Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kako vas rezervne opcije i veze sa strane, sprečaju da pronađete pravu ljubav? Istraživanja daju odgovor, a mi rešenje

Pre svega, verovatno se pitate šta podrazumeva „rezervna“ veza? Ovakve veze, ako ih uopšte tako možemo nazvati, predstavljaju tip odnosa gde držite nekoga „na čekanju“, jer niste sigruni šta želite, ili u datom trenutku imate više opcija na koje ste bacili oko, ali mislite da biste možda jednog dana mogli imati nešto više sa njima. Kako navodi jedna nedavna studija, ovakvi tipovi odnosa češći su nego što mislite. Naučnici sa Univerziteta u Indijanapolisu, SAD ispitivali su ovu pojavu kod odraslih ljudi. Sprovedena studija je otkrila da je čak 70% ispitanika imalo bar jednog potencijalnog partnera „sa strane“. S jedne strane, ovakve interakcije mogu biti bezopasne ukoliko je svaki od uključenih aktera iskren u svojim namerama, upoznat sa tuđim i zadovoljan ovakvom vrstom veze. Nažalost, ove priče retko funkcionišu na takav način. Studija je takođe otkrila da je samo 16% ispitanika bilo iskreno, te da je njihov partner znao da je samo rezervna opcija. Slično tome, mnogi muškarci i žene koji se drže na čekanju, nisu sigurni u svoj odnos, jer obično dobijaju razne mešovite signale.

rezervna opcija veza sa strane

Kako vas rezervna opcija i veze sa strane, sprečavaju da pronađete pravu ljubav

Da li postoji bolji i konstruktivniji način da gradite svoj ljubavni život? Pogledajte moguće zamke ovakvog odnosa, bili vi ti koji nekoga držite kao rezervu, ili ako smatrate da ste vi nekome rezerva.

Ukoliko Vi držite nekoga kao rezervu:

- Živite u sadašnjosti. Dok ste okupirani pokušavanjem da predvidite šta bi se moglo desiti tokom narednih meseci, možda zanemarujete svog trenutnog partnera. Teško je uspostaviti bilo kakvu smislenu vezu ili kvalitetniji odnos dok razmišljate o drugim opcijama.

- Suočite se sa svojim strahovima. Istina je da možete biti podjednako ispunjeni i srećni i bez partnera, pa čak i braka. Ipak, ukoliko izbegavate da se posvetite i obavežete nekome zbog razočaranja iz prošlosti ili nerealnih očekivanja, možda ćete sebi uskratiti priliku da pronađete pravu ljubav.

- Zaboravite na tajne. Prekrivanje istine može biti veliki teret. Dok sakrivate vaš telefon i poruke od svoje stare avanture ili atraktivnog kolege, verovatno ćete prolaziti kroz veliki stres i strepnju, iz straha da ne budete uhvaćeni. Budite iskreni i prema sebi, i prema vašem „partneru“, te izbegnite da bilo ko završi povređen.

- Zaslužite poštovanje. Neki psiholozi veruju da je razlog zbog kojeg želimo da održavamo ovakve tipove odnosa jeste jer oni čine da se osećamo poželjnim. Neko je zainteresovan za nas, a mi smo ti koji imamo moć i držimo konce u svojim rukama, te nam to hrani samopouzdanje i ego. Pokušajte da steknete priznanje na pozitivnije načine, na primer volontirajući ili radeći na svojim profesionalnim sposobnostima.

- Budite dosledni. Zapitajte se da li povređujete i zavlačite nekoga govoreći im da vam je stalo dok ipak, vaši postupci govore drugačije ili koketirate s njima dok tvrdite da želite da budete samo prijatelji. Moćićete da uživate u većem duševnom miru kada vaši postupci budu u skladu sa vašim rečima, i moćićete mirno da spavate, znajući da nikome ne dajete lažnu nadu.

Ukoliko Vas neko drži kao rezervu:

- Cenite svoju vrednost. Ukoliko dopuštate da budete nečiji drugi izbor, to može ozbiljno narušiti vaše samopoštovanje i samopuzdanje. Zapamtite da zaslužujete da budete voljeni baš onakvi kakvi jeste, i da budete nečiji prvi i jedini izbor.

- Pravite svoje planove. Možda ste zaljubljeni i zanešeni nekim ko je sklon da vas zove u poslednjem trenutku ili otkazuje dogovore i planove kojima ste se radovali. Umesto da neumorno čekate na njihov poziv, počnite da sklapate nova prijateljstva i ispunite svoj život drugim aktivnostima u međuvremenu.

- Budite direktni. Dajte im do znanja kako očekujete da budete tretirani. Napravite jasne granice, i slobodno iskažite bilo kakvo nezadovoljstvo i zamerke koje imate, bez ustezanja.

- Krenite dalje. Šta da radite ukoliko ste tražili ono što želite, i iskazali svoje emocije, a odnos i dalje ne zadovoljava vaše potrebe? Možda je vreme da na ovu priču stavite tačku, i krenete u potragu za nekim ko će vas više ceniti, i ko će sav svoj trud usmeriti na vas.

Može biti veoma primamljivo da imate alternativne partnere koje možete staviti u red, i držati kao rezervnu opciju ukoliko se plašite da ćete ostati sami ili se pitate šta biste radili ako se vi i vaš trenutni saputnik raziđete. Međutim, verovatno ćete pronaći mnogo više ljubavi i sreće ukoliko postavite sebe kao prioritet, i negujete i radite na jednom, ali kvalitetnom odnosu.