Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

4 načina kako kontrolisati emocije

Da li ste ikada u naletu besa rekli nešto zbog čega ste se kasnije pokajali? Da li dopuštate da vas strah koči i sprečava u tome da preuzmete rizike, koji bi vam mogli koristiti i bili dobri po vas? Da li vam snažne emocije koje osećate pomute racionalne misli, kada vas preplave? Ako je tako, niste jedini. Emocije su veoma moćne. Vaše emotivno raspoloženje određuje kako komunicirate sa partnerima, ljudima, koliko novca trošite, kako se nosite sa izazovima, problemima i kako koristite svoje vreme. Sticanje kontrole nad svojim emocijama pomoći će vam da mentalno ojačate. Srećom, svako može postati bolji u kontrolisanju svojih emocija, a kao i bilo koja druga veština, upravljanje emocijama zahteva vežbu i predanost. Ukoliko ste se ikada pitali kako kontrolisati emocije, na pravom ste mestu. Uz malo pomoći, naučite da upravljate svojim emocijama, umesto da one kontrolišu vas.

kako kontrolisati emocije

Kako kontrolisati emocije?

Kontrolisati emocije nije isto što i suzbijati emocije. Ukoliko zanemarite svoj bes, tugu ili se pretvarate da ne osećate bol, te emocije neće jednostavno same od sebe nestati. U stvari, emocije koje ne umete da kontrolišete, pa ih radije zanemarite, vremenom će se verovatno pogoršati, te postoji velika šansa da će suzbijanje vaših osećanja dovesti do toga da se okrenete nezdravim odbrambenim mehanizmima. Važno je prepoznati svoje emocije, istovremeno znajući da one ne moraju da vas kontrolišu. Ukoliko se probudite „na levu nogu“, imate moć da preuzmete kontrolu nad svojim raspoloženjem, kontrolišete svoje emocije i preokrenete svoj dan. Ako ste ljuti, možete odlučiti da se smirite. Cilj je osetiti negativne emocije, ali ne predavati im se, već ih kontroliati i svesno upravljati njima. Stoga, evo kako kontrolisati emocije, umesto da one kontrolišu vas.

Prepoznajte i identifikujte emocije

Pre nego što promenite to kako se osećate ili uradite bilo šta po pitanju kontrolisanja svojih emocija, morate da prepoznate šta je ono što trenutno doživljavate. Da li ste nervozni? Da li se osećate razočarano? Da li ste tužni? Da li je to bes? Jasno identifikujte svoje emocije. Kada se nešto u vašem telu promeni u vidu reakcije, bilo spoljašnji okidač ili nešto unutar vaših sopstvenih misli, trebali biste se zapitati sledeće: Šta osećam? Koje fizičke simptome imam? Šta je uzrok tome? Zašto to baš sada osećam? Imajte na umu da bes ponekad prikriva ranjive emocije - poput stida ili sramote. Zato, dobro obratite pažnju na to šta se zaista događa u Vama, da biste znali kako kontrolisati emocije. Imajte na umu da biste odjednom mogli da osetite i čitav niz emocija, a ne samo jednu.

Kontrolišite svoje misli

Vaše emocije utiču na način na koji doživljavate događaje oko vas. Ukoliko se već osećate loše, te dobijete e-mail od šefa u kojem piše da želi odmah da vas vidi, verovatno ćete pretpostaviti negativan scenario, poput toga da ćete dobiti otkaz. Ako se, međutim, osećate srećno i pozitivno kada dobijete isti taj e-mail, prva misao vam može biti da ćete možda biti unapređeni ili da će vam čestitati na dobro obavljenom poslu. Da li sada vidite koliko emocije menjaju našu perspektivu i koliko je važno kontrolisati emocije, upravo iz tog razloga? Dobro i objektivno razmotrite emotivni filter kroz koji gledate na svet. Zatim, preoblikujte svoje misli kako biste razvili realističniji pogled na situaciju. Ponekad je najlakši način da steknete drugačiju perspektivu i kontrolišete emocije, da napravite korak unazad i zapitate se: „Šta bih rekao prijatelju kada bi imao ovaj problem?“ Odgovor na to pitanje izuzeće vaše emocije iz jednačine, kako biste mogli da razmišljate racionalnije i objektivno sagledate čitavu sliku. Kako kontrolisati emocije? Tako što ćete prvo da preuzmete kontrolu nad svojim mislima. Kratka šetnja ili vežba, mogu u velikoj meri promoći da pročistite svojh um.

Prihvatite emocije koje osećate

Kada se postavlja pitanje: „Kako kontrolisati emocije, umesto da one kontrolišu vas?“, ključno je prihvatiti značaj emocija koje osećate, umesto bežati od njih, umanjivati im značaj ili ih zanemarivati. Ukoliko želite da naučite kako da kontrolišete svoje emocije, važno je da prihvatite emocije koje osećate onakve kakve jesu. Kada hiperventilirate nakon što primite dobre vesti ili se srušite na pod vrišteći i jecajući kada se susretnete sa bolnim problemom, možda mislite da je korisno reći sebi: „Samo se smiri“ ili „Nije to tako velika stvar, ne drami. “ Međutim, ovo poništava vaše iskustvo. To je za vas velika stvar, kakva god da je. Poslovica „svakom je svoj problem najveći“ je i te kako istinita. Prihvatanje emocija koje dolaze pomaže vam da se osećate ugodnije s njima, a povećavanje vaše udobnosti oko intenzivnih emocija omogućava vam da ih u potpunosti osetite, a zatim i naučite kako da kontrolišete emocije, jer ih vidite u njihovom pravom svetlu.

Zapisujte svoje emocije

Jedan od veoma korisnih načina kako kontrolisati emocije koje osećate, jeste njihovim zapisivanjem. Ukoliko imate konstantan uvid u vaše emocije i reakcije koje one pokreću u vama, može vam pomoći da otkrijete bilo kakve pogrešne obrasce. Ponekad je dovoljno mentalno pratiti emocije kroz svoje misli, međutim s obzirom da emocije često prati afekat, stavljanje osećanja na papir može vam omogućiti da dublje razmislite o njima i vratite im se kasnije, kada razmišljate racionalnije. Identifikovanje određenih okidača vaših emocija, omogućava vam pronalaženje načina za produktivnije upravljanje njima. Kako kontrolisati emocije, umesto da one kontrolišu vas? Držite svoj dnevnik emocija u vidu sveske ili notesa uz sebe i beležite sve intenzivne emocije ili osećanja onda kada se dogode. Pokušajte da primetite okidače i vašu reakciju na njih, kako biste sledeći put mogli da odreagujete drugačije.

Ponekad, emocije ne moraju da imaju nikakve veze sa konkretnom situacijom. Možete biti tužni zbog neke stvari koje ste se setili ili zbog bilo koje tužne misli koja vam se mota po glavi. U svakoj situaciji, možete primeniti ono što je najvažnije - prihvatiti ova osećanja kao deo sebe. Osetite nelagodu i prihvatite da ste živa osoba, koja ima prava da oseća bilo šta, ali koja ima i moć da kontroliše emocije ko oseća. Prihvatanje sebe kao emotivnog bića je ključ da bismo mogli znati koje su to emocije kojih bismo se trebali držati, a koje emocije kontrolisati i kako. Emocije su prirodne, zato se nemojte boriti protiv njih iznova i iznova. Neka budu tu, a u međuvremenu, vi naučite kako kontrolisati emocije.