Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Ljubavni kviz: da li će vaša veza potrajati?

Kada je reč o tajnom receptu za uspeh u vezi i ljubavi za kojim svi tragaju, postoji zaista mnoštvo dostupnih informacija. S obzirom da postoji bezbroj različitih saveta i mišljenja po pitanju toga kako da veza potraje, umesto da navedemo sve neophodne sastojke za stvaranje trajne ljubavi, saželi smo sve ključne savete zdravih i uspešnih odnosa u 3 karakteristike – komunikaciju, kompromis i posvećenost. Magični začin koji ih vezuje i kojem vas ne možemo naučiti je, naravno, ljubav. Da, zaista je toliko jednostavno. Dakle, ukoliko se pitate da li će vaša veza potrajati i da li ona može preživeti i prevazići i najveće oluje koje vam život nanese na zajednički put, sve što treba da uradite je da iskreno odgovorite na sledeća pitanja našeg ljubavnog kviza.

da li ce veza potrajati

Da li će veza potrajati?

Ukoliko želite da znate da li će vaša veza potrajati, vreme je da rešite naš jednostavan, ali veoma značajan ljubavni kviz, koji će vam otkriti mnogo toga o odnosu vas i vašeg partnera. Pročitajte pitanja pažljivo, te dobro razmislite o odgovoru, pre nego što nastavite dalje. Na kraju, trebali biste da imate jasniji uvid u to koliko je vaša veza čvrsta i da li će ona potrajati.

Komunikacija

Ne bi trebalo da vas čudi da je komunikacija osnovni temelj zdrave, dugotrajne veze. Bez toga se prelaze granice, propuštaju se važne informacije i nastaje opšti haos. Iako su sjajne komunikacijske veštine osnova uspeha, nije vam potreban doktorat za savladavanje ove umetnosti. Sve što treba da uradite je da vežbate i učite na svojim greškama. Niko nije savršen, zato sklonite taj cilj sa stola. Ali, dobra komunikacija je nešto na čemu oboje radite - zajednički cilj koji rezultira ispunjavanjem potreba oba partnera i osigurava da veza potraje.

Da li se iste svađe ponavljaju iznova i iznova?

Ukoliko prepirke i svađe između vas i vašeg partnera ponekad zvuče kao pokvarena ploča, to je zato što je u vašoj komunikaciji očigledno nešto „pokvareno“. Postoje određeni problemi koji se mogu pojaviti u različitim periodima veze, što je sasvim normalno, ali ne bi trebalo biti povoda da se ista prepirka vodi više puta. Svađa bez rešenja je poput pesme bez refrena - to jednostavno ne funkcioniše. Dakle, ukoliko primetite da vašim prepirkama nedostaje određena kreativnost, vreme je da se usredsredite na svoje komunikacijske veštine, jer je dobra komunikacija preduslov za vezu koja traje.

Da li je moj partner dobar slušalac?

Ovo pitanje se ne odnosi samo na to da li je vaš partner sposoban da odloži telefon, isključi TV i sluša vas - već da li je zaista dobar u tome. Niste sigurni kako ovo da razlikujete? Ključ je u tome kako se posle osećate. Ukoliko se osećate lakše, kao da ste skinuli teret sa grudi, srećno i podržano, onda je vaš partner verovatno dobar slušalac. Da li će vaša veza potrajati? Ukoliko umete da saslušate, razumete i podržite jedno drugo, verovatno je da hoće.

Kompromis

Kada kompromis umeša prste u pitanje da li će vaša veza potrajati, sve se vrti oko uzimanja i davanja. Kompromis ne shvatajte kao vagu, gde dodate malo sa svake strane dok ne postignete optimalnu ravnotežu - već kao motornu testeru, gde se vi i vaš partner okrećete gore-dole, ali na kraju vaših okreta sve je izjednačeno. U različitim periodima, vi i vaš partner ćete zahtevati više jedno od drugoga. Ponekad ćete obavljati 90% poslova, dok vaš partner ne ispoštuje poslovni rok. Drugi put, on ili ona će davati svojih 100% pet dana zaredom, dok ste vi bolesni. Ne računajte i ne pratite rezultat truda i davanja, jer koliko pružite, toliko ćete i dobiti zauzvrat.

