Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Šta su "leptirići u stomaku" i kako ih kontrolisati?

Teško da nešto može da nadmaši onaj osećaj koji se javi u stomaku, kada ste u blizini osobe koja vas privlači. Taj čuveni osećaj, žargonski poznatiji kao „leptirići u stomaku“ javlja se kada vam se sretnu pogledi sa osobom koja vam se dopada, kada vas on/ona spontano dodirne, nasmeje ili usled same pomisli na tu posebnu osobu. Koliko ume da bude lep, ovaj osećaj takođe ume i da dovede do nervoze, koja otežava i sabotira sav vaš trud da ostavite dobar utisak i impresionirate osobu zbog koje se osećaj uopšte i javio. Leptirići u stomaku koje osetimo kada flertujemo sa nekime, koliko god magični bili, zapravo nisu nikakvo "čudo", o čemu govori činjenica da oni zapravo imaju i naučno objašnjenje. Dakle, šta su zapravo „leptirići u stomaku“, zašto ih imamo i kako ih kontrolisati? Imamo odgovor.

leptirici u stomaku

Zašto se javljaju leptirići u stomaku?

Ne postoji osoba na ovom svetu kojoj se to nije dogodilo barem jednom. Javljanje ovog čudnog osećaja unutar nas, odnosno leptirića u stomaku, zapravo je metafora fizičkog aspekta nervoze. Ovo je senzacija koja nastaje reakcijom vašeg tela na „okidače“ uzbune, kao što su prvi sastanci ili samo prisustvo osobe koja nam se dopada. Leptirići u vašem stomaku mogu se takođe opisati kao „nervozan stomak“, usled stresa i nervoze na nervnoj bazi, što dokazuje da ipak nije sve samo u vašoj glavi. Nervi i anksioznost takođe oslobađaju hormone u telu, koji dovode do takvih osećanja. Gledajući ovu pojavu sa naučne strane, to što fizički osećate da vam srce preskače, a stomak prevrće od uzbuđenja je zapravo samo odgovor, odnosno reakcija vašeg organizma na akutni stres. Osim toga, ovaj evolucijski odgovor ljudskog tela razvio se kao reakcija na potencijalno opasne situacije u koje su ljudi ranije često dolazili. Tada se ubrzavaj rad srca i disanje, kao i znojenje, kako bi se pokrenuo adrenalin u telu. Ukoliko ste se ikada pitali zašto se leptirići javljaju baš u stomaku, stručnjaci objašnjavaju da je to zahvaljujući tome što je taj deo tela najosetljiviji u situacijama kada smo pod trenutnim stresom. Naravno, privlačnost koju osetite prema određenoj osobi, nije zaista nikakva životna opasnost, stoga vaše telo zapravo samo prenaglašeno reaguje, za šta je kriva evolucija, koja nije u potpunosti ispratila ljubavni aspekat ljudskih odnosa. Tokon samog procesa zaljubljivanja, kada je u pitanju naše telo, ne dešava se mnogo toga romantičnog, s obzirom da se radi o hemijskoj reakciji u našem mozgu, koja se dešava brže nego što mislimo. U jednom istraživanju iz 2010. godine, naučnici su otkrili kako nam je potrebna svega petina sekunde da bi smo se „zaljubili“ u nekoga, odnosno da bi naš mozak počeo da luči hemikalije koje proizvode taj dobro poznati osećaj euforije i leptirića u stomaku, kao što su dopamin, oksitocin i adrenalin. Upravo ovi "hormoni sreće" odgovorni su za to što se osećamo „na sedmom nebu“ kada smo zaljubljeni, jer se luče u čak 12 delova našeg mozga i pružaju nam osećaj zadovoljstva i euforije, kao i "leptirića u stomaku".

Kako kontrolisati leptiriće u stomaku?

