Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Erektilna disfunkcija: Popularna tema mnogih veza o kojoj se malo priča

Erektilna disfunkcija (ED) je sve više i više popularnija tema među mnogim parovima danas, a o kojoj se retko priča. Bez obzira da li ste dugo u vezi ili tek treba da je započnete (ali vas možda ED sputava), bez obzira da li imate 20 ili preko 50 godina, erektilna disfunkcija može i uticaće na kvalitet veze i generalno, na vaš život uopšte. ED ne utiče destruktivno samo na muškarce, već i na njihove partnerke, jer kada ste u vezi - niste sami.

Ukoliko ste se pitali zašto se preparati za potenciju reklamiraju kao nikada do sad na svakom koraku, kako kroz TV i radio reklame, tako i male oglase na internetu, ovo je tekst koji će vam dati odgovor na ovo ali i neka druga pitanja koje vrlo verovatno imate.

Iako ova tema nema nije baš povezana sa tematikom ovog sajta odnosno online upoznavanjem, itekako je povezana kada su u pitanju muško-ženski odnosi. Stoga smo odlučili i da se posvetimo ovoj temi, koja je sve popularnija i zbog koje mnogi parovi danas, nažalost pate.

Neretko je erektilna disfunkcija uzrok zašto mnogi muškarci imaju problem sa vezivanjem kao i razlog zašto mnoge veze dana ne mogu da opstanu dugo.

erektilna disfunkcija impotencija erekcija

Šta je erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija odnosno impotencija je nemogućnost postizanja ili održavanja dovoljno čvrste erekcije kako bi se mogao imati seksualni odnos.

Impotencija je danas sve ćešća pojava i pogađa mnoge muškarce u svim uzrastima i bez obzira na godine a razlozi za to mogu biti mnogi. Oni mogu biti kako fizički (operacija, povreda) , tako i psihički, kao na primer : stres, depresija, anksioznost, problem sa hormonima, nezdrav način života, a neretko i preterano gledanje porno filmova, itd.

Nije neobično ni da se erektilna disfunkcija, pojavi s vremena na vreme.

Impotencija ne utiče samo na fizičko zdravlje muškarca, već i na emotivno zdravlje njegove partnerke, i uopšte na kvalitet njihove veze.

Kako impotencija utiče na većinu veza?

Impotencija ne znači “samo” uklanjanje seksualne aktivnosti iz veze. To takođe može imati i snažan psihološki pritisak na žene.

Zašto?

Zato što muškarac ponekad može da krivi ženu zbog njegove nemogućonsti postizanja erekcije, kako direktno tako i indirektno.

Na primer - ukoliko se par tek upoznao i ako se kod prvog seksa desi da muškarac ne može da postigne erekciju i kaže nešto poput: ”Ovo mi se nikada nije desilo pre”.

Ovo rečeno se ne odnosi direktno na ženu, ali koja žena ne bi pomislila da barem delimično nije kriva za nastalu situaciju?

Povezan tekst - Kako seks utiče na naš mozak?

Moguća je i obratna situacija gde žena, čak i kada muškarac kaže da nije do nje, se oseti odgovornom za njegovu nemogućnost postizanja erekcije. Česta pomisao većine žena je da se zapita da li je atraktivna i privlačna svom partneru, odnosno da li su njemu, privlačnije druge žene od nje same.

Kao rezultat svega ovoga, žena pod ovakvim okolnostima često može da ima osećaj krivice i pad samopouzdanja. “Normalno” je i da se nakon pojave erektilne disfunkcije u vezi, kod parova pojavi veća doza stresa, besa, ogorčenosti, nezadovoljstva kao i zahlađenja.

Neretko, žena može započeti ljubavnu aferu sa drugim muškarcem, kao i da jedna osoba odluči da prekine vezu ili brak.

Okrenuti se i otići ili ostati i uraditi nešto kada se u vezi pojavi erektilna disfunkcija?

Parovi koji se jako vole i koji su dugo u vezi, često se odlučuju i da ostanu u vezi bez seksualne intimnosti. Neretko će izbegavati spominjanje problema pa čak i negirati da postoje teškoće.

Kada problem sa erekcijom nastane kod muškarca, on i njegova partnerka bi trebali da, što je pre moguće, sednu i porazgovaraju na ovu temu na jedan otvoren i neosuđujući način. Takođe bi bilo korisno da se oboje informišu što je više moguće, pogotovu o pitanjima zašto nastaje problem sa potencijom, kako se leči impotencija, koji preparati za potenciju su dobri ili manje dobri. Informisanost može ukloniti kako strah tako i sramotu, jer su se milioni parova širom sveta, na ovaj ali i razne druge načine, izborili sa ovim sve više, popularnim problemom današnjice.

Ukoliko je par pokušao i dao sve od sebe a erektilna disfunkcija je i dalje prisutna, sledeći korak bi trebao da bude stručna pomoć odnosno konsultacije sa svojim doktorom, kako bi se pronašla određena vrsta lekova za potenciju.

Ono što je takođe dobro biti svestan je da je u oko 20% slučajeva gde se erektilna disfunkcija pojavila, psihološko stanje odgovorno za nastalu situaciju. Anksioznost, stres na poslu, depresija pa čak i traume iz detinjstva su samo neki od potencijalnih psiholoških uzročnika impotencije. Zato ponekad i nisu potrebni lekovi za potenciju već je dovoljan i neki oblik savetovanja i razgovora sa stručnim licem.

Da li problem sa erekcijom može da zbliži partnere i ojača vezu?

Problem sa erekcijom može da ima i svoju dobru stranu.

Verovatno se pitate kako i zašto?

Zato što, nakon izlečenja i pobede nad ovom popularnom “bolešću” današnjice, parovi doživljavaju jaču privlačnost prema jedno drugom. Kada prolazite zajedno sa nekim kroz ličnu krizu, sasvim je prirodno da sa tom osobom se osećate jače povezanim iz razloga što osećate veću zahvalnost takve osobe, u vašem životu.

To je danas, priznaćemo, retkost. Ako ste ipak takve sreće da imate takvu osobu pored sebe, čuvajte je