Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Ljubav ili požuda? 3 faze kroz koje naše telo i um prolaze kada upoznamo nekoga ko nam se sviđa

Da li ste nekada imali osećaj da ste se odmah zaljubili u osobu koju ste tek upoznali?

Skoro sam sigurna da su svi iskusili taj osećaj, osećaj leptirića u stomaku.

Istina je da na prvi pogled taj osećaj može izgledati kao ljubav, ali to što osećate nije ljubav. Taj osećaj koji dobijete kada sretnete osobu koja vam se sviđa, osećaj da gorite, osećaj da vaše telo preplavljuju jake želje, to je požuda.

Ponekad je teško uočiti razliku. U tim situacijama u kojima se nalazimo, naš mozak analizira i šalje signale telu. Prvi hormon koje naše telo oslobađa kada sretnemo osobu koja nam se dopada se proizvodi u našim polnim organima. To osećanje odmah povezujemo sa ljubavlju.

Da bi spoznali razliku, hajde da analiziramo ova dva osećanja.

ljubav ili pozuda

Ljubav ili požuda?

Ljubav je osećaj privrženosti, čista, intenzivna emocija prema drugom ljudskom biću. Počinje kao privlačnost, ali kako vreme prolazi formiraju se duboke emocionalne vezanosti, zbližavamo se i učini nas sposobnima da uradimo čak i najneverovatnije stvari za partnera.

S druge strane, požuda je rezultat intenzivne fizičke privlačnosti i seksualnog uzbuđenja. To je snažna erotska veza koja sa pravom količinom truda i vremena ima potencijal da se pretvori u romantičnu ljubav.

Ipak, nije sve jednostavno kao što se čini. Ljubav je više od samog osećaja. Ona je rezultat raznih hemijskih reakcija u našem organizmu. Ljudski mozak proizvodi hormone koji se povezuju sa različitim fazama odnosa. Ovi hemijski glasnici su odgovorni za pokretanje odnosa kao što su privlačnost, požuda ili duboka emocionalna vezanost.

Ovde su 3 faze kroz koje naše telo i um prolaze kada sretnemo nekog ko nam se dopada:

Požuda

Kažu da je početna faza zaljubljivanja požuda. Neki stručnjaci tvrde da ovaj osećaj može trajati i do godinu dana. U ovoj fazi nas pokreće naša požuda, seksualna želja i veza sa drugim ljudskim bićem. Za nju su odgovorna dva polna hormona – estrogen i testosteron.

Najčešći znaci da ste za nekim požudni, su:

- Da biste pre zadržali odnos otvoren nego što biste pričali o svojim stvarnim osećanjima

- Da imate intenzivan poriv da se upustite u seksualne aktivnosti

- Da ste više fokusirani na njihov fizički izgled nego na to ko su oni u suštini

Fizička atraktivnost

Sećate li se kakav je osećaj imati leptiriće u stomaku? To je druga faza zaljubljivanja. Ovo je faza kada obično počinjemo da osećamo ljubav. Faza kada naše srce počne ubrzano da radi, a dlanovi se znoje. Faza u kojoj ne prestajemo da razmišljamo o osobi koja nam se sviđa.

Senzacije koje imamo u ovoj fazi su direktan rezultat tri glavna hormona koje naše telo oslobađa tokom ovog perioda.

Dopamin je prirodan stimulans koji nas stavlja u stanje ekstaze.

Norepinefrin (adrenalin) je odgovoran za ubrzani rad srca, znojenje dlanova, suva usta.

I poslednji, ali ne i najmanje važan, je serotonin.Poznat je kao hormon sreće.

Ono što nas ispunjava energijom, povećava naše uzbuđenje, snižava apetit i čini nas opsednutim partnerima je upravo ovaj hormonski koktel.

Emocionalni prilog

Sledeća faza je zaljubljivanje, prihvatanje međusobnih nedostataka i slabosti. To je faza u kojoj se proizvodi oksitocin. Prolaskom kroz zaljubljivanje u partnera bez obzira na nesavršenosti, do te mere da ih zaista vidite onakvim kakvi jesu, dolazite do momenta predanosti i počinje dugoročno povezivanje.

Mozak tada proizvodi snažan neurohormon oksitocin, poznat i kao i ljubavna droga, hormon maženja i hormon ljubavi. Ova hemikalija je odgovorna da nas učini vezanim za ljude koje volimo. Otpušta se tokom orgazma i bliske intimnosti.

Još jedna hemijska supstanca koja nastaje u ovoj fazi je vazopresin. Poznat je i kao anti-diuretički hormon. Takođe se brzo oslobađa nakon polnog odnosa. Utiče i na dugotrajne i značajne veze.

Ljubav je zaista najlepši osećaj u našim životima, kada sve uzmemo u obzir.

Eto, sada tačno znate šta se dešava u vašem umu i telu kada ste u blizini osobe koja vam se sviđa ili koju volite, a to je mnogo više od leptirića u stomaku.

Da li ste i vi u nekoj fazi? Da li ste zaljubljeni ili samo imate osećaj požude? Slobodno podelite sa nama u odeljku komentara ispod.