Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Emotivna zavisnost od partnera i kako je prevazići?

Emotivna podrška od strane partnera jedna je od najvećih koristi romantičnih odnosa. Kada se suočite sa životnim izazovima ili stresom, vaš partner, kojem ćete se verovatno prvom obratiti, može vam ponuditi empatiju i utehu, slušajući vaše probleme i negujući vaša osećanja. Sasvim je normalno da od partnera tražite emotivnu podršku i smernice, posebno u dugoj vezi. Emotivna zavisnost, međutim, prevazilazi tačku partnerstva i oslonca. Većina romantičnih partnera donekle zavise jedni od drugih, ali, ukoliko vam je partner potreban da zadovolji sve vaše emotivne potrebe i neophodan za funkcionisanje, potpuno oslanjanje na drugu osobu na kraju može negativno uticati na Vašu vezu. Kako znati da li ste zavisni od partnera? U nastavku, saznajte šta je emotivna zavisnos ti kako je prevazići.

emotivna zavisnost

Šta je emotivna odnosno emocionalna zavisnost?

Da biste razumeli šta je emotivna zavisnost, može vam pomoći da o njoj razmišljate kao o spektru. Emotivna sloboda, odnosno nezavisnost počiva na jednom kraju. Emotivno nezavisnim ljudima nije neophodna emotivna podrška, radije se sami nose sa svojim emotivnim potrebama ili ih čak u potpunosti ignorišu. Međuzavisni odnosi, najzdravija vrsta odnosa, spadaju u sredinu. Međuzavisnost znači da možete prepoznati sopstvene emotivne potrebe i raditi na tome da ih zadovoljite. Kada ih ne možete sami ispuniti, tada se možete obratiti svom partneru. Drugim rečima, od partnera zavisite zbog pojedinih emotivnih potreba, ali ne od svih. Na drugom kraju spektra leži emotivna zavisnost. Ovde se obično oslanjate na svog partnera da zadovolji gotovo sve vaše emotivne potrebe. Kada iskusite neprijatnost ili probleme, verovatno ćete posegnuti za partnerom, pre nego što uopšte sami pokušate da upravljate svojim osećanjima. Osećaj da ne možete da živite bez partnerove emotivne podrške, može nagovestiti da je vaša veza krenula ka nezdravom nivou zavisnosti. Ostali simptomi emotivne zavisnosti uključuju:

  • Idealizovan pogled na partnera ili vezu
  • Verovanje da životu nedostaje smisao bez partnera
  • Uverenje da sreću ili sigurnost ne možete pronaći sami
  • Snažan strah od samoće ili odbijanja
  • Konstantna potreba za uverenjem
  • Osećaj praznine i anksioznosti kada provodite vreme sami
  • Osećanje ljubomore ili posesivnosti, poteškoće pri poverenju u partnerova osećanja

Da li ste zavisni od partnera?

Određeni nivo emotivnog oslanjanja na partnera je normalan i očekivan u romatničnim odnosima, a ponuda emotivne podrške, onda kada je potrebna, jedna je od glavnih niti koja povezuje partnere. Problem nastaje onda kada je potreba za emotivnom podrškom od strane partnera prenaglašena, koja zatim dovodi do emotivne zavisnosti od partnera. Ovakva nezdrava potreba ogleda se u očekivanju od partnera da nam konstantno obezbedi uveravanje da smo dovoljno dobri, da dovoljno vredimo, da nas neće napustiti, ostaviti i da će biti tu. Iz ovakvih očekivanja od partnera, neizostavno se javljaju i sumnje u sebe i u sopstvenu vrednost. Stoga, emotivna zavisnost od partnera čini da je glavna sila koja pokreće vezu – strah.

Strah koji konstantno raste, povećavajući tako i zavisnost od partnera. Kada ste emotivno zavisni od partnera, voleti nekoga i istovremeno ga pustiti da bude slobodan, čini se teškim, gotovo nemogućim zadatkom. Partner se posmatra kao izvor snage za lečenje svih problema, povreda i dubokih nesigurnosti. Ponavljaju se isti zahtevi za uveravanjem da je partner brižan, da smo voljeni, da partner želi da provede svoje slobodno vreme sa nama, nestrpljivost, frustracija, osećaj da se sve vrti oko potreba partnera koji ima zavisne emotivne potrebe, što sve zajedno kod drugog partnera može izazvati osećaj neadekvatnosti, kao i da se novi zahtevi konstantno ispunjavaju, a da to nikada nije dovoljno. Ovo drugog partnera uvlači ne samo u frustraciju, već i u ambivalnetnu poziciju.