Iako je ovaj osećaj uglavnom veoma lep i uzbudljiv, nekada može da dovede do kontra efekta, čineći nas nervoznima, uznemirenima, zbunjenima, nespretnima i slično. Sigurno ste ovo doživeli kada ste od uzbuđenja i zbunjenosti baš pred osobom koja vam se dopala zamucali, rekli nešto pogrešno, zapeli, zbunili se... Stoga, kako biste izbegli neprijatne situacije do kojih mogu da dovedu leptirići u stomaku i ostavili dobar utisak na izabranicu ili izabranika vašeg srca, važno je naučiti kako kontrolisati ovaj osećaj. Kako naterati leptiriće u stomaku da prestanu da lepršaju svojim krilima, kada vam je najbitnije da funkcionišete svim svojim kapacitetom? Iako je ovo sasvim prirodna i normalna reakcija za vaše telo, postoje određene stvari koje vam mogu pomoći da se opustite i osetite barem malo smirenije i staloženije u ovim trenucima, s obzirom da su leptirići u stomaku zapravo samo oblik stresa i nervoze. Dakle, evo kako da preuzmete volan i kontrolišete razuzdane leptiriće u stomaku.

Zaustavite se

Samo udahnite duboko i napravite korak unazad. Polako. Šta god da vam izaziva leptiriće u stomaku je ujedno i u vašoj glavi. Prestanite da razmišljate o tome, prestanite da se brinete, prestanite da preispitujete. Postoje razne tehnike disanja za smirivanje uznemirenosti koje možete pronaći svuda na internetu, a kada pronađete onu koja vama lično odgovara, ona vam može pomoći da vas smiri u istom momentu.

Prošetajte

Lagana fizička aktivnost oslobađa prijatne i opuštajuće hormone i može nadjačati nervozu i leptiriće u stomaku, koji vam skaču po utrobi. Otiđite u kratku šetnju ili uradite par jednostavnih joga tehnika, da se prizemljite. Razmislite i o tome da prošetate do svog mesta sastanka, ukoliko je u pitanju prvi sastanak sa nekime, što to vas ujedno i čini uzbuđenima i nervoznima. Svež vazduh i kretanje skrenuće vam misli sa leptirića u stomaku.

Sušajte relaksirajuću muziku

Naučno je dokazano da muzika može drastično da promeni vaše mentalno stanje i raspoloženje. Slušajte svoju omiljenu pesmu ili neku opuštajuću, nežnu muziku da biste se osećali mirnije i staloženije. Leptirići u vašem stomaku će se takođe smiriti i lagano lepršati uz relaksirajći ritam.

Hidrirajte se

Kada smo nervozni, često zaboravljamo da bismo trebali da ostanemo hidrirani. Danima kada imamo važne sastanke ili događaje, uglavnom toliko brinemo, da zaboravimo da unesemo svoju dnevnu dozu od osam čaša vode. Uzimajte više sitnih gutljaja tečnosti kada ste nervozni i imate leptiriće u stomaku. Ne samo da ćete vam to pomoći protiv dehidratacije, koja može dovesti do još povećanije nervoze, već i u izbacivanju bilo kakvih toksina iz vašeg tela, kao i viška hormona.

Izbegavajte kafu

Poznato je da kafa, odnosno kofein bilo kakve vrste, uglavnom povećavaju nivo anksioznosti. Čak i ako idete na sastanak sa nekime da popijete kafu, naručite kafu bez kofeina, kako biste bili sigurni da vam ona neće pogoršati živce ili leptiriće u stomaku.

Prihvatite nepoznato

Ovo je najteži, ali i najefikasniji način da zaustavite ili barem kontrolišete leptiriće u stomaku. Saznanje da imate kontrolu nad sobom, ali ne i svime oko vas, pomoći će vam da uklonite očekivanja od nepoznatih situacija, tako da možete u njih ući bez preterane teskobe i anksioznosti. Na ovaj način možete najefikasnije kontrolisati leptiriće u stomaku, jer je vaš um mnogo snažniji i moćniji nego što mislite.