

muzevnost zenstvenost

Muževnost i ženstvenost - karakteristike

Da bismo počeli da se upuštamo u ovu temu, moramo da shvatimo koje se to osobine vezuju za muževnost, a koje za ženstvenost.

Muževne osobine

Ono što se u jednoj kulturi smatra muževnim, u drugoj se može poimati sasvim drugačije. Za potrebe ove teme, fokusiraćemo se na zapadno društvo, ali imajte na umu kako druge kulture mogu gledati na iznete tačke. Dakle, u zapadnom društvu osobine muževnosti (ne osobine čoveka, već osobine muškog ponašanja) su:

- Hrabrost

- Nezavisnost

- Fizička i emocionalna snaga

- Vođstvo

- Asertivnost

- Samopouzdanje, čak i na granici sa arogancijom

- Spremnost za borbu ako je potrebno

- Zanemarivanje odgovornosti i posledica

- Zaštitnički stav

Žena može pokazivati muške osobine, poput prethodno navedenih, više nego što pokazuje karakteristike ženstvenosti, koje ćemo uskoro istaknuti. Isto se može reći i za muškarca. Stoga, osobine muževnosti ili ženstvenosti uopšte ne definišu nečiji pol, već karakter i ličnost.

Ženstvene osobine

Sada znamo glavne osobine muževne strane jednačine, ali šta je sa ženstvenim osobinama? Glavne osobine i karakteristike ličnosti koje se pripisuju ženstvenosti su:

- Saosećanje

- Osetljivost

- Emotivnost

- Brižnost

- Saosećajnost

- Nežnost

- Tolerancija

- Intuitivnost

- Tiha snaga

Upoređivanjem ove dve liste osobina vezanih za muževnost i ženstvenost, možete videti razlike. “Muževne” osobine su stvorene da budu fizički snažne, praktične i direktne, dok su ženstvene osobine manje primetne na prvi pogled, više vođene emocijama i unutrašnjom snagom. Možete li posedovati i muževne i ženstvene osobine? Apsolutno! Zapravo, većina ljudi poseduje karakteristike obe strane, u manjoj ili većoj meri.

Da li je snažnija muževnost ili žestvenost?

Prvobitno pitanje bilo je: “Muškost i ženstvenost: Koje osobine su snažnije?” Sada, čitajući navedene osobine muževnosti i ženstvenosti i ono što već znate o obe vrste ličnosti, koja je po vama snažnija? Razmislite na trenutak o svojim stavovima. Tačan odgovor je da ni jedna “strana” nije “snažnija” ili “slabija” od druge, već da obe imaju svoje prednosti i mane, a neko može pokazivati i znakove muževnosti i ženstvenosti u sklopu svog karaktera, jer muževnost i ženstvenost nisu isključivo vezani za pol. Takođe, to može da varira u različitim periodima života, u skaldu sa našim iskustvima ili situacijama u kojima se nalazimo. Nismo rođeni kao muževni ili ženstveni – to se vremenom razvija u nama. To nema nikakve veze sa vašim polom, bilo da se klasifikujete kao muško, žensko ili bilo šta drugo, već sa vašim karakterom i načinom na koji se nosite sa situacijama, kako se ophodite prema drugim ljudima i kako živite svoj život.

Prednosti muževnosti i ženstvenosti

Muževna snaga je više fizička. Ona se često iskazuje kroz iskazivanje fizičke ili verbalne snage. Ne plaši se da ima tipični tradicionalni pogled na to kako čovek treba da se ponaša. Naravno, mnogo smo se razvili od viktorijanskog doba i sada znamo da ne postoji određen, univerzalni način na koji bi se čovek trebao ponašati. Muške osobine često se pokazuju kroz spremnost na fizičke reakije radi zaštite nekoga koga vole. To nije zato što žele da se bore, već zato što žele da spreče da se nešto loše dogodi osobi koja je za njih posebna ili da se izbore za svoje. U pogledu emotivne snage, muška energija ne govori često o osećanjima, već je više sklona tome da se emocije drže u sebi i koriste za nešto drugo, npr. pretoče u posao ili možda nešto fizičko, poput vežbanja. Muževnost je snažna na tradicionalan način, ali to ne znači da ženstvenost nije jaka na drugačiji način. Ženstvenost je podjednako snažna u pogledu osobina ličnosti, ali na tiši način. Zamislite snažnu ženstvenu figuru u svom životu, bilo da je to muškarac ili žena, ali neko ko pokazuje snažne osobine ženstvenosti. Oni će se zalagati za vas i boriti se za vas svim silama, ali to neće učiniti fizički. Učiniće to kroz podršku, razumevanje, biće vam rame za plakanje, gurati vas da izađete iz svoje komfor zone i dokažete ljudima da greše. To je druga vrsta snage – ženstvenost je unutrašnja snaga, koja ne zahteva fizičku vezu. Ženstvenost je snažna u svojoj sposobnosti da prevaziđe izazove i prilagodi se na promene, ali se nikada ne pokoleba.

Možete li biti muževni i ženstveni u isto vreme?

Odgovor je – da! Većina nas to i jeste, a da toga nismo ni svesni. Koje god osobine da pokazujete većinu vremena, jednostavno je važno da ih prihvatite i razumete. Ponekad biste se mogli osećati smirenije i emotivnije, pokazujući više ženstvene osobine, dok biste se neki drugi dan mogli osećati osnaženo, kao da želite da se popnete na sam vrh sveta, u pokazivanju svoje moći. To je muška energija koja izlazi na površinu. Svi ponekada demonstriramo i muževnost i ženstvenost, jer se u nama kriju obe vrste ličnosti. Periodi kada pokazujemo muževnu ili ženstvenu energiju, zavise od toga šta se događa oko nas, kako se osećamo i šta pokušavamo da postignemo. Ni jedan muškarac nije nužno rođen samo kao muževan. Ni jedna žena nije rođena isključivo ženstvena. Mnogo je ženstvenih muškaraca, kao što ima i mnogo muževnih žena. Pol ovde jednostavno nije u jednačini – radi se o tome kakvi ste karakterno, kao osoba i tome kako se ponašate u određenim situacijama i kako se nosite sa njima.

Da li se pretežno smatrate muževnom ili ženstvenom osobom? Mislim da lično više naginjem ženstvenijoj strani, mada u mom životu ima trenutaka kada se osvrnem i svoje postupke smatram poprilično “muškim”. Sviđa mi se činjenica što mi karakter omogućava da prihvatim obe strane sebe. Muževnost i ženstvenost, kao balans svačije ličnosti, je deo onoga što nas čini tako složenima, jedinstvenima i divnima!