Ukoliko želite da znate da li ste emotivno zavisni od svog partnera, zapitajte se da li često pitate partnera stvari poput: "Da li me voliš?", "Da li ti dosađujem?", „Da li stvarno želiš da provodiš vreme sa mnom?“, "Kako izgledam?", „Želiš da budeš sa mnom, zar ne?“. Ukoliko često osećate nesigurnost ili sumnju u sebe, kao i u emocije partnera, verovatno će Vam često trebati njegova potvrda, da biste se osećali dobro i sigurno, što dovodi do začaranog kruga emotivne zavisnosti.

Kako prevazići emotivnu zavisnost od partnera?

Da li vam emotivna zavisnost zvuči kao nešto što ste primetili u svojoj vezi i odnosu sa partnerom? Budite iskreni prema sebi. Ukoliko je odgovor „da“, verovatno je da ste emotivno zavisni od svog partnera, ali ne brinite. Postoje stvari koje možete preduzeti za rešavanje ovog toksičnog obrasca. Ovi saveti mogu vam pomoći da bolje identifikujete i zadovoljite sopstvene emotivne potrebe, kako biste prevazišli emotivnu zavisnost od partnera. Naravno, apsolutno je u redu i zdravo se oslanjati na druge po potrebi, ali važno je znati u kojoj meri.

Prepoznajte sopstvene emocije

Prvi korak ka zadovoljavanju ličnih emotivnihpotreba uključuje to da naučite da prepoznate svoje emocije, dok ih doživljavate. U redu je ako ovo u početku deluje teško, jer je normalno da imate problema sa neprijatnim osećanjima. Moglo bi vam pomoći da se setite da život uključuje i uspone i padove. Bez lošeg, kako biste mogli prepoznati dobro? Emocije koje vidite kao negativne podjednako su važne kao i one koje vidite kao pozitivne. One služe kao kompas i tu su da vam pomognu da prepoznate momenat kada stvari nisu sasvim u redu, kako biste ih promenili. Umesto da se krijete od neprijatnih emocija ili se oslanjate na partnera, stupite u kontakt sa svojim osećajem radoznalosti. Zapitajte se šta vam emocije poručuju.

Preuzmite kontrolu nad svojim emotivnim potrebama

Dakle, sada kada znate više o svojim emocijama, šta možete učiniti s tim? Recimo da se osećate kao da vas partner zanemaruje (iracionalno, zbog emotivne zavisnosti). Osećate se ljubomorno, usamljeno ili nevoljeno. Ali umesto da očajnički tražite sigurnost od partnera, sagledajte situaciju iz drugog ugla. Na ovaj način, možete pomoći u ispunjavanju spostvenih potreba za sigurnošću. Možda je vašem partneru potreban prostor za rešavanje sopstvenih poteškoća. Normalno je da je partneru potrebno vreme za sebe, odvojeno od vas, čak i u bliskim vezama. To ne znači da Vas ne voli ili da vam se veza raspada. Pokušajte da se usredsredite na stvari koje čine da se osećate prijatno i ispunjeno, koje ne uključuju vašeg partnera poput druženja sa prijateljima van veze, istraživanja svojih interesovanja i hobija, pravljenja vremena za relaksaciju i opušanje i vežbanja brige o sebi.

Potražite pomoć terapeuta

Što se tiče identifikovanja i razbijanja obrazaca emotivne zavisnosti od partnera, rad sa pouzdanim terapeutom može imati velike prednosti. Emotivna zavisnost često korene vuče iz detinjstva. Nedostatak sigurne privrženosti roditeljima, osobu može pripremiti za probleme po pitnanju nezdrave emotivne zavisnosti u odnosima sa odraslima. Ukoliko ste emotivno zavisni od partnera, terapeut vam može pomoći da istražite probleme iz svoje prošlosti koji doprinose trenutnim problemima u vezi, kao i da se okrene zdravijim strategijama za zadovoljavanje sopstvenih emotivnih potreba. Pomoću terapije takođe možete raditi i na rešavanju drugih problema, koji se često vezuju za emotivnu zavisnost poput povećanja samopouzdanja i samopoštovanja, učenja prepoznavanja zdravih odnosa i učenja kako da preoblikujete negativne misli.