Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Mirna luka: i muškarci žele sigurnost...

Navikle smo da se osećamo sigurno pored muškarca. Oni su često naša stabilnost, naša “stena”, podrška na koju možemo da se oslonimo i snažan zagrljaj u kojem se osećamo sigurno i zaštićeno od čitavog sveta. Stoga, nije nam čudno kada muškarcu kažemo „Činiš da se osećam sigurno“. Pitanje je, da li se muškarac pored vas oseća sigurno? Iako o sigurnosti često razmišljamo kao o nečemu što žene žele i očekuju u romantičnim vezama sa muškarcima, često zaboravljamo i drugu stranu te iste medalje. Muškarci, baš kao i mi, imaju sopstvena osećanja, sumnje, strahove i potrebe. To što na površini deluju toliko snažno i nezavisno može da prevari, jer to ne znači da i oni ne traže taj osećaj sigurnost u svojim lepšim polovinama. Ali, kako možete učiniti da se muškarac pored vas oseća bezbedno i sigurno? Kako biti njegova sigurna i mirna luka? Saznajte u nastavku.

Zašto muškarci traže sigurnost?

Još od ranog detinjstva, usađene su nam razne zablude i predrasude, poput toga da muškarac mora da bude “jak”, da ne treba da pokazuje svoje emocije ili pak da ih nema koliko i žene, već da traži površna zadovoljstva. Muškarcima je društveno nametnuta uloga stabilnog muškarca, pored kojeg će svaka žena da se oseća voljeno, sigurno i bezbedno. I to je u redu. Međutim, to ne znači da muškarcima nije potrebno isto, iako će to neretko pokazati ili reći. Bili muškog ili ženskog pola, svi smo mi na kraju dana ljudska bića od krvi i mesa, sa istim potrebama i emocijama. Sve za čime muškarci zapravo čeznu je žena koja će biti njihova mirna luka – osoba pored koje mogu biti ono što zaista jesu, bez pretvaranja. Ženu koja ih prihvata takve kakvi jesu – sa svim manama i emocijama. Ni manje ni više. Drugim rečima, i muškarci žele da se osećaju zbrinuto, sigurno, voljeno i obavijeno toplotom. Ali, u konstruktu društva, priznati to, znači i priznati da su duboko u sebi ostali oni mali dečaci i da nisu “snažni” i “jaki” muškarci. Vreme je da jednom za svagda razbijemo ovaj tabu, te dopustimo muškarcima da budu ono što istinski jesu pored nas i naučimo kako da i mi njima budemo njihova mirna luka.

mirna luka

Kako biti njegova mirna luka?

Samo hrabri muškarci mogu svojoj partnerki da priznaju da im je potrebna ljubav i pažnja, bezbednost i mirna luka, baš kao i njima. Takođe, žena bi trebalo da prevaziđe svoje predrasude o muževnosti i bude svesna da muškarac nije “slab” ukoliko traži isto. Partnerstvo čine uzajaman kompromis, uzajamne emocije i uzajamno ispunjavanje potreba. Stoga, žena mora to razumeti, biti sigurna u sebe i voleti sebe koliko i svog partnera, da bi postala sigurna luka jednog muškarca. Kako biti njegova mirna i sigurna luka?

Budite njegova “mirna luka”

Muškarci su zaista snažni i mogu biti naši “vitezi na belom konju” po ceo dan, ali i njima treba bezbedno, mirno i sigurno mesto gde mogu da pobegnu i sakriju se od sveta. Budite osoba kojoj se može okrenuti posle dobrih, pa tako i loših dana. Budite tu za njega i budite njegova mirna luka - mesto na koje će se uputiti kada želi da se odmori. Osećaj pripadnosti, da ima gde da ode i odmori dušu, daće mu slatki osećaj sigurnosti.

Ne budite njegov izvor bola

Da biste postali njegova mirna luka, mesto na kojem uvek pronalazi mir, ljubav i razumevanje, ne treba da mu budete izvor bola. Život je ponekad dovoljno težak sam po sebi. Stoga, naše je da međusobno jedni drugima taj put ulepšamo i olakšamo. Ne budite preterano i bez razloga zahtevni ili grubi. Ukoliko u nekom trenutku postanete još jedna briga u njegovom životu, bez obzira koliko se trudili, nikada nećete biti njegov mir i njegova mirna luka.

Nemojte ga osuđivati

Muškarci su veoma različiti od nas – odatle čuvena izreka “Muškarci su sa Marsa, žene sa Venere”. Mnoge njihove misli, interesovanja, pa čak i šale mogu da nam zvuče suludo. Umesto da ga osuđujete, budite njegov partner i prihvatite ga onakvog kakav on zaista jeste. Ako se vaš muškarac plaši kritike, emotivnog sukoba ili ponižavajućeg odgovora od vas, njegova tipična reakcija biće povlačenje u sebe. Dajte mu prostora da bude ono što jeste sa vama, bez potrebe da filtrira svoje reči i njegove misli, čak i ako ih ne razumete. Na taj način, uvek ćete biti njegova mirna luka.

Pokažite mu da ga cenite

Muškarci takođe žele da budu cenjeni i voljeni. Često zaboravimo da kažemo “hvala”, pogotovo kada smo u vezi duže vreme – jednostavno počne da se podrazumeva. Kada veza započne, uvek smo veoma zahvalni i često iskazujemo zahvalnost. Kada vaš muškarac učini nešto lepo za vas, ne zaboravite da mu kažete koliko to cenite. Neka vam postane navika da takođe učinite nešto posebno za njega i videćete da sa vama postaje emotivno sigurniji, a vi njegova mirna luka.

Poklonite mu poverenje

Ukoliko vam muškarac kaže nešto lično, pokušajte da to ostane između vas. Ako vaš partner zna da vam se može obratiti po pitanju bilo čega i da će ono što vam kaže ostati na sigurnom, bićete njegova emotivna mirna luka. Znajući da vam može verovati, spustiće svoje zidove, otvoriti se i osećati se sigurno pored vas.

Mirna luka, zahteva sidro...

Muškarac kojeg volite biće superheroj većinu dana. To je jedan od razloga zašto ih toliko volimo. Međutim, i njima je s vremena na vreme potreban predah od ovog zadatka. Stoga, na kraju dana, kada vam se vrati, budite njegovo utočište – njegovo sidro i njegova sigurna luka. Jedna lepa reč podrške, zagrljaj, rame za plakanje ili prosto lekovita tišina. U takvim trenucima, muškarac će se osećati kao da je na najsigurnijem, najmirnijem mestu na svetu. Da je pronašao svoju mirnu luku – osobu koja ga voli, prihvata, razume i čini da makar na trenutak zaboravi na sve borbe ovog sveta.