Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Muški klimaks nije mit: Andropauza i njeni simptomi

Hormonske promene su prirodan deo starenja. Za razliku od dramatičnijeg pada reproduktivnih hormona koji se javlja kod žena tokom menopauze, promene polnih hormona kod muškaraca javljaju se postepeno. Da, uprkos popularnom verovanju da je „klimaks“ rezervisan samo za žene, menopauza, odnosno andropauza se javlja i kod muškaraca! Za razliku od žena, muškarci nemaju jasan znak da su ušli u klimaks koji bi obeležio ovu tranziciju, kao što je prestanak menstruacije, zbog čega mnogi misle da je andropauza samo mit. Međutim, i žene i muškarci, doživljavaju pad nivoa hormona - estrogena kod žena, testosterona u slučaju muškaraca. Šta je andropauza i kako je prepoznati? Koji su simptomi andropauze? Kako je lečiti? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja i imamo spremne za vas u nastavku.

muski klimaks andropauza

Šta je andropauza?

Andropauza je u narodu poznatija pod nazivom „muška menopauza“. Ona opisuje promene u nivou muških reproduktivnih hormona, a poznata je i kao nedostatak testosterona, nedostatak androgena i kasni hipogonadizam. Iako kod nas to nije popularno priznati, muškarci takođe mogu da imaju poteškoće sa klimaksom u srednjim godinama, a posledice pada nivoa hormona jači pol oseća najčešće između 40-te i 55-te godine života. Testisi imaju dve funkcije. Proizvode testosteron - sekretorna funkcija i proizvode spermatozoide - reproduktivna funkcija. Andropauzu karakteriše postepeni pad obe funkcije. Smanjuje se količina testosterona, broj spermatozoida, kao i njihova pokretljivost, što dovodi do mnogih fizičkih i psihičkih simptoma i tegoba, koji se retko kada prepoznaju i adektvatno leče, zbog manjka informisanosti o andropauzi.

Ženska i muška menopauza - koja je razlika?

Ulaskom u zrele godine, i kod muškaraca dolazi do značajnih fizioloških promena, tako da i oni prolaze kroz klimaks, slično kao i žene. Međutim, muška menopauza, odnosno andropauza, se razlikuje od ženske menopauze na nekoliko načina. Prvo, to ne doživljavaju nužno svi muškarci, kao što je to slučaj kod žena. Kao drugo, andropauza ne uključuje potpuno isključivanje vaših reproduktivnih organa. Međutim, seksualne i druge komplikacije mogu nastati kao rezultat smanjenog nivoa polnih hormona. Tokom menopauze, kod žena se ovulacija završava, a proizvodnja reproduktivnih hormona naglo pada tokom relativno kratkog vremenskog perioda. Međutim, kada je u pitanju klimaks kod muškaraca, proizvodnja testosterona i drugih hormona opada postepeno, tokom dugog niza godina, a posledice nisu uvek nužno jasne, zbog čega je mnogo teže prepoznati i lečiti andropauzu, nego menopauzu.

Kako prepoznati muški klimas?

Iako će godinama svakako doći do pada nivoa testosterona kod svih muškaraca, ne postoji način na koji bi se moglo predvideti koji od njih će iskusiti snažne i jasne simptome andropauze, da bi uopšte potražili lekarsku pomoć. Takođe se ne može predvideti u kojoj starosnoj dobi će simptomi nastati, niti koliko će biti izraženi. Simptomi andropauze variraju kod svakog pojedinca. Stres, alkohol, povrede, prekomerna telesna težina, lekovi i infekcije takođe mogu doprineti nastanku andropauze. Međutim, postoje određeni generalni simptomi andropauze koji se najčešće manifestuju i koji vam mogu pomoći da prepoznate da je ono kroz šta prolazite zapravo - muška menopauza.

