Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kako pronaći svoj ikigai i svoj smisao života?

Prema drevnoj japanskoj kulturi, svako ima svoj „ikigai“, odnosno, svoj smisao života. U prevodu, reč „Ikigai“ označava “razlog za život” ili “razlog zbog kojeg ustajemo”. Svi smo, barem u nekom trenutku svog života, sigurno sebi postavili sudbonosno pitanje: „Šta radimo ovde?“ Koja je naša svrha na ovoj zemlji? Čime bismo trebali da se bavimo? Koji je naš poziv? Pa, Ikigai bi upravo trebao da nam pruži odgovor na večno pitanje o tome koji je naš smisao života, te je stoga odličan alat koji nam pruža željenu jasnoću, potrebnu da bismo razumeli šta zaista želimo da radimo u životu, kao i koje je naše mesto i svrha u društvu i svetu u kojem se nalazimo. Kako pronaći svoj Ikigai, a zajedno sa njime i svoj smisao života? Jednostavno! Odgovor je u vama samima. I dalje ste zbunjeni, ali želite da otkrijete svoj smisao života? Nastavite da čitate.

ikigai smisao zivota

Šta je ikigai?

Japanci veruju da svaka osoba ima svoju životnu svrhu - Ikigai. Ikigai je, stoga, smisao života. Ukoliko pronađete svoj Ikigai i postanete svesni sopstvene svrhe i uloge u svakodnevnom životu, možete poboljšati svoje postojanje na više različitih načina. Prema japanskoj kulturi, svi u sebi poseduju svoj Ikigai, ali nije svako toga svestan. Ikigai je ono što nam daje motivaciju da svako jutro ustanemo iz kreveta. Radi se o nečemu pozitivnom, zbog čega se svakog jutra budimo sa osmehom na licu, nečemu što nam daje entuzijazam i snagu da se motivisani suočimo sa svakim danom i učinimo ga najlepšim, radeći ono što volimo, a što je ujedno prosperitetno i korisno svetu. Pronaći sopstveni Ikigai, odnosno smisao života, nije uvek jednostavno, a potraga za njime zahteva duboku introspekciju. Međutim, jednom kada pronađete svoj Ikigai, preko sopstvenih strasti, hobija, nadanja i želja dolazi se do pozitivnog „zaključkaˮ, sopstvenog smisla života i egzistencije.

Kako pronaći svoj ikigai?

Sreća i smisao života se hrane jedno drugime. Što više smisla pronađemo u životu, što se srećnije osećamo i što smo ispunjeniji tokom svog boravka na ovoj zemlji, to se češće osećamo podstaknutima da sledimo još veću i važniju našeg života. A, ukoliko ako uspete da spojite svoje strasti i veštine sa misijom i radom za koji ste plaćeni - voila! Nema idealnije situacije i srećnijeg života! Da biste pronašli svoj Ikigai, prvo morate zaviriti duboko unutar sebe i otkriti šta je ono prema čemu gajite najviše ljubavi i strasti. Tada, možete pronaći način kroz koji možete izraziti i unovčiti svoju strast. Kako pronaći svoj Igikai? Svoj smisao života zapravo možete otkriti jednostavnim postavljanje pravih pitanja i iskrenim odgovorima na ista.

Šta volim? / Koja je moja strast?

Ukoliko se pitate kako pronaći svoj Ikigai, počnite od ovog, možda i najvažnijeg, pitanja. Ovo je glavni podsticaj i „motivator“ našeg postojanja, pre svega u modernom svetu današnjice, kada se često fokusiramo na brzo zadovoljavanje naših želja, koje su često materijalne. Zapitajte se iskreno, šta zaista volite? Koja je vaša istinska strast? Šta biste radili i čime biste se bavili da u priču nije uključen novac i da možete pratiti svoje srce potpuno slobodno? Zanemarite sva ograničenja na trenutak i slušajte šta vam srce govori.

U čemu sam dobar/ra? / Koje su moje prednosti?

Ovo bi takođe moglo biti ključno pitanje, ne samo u otkrivanju smisla svog života i Ikigaia, već i u otkrivanju svog istinskog zvanja i svrhe. Za mnoge je odgovor možda isti kao i prvo pitanje, ali za mnoge, nažalost, i te kako nije. Iako na prvi pogled možda deluje teško, svi donekle znamo u čemu smo dobri. Nažalost, strast i ljubav ne poklapaju se uvek sa našim sposobnostima i talentima. Budite iskreni prema sebi i odgovorite na ovo pitanje što iskrenije možete. Koje su vaše vrline? Koje sposobnosti i veštine imate, a drugi nemaju? Po čemu se ističete u ovom svetu?

Šta svet želi od mene? / Koja je moja misija na ovom svetu?

Ukoliko želite da otkrijete svoj Ikigai i svoj smisao života, morate sagledati i širu sliku. U suštini, ovo pitanje trebalo bi da vas navede da razumete koja je vaša istinska „misija“ ili „zadatak“ koji imate na ovom svetu. Koje su to vaše strasti, sposobnosti, vrline ili talenti potrebni svetu? Pokušajte da se orijentišete na nesebičnost – nešto što je korisno ne samo za vas same, već što će takođe pomoći i drugim ljudima, kao i svetu da postane bolje mesto.

Od čega mogu živetI?

Poslednje pitanje je najpraktičnije i poprilično jednostavno, jer je vezano za fizički deo ovog sveta. Na kraju dana, mi ipak živimo u materijalnom svetu i je svako od nas barem u nekom trenutku svog života mora raditi, čak i nešto što ne voli, da bi mogao zaraditi novac koji nam je neophodan za život. Stoga, ne možemo zanemariti ni ovu dimenziju ukoliko želimo otkriti svoj Ikigai. Jednostavno, navedite stvari za koje ste nekada bili ili biste trenutno mogli biti plaćeni, voleli ih ili ne, bile one vaša strast ili ne. Sada budite praktični i realni.

Kako pronaći svoj smisao života?

Odgovarajući na ova pitanja, verovatno ćete dobiti dovoljno jasnoće da biste ste mogli napraviti jedan dijagram i identifikovati svoje idealno mesto u ovom životu i na ovom svetu, odnosno, drugim rečima, pronaći svoj Ikigai – svoj smisao života. Nakon što iskreno i detaljno odgovorite na ova pitanja, možete početi da posmatrate gde se stvari preklapaju. Ono što volite da radite i ono u čemu ste dobri označava vašu strast. Preklapanje onoga što volite i onoga što svetu treba je vaša svrha na ovoj planeti, vaša „misija“. Preklapanje onoga za šta možete biti plaćeni u vidu novca i onoga u čemu ste dobri je vaše zanimanje. Vaš životni poziv je kombinacija onoga što je potrebno svetu i od čega možete zaraditi. Ideja je da svi preklapajući delovi budu koliko je moguće u balansu - misija, strast, poziv i zanimanje. Ono što se nalazi u samom centru je odgovor na to šta je vaš Igikai. Ukoliko uspete da spojite odgovore sva 4 pitanja u jedno, ta stvar je vaš ključ za napredan, srećan, ispunjen, prosperitetan život, koji će vam otvoriti ona najvažnija vrata. Idealna kombinacije je ukoliko uspete da pronađete svoju istinsku strast, ako je ona ujedno i ono u čemu ste dobri, služi svetu oko vas, a pomoću nje možete i da zaradite dovoljno novca da se izdržavate.

Koji je vaš Ikigai?