Koliko često pravite kompromise?

Većina neslaganja do kojih dolazi u vezi mnogo je komplikovanije od ovoga, ali zarad primera, razmotrimo jednostavnu formulu. Ako se vi i vaš partner ne slažete oko, recimo, toga gde da večerate, verovatno postoje 3 ishoda - gde vi želite da jedete, gde vaš partner želi da jede i novo mesto koje oboma zvuči dobro. Pa, ako biste morali da date okvirnu procenu koliko često tokom ovakvih situacija birate opciju 3, koja bi to bila cifra? U 10% situacija? U 50% situacija? „Tačan“ odgovor će se razlikovati od para do para, ali što je veći, to ćete harmoničnije raditi u paru i to su veće šanse da će vaša veza potrajati.

Koliko često rešavate svoje probleme?

Znate li za staru izreku: „Nikada ne idite u krevet ljuti“? To je sjajan način da se sagleda ovo pitanje. Da li vi i vaš partner brzo pronalazite rešenje za svoje probleme ili često dopuštate da se rane dodatno „zagnoje“ ili se jednostavno izgube negde u pozadini vaše veze? Mnogo je zdravije tražiti rešenje odmah, iako bi različiti pristupi sukobima mogli zaustaviti ovaj napredak. Međutim, ukoliko se možete prisetiti i identifikovati nekoliko različitih nerešenih problema između vas i vašeg partnera - imate prostora za poboljšanje kada je u pitanju kompromis, koji u velikoj meri utiče na to da li će vaša veza potrajati.

Posvećenost

Kao verovatno najvažnija osobina jedne zdrave i funkcionalne veze koja obećava da će veza potrajati, nedostatak posvećenosti može biti smrtonosan za vezu. Razlozi za ovo se razlikuju, stoga je teško dijagnostifikovati ovaj problem bez razumevanja istorije i nijansi svakog partnera. Međutim, ukoliko želite da radite na posvećenijoj i stabilnijoj vezi, važno je da razumete gde se trenutno nalazite na tom spektru.

1. Da li zajedno planirate budućnost?

Neko nezainteresovan za posvećenost sigurno neće iskoristiti priliku da rezerviše smeštaj za sledeći slobodan vikend za oboje. Obratite pažnju na način na koji vi i vaš partner planirate - da li se uvek radi samo o predstojećem vikendu? Da li ikada pravite planove za dalju budućnost? Kada je odgovor „da“, da li su vaši planovi slične prirode? Ili se ne podudaraju? Da li se radi samo o večerama, sastancima i filmovima? Ili pravite ozbiljnije planove, poput odmora, porodičnih poseta i venčanja? Ukoliko se pitate da li će vaša veza potrajati, zapitajte se da li oboje pravite planove za dugoročnu zajedničku budućnost, kao i da li su vaši planovi usklađeni, jer je to preduslov da budu održivi i da vaša veza traje.

2. Da li se žrtvujete jedno za drugo?

Ukoliko ste u posvećenoj vezi, redovno pravite sitne „žrtve“. Ne zato što vaš partner ima nerealna očekivanja ili jer morate, naravno, već zato što vi svojevoljno dajete prioritet potrebama i sreći svog partnera! Nadamo se da je situacija i obrnuta. Razumevanje vašeg nivoa posvećenosti eno drugome jednostavno je koliko i posmatranje koliko često se žrtvujete – ova dva pojma su direktno povezana. Ljudi koji nisu u predanim vezama u cilju imaju samo sebe i svoje interese, a svi ostali su na dalekom drugom mestu, što nije obećavajuće kada želite da vaša veza potraje i ima budućnost.

Da li će vaša veza potrajati? Ukoliko ste iskreno odgovorili na ova pitanja, trebalo bi da imate mnogo jasniju sliku o tome kako bi vaša budućnost mogla izgledati, kada je u pitanju veza u kojoj se nalazite. Ukoliko ste pomoću ovog ljubavnog kviza identifikovali područja koja vas brinu, ne brinite. Ni jedna veza nije savršena, bez obzira kako delovala spolja. Preduzmite neophodne korake, bilo sa partnerom ili terapeutom, kako biste se pozabavili promenama i napravili korak ka tome da postanete par kakav želite da budete i da vaša veza potraje.