Simptomi andropauze

Ukoliko ste muškarac, testosteron je hormon koji se proizvodi u vašim testisima i podstiče vaš seksualni nagon. On takođe izaziva telesne i psihološke promene tokom puberteta, pojačava vašu mentalnu i fizičku energiju, održava vašu mišićnu masu, reguliše vaše reakcije i druge ključne evolucione karakteristike muškaraca. Nivo testosterona kod muškaraca opada u proseku za oko 1% godišnje posle 40. godine, što je period kada prvi simptomi andropauze uglavnom počnu da se pojavljuju. Međutim, oni često prođu neprimećeni. Neki od najčešćih simptoma muške menopuze, odnosno andropauze su:

- Smanjena seksualna želja i aktivnost

- Smanjena erekcija ili erektilna disfunkcija

- Manjak energije i slabost

- Neplodnost

- Depresija ili psihološke poteškoće

- Problemi sa spavanjem i umor

- Smanjena mišićna masa i gustina kostiju

- Taloženje masnih naslaga u gornjem delu tela

- Vrući talasi ili znojenje

- Ginekomastija ili oticanje dojki

Andropauza, odnosno klimaks kod muškaraca najčešće izaziva opšti osećaj smanjene vitalnosti i ukupne energije, snage u mišićićima, kao blagi pad erektilne funkcije. Kosti postaju krhke, salo se taloži, posebno na stomaku, a kosa i dlake po telu se proređuju. Kao i kod ženske menopauze, i psiha može da trpi usled simptoma andropauze, te raspoloženje može da oscilira od rasejanosti, manjka koncentracije i pažnje, do razdražljivosti, tuge, manjka samopouzdanja, pa čak i depresije.

Dijagnoza andropauze

Osim ukoliko vam muška menopauza ne stvara velike poteškoće ili vam remeti život, verovatno ćete moći da upravljati svojim simptomima, bez lečenja. Ipak, andropauza je i dalje pojam o kojem se malo zna i iz toga proizilaze dijagnostičke zablude. Međutim, najveća prepreka u lečenju andropauze kod muškaraca je najčešće biti otvoren i razgovarati sa drugima i pre svega lekarom o svojim simptomima, zbog stigme koja i dalje prati muški klimaks. Mnogi muškarci se plaše ili osećaju sramotu kada treba razgovarati o seksualnim problemima.

Kako lečiti andropauzu?

Najčešći tip lečenja simptoma muške menopauze je zdraviji način života. Na primer, lekar vam može savetovati da se hranite se zdravo, redovno vežbate i spavate, smanjite stres i druge štetne životne navike, poput pušenja i konzumiranja alkohola, što sve utiče na pojačano smanjenje nivoa testosterona. Nakon usvajanja ovih zdravijih navika, mnogi muškarci koji imaju simptome andropuze mogu videti dramatične promene u svom celokupnom zdravlju i raspoloženju. Kod težih slučajeva, međutim, andropauzu je potrebno lečiti, a za to se najčešće prepisuje hormonska terapija testosteronom. Međutim, ovo je i dalje kontraverzno, jer, poput steroida koji poboljšavaju performanse, sintetički testosteron može imati i štetne neželjene efekte. Nekim muškarcima terapija testosteronom ublažava dosadne znake i simptome andropauze, dok za druge postoje mogući rizici. Na primer, ukoliko imate rak prostate, to može dovesti do rasta ćelija karcinoma. Ukoliko vam lekar predložihormonsku terapiju, dobro se informišite, savetujte i procenite sve pozitivne i negativne strane, pre nego što donesete odluku.

Prevencija klimaksa kod muškarca

Smanjenje reproduktivne funkcije i nivoa reproduktivnih hormona je prirodno, neizbežno i dolazi sa godinama, ali se može odložiti, a posledice i simptomi umanjiti. Zdrave životne navike su ono što pomaže u prevenciji andropauze. Smanjenje psihičkih napora, izbegavanje stresnih situacija, zdrava ishrana, povećana fizička aktivnost i održavanje zdrave telesne težine svakako pomažu. Takođe, redovan san i svođenje svih štetnih životnih navika koje utiču na plodnost poput prekomernog konzumiranja alkohola i cigareta na minimum, mogu pomoći u prevenciji klimaksa kod muškaraca. Normalno je da doživljavate pad nivoa testosterona kako starite. Za mnoge muškarce simptomi se mogu kontrolisati, čak i bez lečenja. Ukoliko vam simptomi andropauze ipak stvaraju poteškoće, obratite se svom lekaru. Oni mogu da vam daju preporuke, koje će vam pomoći da upravljate simptomima muške menopauze ili da ih lečite.