Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kako seks utiče na mozak? Šta se oslobađa, šta se isključuje

Većina nas je upoznata sa korisnim uticajem seksa na kvalitet života i na naše zdravlje: bolji imuni sistem, kvalitetniji san, više energije, povećano samopouzdanje, „jasnije“ razmišljanje. Iako postoji milion razloga zašto treba imati redovan seks, činjenica je da moderne generacije upražnjavaju vođenje ljubavi neuporedivo manje nego pređašnje generacije. Kako se ispostavilo, seks utiče i menja naš mozak, a evo i kako.

seks i mozak

Više od fizičkog odnosa

Seks je veoma komplikovan „proces“ koji uključuje mnogo više od fizičkog aspekta i samog, trenutnog čina. U toku ali i posle seksa aktiviraju se razni nervni centri, ali i centri za bol, osećanja a pogotovo za osećaj nagrađivanja (isti osećaj kada sebe nagradite čokoladom nakon jednog dana zdrave ishrane).

Zašto dobar seks počinje van spavaće sobe?

Za sve ove male i velike hormonalne promene možemo zahvaliti hipotalamusu – maloj žlezdi koja je smeštena u centru mozga, a povezana je sa mnogim biološkim funkcijama kao što su spavanje, glad i žeđ, regulacija krvnog pritiska, seksualni nagon i sl.

Zašto želimo seks?

Osim naše primalne i urođene nagonske želje za seksom kao jedinim načinom produženja vrste, ljudska bića žude za seksualnim odnosom zbog jednog hormona – dopamina. Dopamin se oslobađa kada se dostigne orgazam, i aktivira centar za nagrađivanje. Oslobađanje ovog hormona se događa svaki put kada osetimo da smo nešto uspešno obavili i da zaslužujemo nagradu u vidu novca, dobre ocene, deserta, cigarete ili alkohola. Osim ovog hormona, u toku orgazma se oslobađa i prolaktin, tj. hormon koji doprinosi boljem i čvršćem snu.

Endorfin poznat kao prirodni morfijum, još je jedan u nizu hormona koji se oslobađaju prilikom vođenja ljubavi. Ova naučno potkovana činjenica definitivno podriva najčešći izgovor glavobolje, šta više, ukoliko se partner požali na glavobolju, seks je upravo rešenje.

Oksitocin je hormon zbog kog se osećate kao „mazulja“. Upravo ova biohemijska veza se javlja kod majke i deteta prilikom dojenja, a postoje indikacije da oksitocin utiče na smanjenje kortizola, tj. hormona stresa.

Koje su to promene koje se mogu zapaziti na mozgu u toku seksa?

Zanimljivi su podaci koji su pokazali da je kod seksualno uzbuđenog muškarca koji orgazmira centar za logično rezonovanje u stvari – isključen! Ali, ne samo kod njih, ovo se događa i kod nežnijeg pola iz jednostavnog razloga što krv juri u centar za emocije, dok lateralni orbitofrontalni korteks ostaje sa manjom količinom krvi i zato mu se drastično smanjuje funkcija.

Kada je reč o promenama kod toka krvi od početka seksualne aktivnosti do orgazma, utvrđeno je da krv ide u dva glavna centra dok amigdala, koja je zadužena za osećanje bola i anksioznosti, ima smanjen dotok krvi kako bi se umanjio stres, te brže dostigao orgazam.

Da li je ljubav i veza bez seksa moguća?

Što se dama tiče, situacija sa hormonima nije mnogo drugačija, međutim postoji zanimljiva naznaka koja bi možda mogla biti dokaz da je seks za nežniji pol ipak emotivniji događaj: osim pomenutih aktivnosti u mozgu, kod dama se primećuje povećana aktivnost u cingulatnom ginusu, tj. centru za osetljivost na bol i proces emocija.

3 stvari o seksu iz ženskog ugla koje sigurno niste znali

Nauka je oduvek nagađala da se pojedini delovi mozga „isključe“ u toku seksa. Sigurno je da mi to i osećamo donekle, ali sada postoje i istraživanja koja potvrđuju da se zaista događaju hemijske promene na mozgu u toku seksa.

8 znakova da joj fali seks i intimnost