Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kontakt sa bivšima: da ili ne? Saznajte zbog čega je ovo uvek loša ideja

Ukoliko ste ostavljeni, ili vi bili ti koji ostavljate partnera, raskidi, možemo se složiti, nisu prijatne situacije, već pokretači niza pomešanih osećanja poput bola, krivice, nedostajanja, odbacivanja, kajanja. Najčešće, sve ove emocije navode nas da načinimo kobnu grešku i izgovorimo čuvenu rečenicu: "Volela/o bih da ostanemo prijatelji". U našoj glavi ovo ima smisla, jer je lakše to predložiti, nego naglo potpuno preseći odnos i staviti na njega tačku.

Da li ostati u kontaktu sa bivšima?

Često mislimo da ćemo na taj način ublažiti udarac i olakšati raskid, kako sebi, tako i ostavljenom partneru. Greška! Ovo je poput pokušaja da zalečite opekotinu, dok i dalje držite ruku na vreloj ringli. Prijateljstvo se uglavnom zasniva među sličnim ljudima, između kojih nema mesta za romantične emocije i seksualnu privlačnost. Kod većine raskida, zajednička sličnost više ne postoji, dok su osećanja kod nekoga možda i dalje prisutna. Vaše prijateljsvo bilo bi ispunjeno svim emocijama, koje ste delili dok ste bili par. To ujedno može biti i davanje lažne nade, jer osoba koja je ostavljena ovo lako može protumačiti kao prostor za drugu šansu, ili jednostavno kao neku vrstu „pauze“. Pitanje je vremena kada biste shvatili da ste, umesto da zalečite rane, stavili oboje u začaran krug kome nema kraja. Kako biste ovo vešto izbegli, evo nekoliko saveta kako da raskinete ili prevažiđete raskid, bez nepotrebnih i nemogućih "prijateljstava".

kontakt sa bivsima

Obustavite kontakt

Zaboravite na pozive i poruke. Obrišite partnera sa društvenih mreža, ukoliko mislite da će vam na taj način biti lakše, ili u koliko niste spremni na taj korak, nikako nemojte ostavljati reakciju „Svidja mi se“ na njegove/njene nove slike ili bilo šta komentarisati. Ovo je prvo i zlatno pravilo raskida.

Pokupite svoje stvari

Vaša priča je gotova, ali su vaše stvari i dalje kod njega/nje. Ovo oboma pruža lažan osećaj povezanosti, a ujedno i produžava suvišan kontakt, jer ćete doći u situaciju kada ćete morati da se sretnete, ili čak odete tamo, kako biste uzeli nešto što vam treba. Kraj znači kraj. Ukoliko vama to suviše teško pada, možete ovo izbeći tako što ćete poslati nekog od vaših prijatelja ili porodice da pokupe sve što ste tamo ostavili.

Ne idite na „vaša“ mesta

Ne vraćajte se na mesta koja ste redovno posećivali kao par. Pokušajte da izbegnete lokacije gde je velika verovatnoća da biste se mogli sresti ili mesta blizu njegovog/njenog stana ili posla. Ovo vas samo može podsećati na zajedničke uspomene, produbljavati bol i vraćati vas korak u nazad, u prošlost, umesto da mislite na budućnost.

Odaljite se od zajedničkog kruga ljudi

Koliko god da ste možda voleli porodicu ili prijatelje svog bivšeg partnera, najpametnije je da ograničite bilo kakav kontakt sa njima, koliko god vam to teško padalo, makar dok se stvari ne stišaju, a emocije splasnu. Ovo može da dovede do neprijatnih situacija, a i ono što je vama potrebno jeste da se sklonite od bilo čega, pa i koga, ko je povezan u bilo kom pogledu sa vašom bivšom ljubavlju.

Pustite rane da se zaleče

Normalno je da imate potrebu da podelite sa nekim silne misli i emocije koje vas obuzimaju u ovako teškim i prelomnim trenucima u vašem životu. Podelite ono što vam leži na duši sa vama bliskim prijateljima, potražite savet i podršku, ali odredite i granicu. Tanka je linija između lečenja razgovorom i dodavanja soli na ranu.

Preusmerite sebi pažnju

Potrudite se da budete zauzeti. Isplanirajte izlazak sa prijateljima, uživajte u starom hobiju, pronađite novi, ili se posvetite poslu. Dokonost je u ovakvim slučajima često najveći neprijatelj, te stručnjaci savetuju da je od velike pomoći pronaći nešto što će vam skrenuti misli sa njega ili nje, i okupirati vas dovoljno da ne mislite o tome koliko vam nedostaje.

Potpuna distanca ne treba da traje zauvek, već kada smatrate da je prošlo pristojno vreme, te osećate da ste se donekle oporavili od raskida, a vaše rane većinski zarasle, možete pokušati da se vratite starim aktivnostima i mestima, pa čak i zajedničkim prijateljima. Kada zaista do kraja prebolite raskid i prihvatite stvari onakvima kakve jesu, bićete iznenađeni koliko vam on/ona zapravo uopšte više ne nedostaju, i da ste spremni da nastavite dalje.