Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Ko je egomanijak/egocentrik i kako ga prepoznati?

To što neko voli da se slika i priča samo o sebi ne čini ga egomanijakom – pravi egomanijak ima psihološki poremećaj ličnosti, zbog kojeg veruje da je najbolja i najvažnija osoba na svetu. Zaljubili ste se u njega jer ste mislili da je on čovek vaših snova. Ali, polako počinjete da shvatate da je on komplikovaniji nego što ste mislili. Konstantno se svađate oko istih stvari, osećate se kao da vas nikada zaista ne čuje i da ste konstantno u njegovoj senci. Pokušavate da se ubedite da samo prolazite kroz težak period, ali kako vreme prolazi, otkrivate da vaša najgora mora oživljava - zaljubljeni ste u egomanijaka, i nikada nećete biti na prvom mestu u njegovom srcu. Kada to prihvatite, sve počinje da ima smisla. Pitate se kako to niste videli ranije? Pa, egocentrici su pametni. Ali, postoje mnoge osobine koje karakterišu egomanijaka, koje vam mogu pomoći da ga prepoznate na vreme. U nastavku, pročitajte 8 znakova da ste u vezi sa egomanijakom.

Egoista, egocentrik ili egomanijak

Na samom početku, važno je znati napraviti razliku između egoiste, egocentrika i egomanijaka. Egocentrik je osoba koja sebe uvek stavlja na prvo mesto, svojim razmišljanjem ili delima, svesno ili nesvesno. Svaki egocentrizam prati njegova senka - egoizam. Ova tri pojma možemo gledati gradativno – egoizam je najblaži oblik, više karakterna osobina, koju karakteriše izraženo samoljublje, uzdizanje sebe i sebičnost, o čemu više možete pročitati u našem drugom članku. Egocentrizam je viši nivo, ekstremniji oblik egoizma, i ogleda se u posmatranju svega iz svoje perspektive. Iz egocentrizma proističu egomanijakalna ponašanja. Obožavanje samoga sebe može da se pretvori u ropstvo samom sebi i često je posledica ozbiljnijih poremećaja ličnosti. Međutim, postoji razlika između egoiste koji ne mora biti egocentrik, i egomanijaka koji jeste egocentrik u svojoj suštini. Egoista voli sebe, pravi se da mnogo zna, ima razumevanje za druge samo površno. Egocentrika, odnosno egomanijaka, tuđi problemi ne dotiču, ne ume i neće da sasluša druge i ne zanima ga šta okolina misli o njemu, što proizilazi iz ozbiljnih poremećaja ličnosti i može dovesti do ozbiljnih posledica za ljude u njegovoj okolini.

egoista egocentrik egomanijak

Egomanijak značenje: Ko je egomanijak?

Izrazi „egocentrik“ i „egomanijak” nastali su od latinske reči “ego”, što znači “ja”. Egomanija je blisko povezana sa narcističkim poremećajem ličnosti (iako ovo nisu iste stvari), a egomanijak ima psihološke probleme zbog kojih iskreno veruje da je najbolji i najvažniji. Empatija im je slaba strana, jer je najčešće uopšte nemaju, zbog čega mogu biti opasni. Egomanijaci su poput male dece – žele da ispune samo svoje potrebe, dok tuđih nisu svesni. Proračunati su i hladni, te manipulišu drugim ljudima i situacijama bez griže savesti, jer druge vide kao sredstvo za ostvarivanje sopstvenih ciljeva, dok u suprotnom to smatraju gubljenjem vremena. Sve im odgovara, dokle god im služi. U trenutku kada egomanijaku neko više nije od koristi, neće imati problema da tu osobu odbaci, pa čak i kada je u pitanju partner ili prijatelj. Kada ne mogu da upravljaju osobom ili situacijom, te počnu da gube kontrolu, skloni su prekom temperamentu i besu, zbog čega mogu postati i agresivni. Upravo zbog ovoga, izuzetno je važno znati kako prepoznati egomanijaka i znati da li ste u vezi sa jednim.

Kako prepoznati egomanijaka i 8 znakova da ste u vezi sa takvom osobom

Imati veliki ego ponekad može biti vrlo zdravo i korisno za vaš uspeh i samopouzdanje. Ego nas pokreće i pomaže nam u donošenju odluka i zauzimanju za sebe. Ali, šta se dešava kada nečiji ego izmakne kontroli i učini ga egomanijakom, odnosno egocentrikom, koji veruje da je superiorniji od drugih? Veliki problem, pogotovo ukoliko imate prisniji odnos sa osobom koja pati od ovog psihološkog poremećaja ličnosti. Upravo zato je izuzetno važno znati prepoznati razliku između egoistične osobe koja je samo sebična i samoživa, i egomanijaka, ekstremnog egocentrika, koji vam može zaista naneti mnogo emotivne štete. Evo i kako.

Ne podnose kritiku i nisu svesni svojih mana

Egomanijaci mrze samu pomisao na to da možda nisu savršeni i da imaju bilo kakvih mana. Kada god egocentrika suočite sa nečime što vam se ne sviđa kod njega, u potpunosti će to odbijati da prihvati, a v i verovatno izvući deblji kraj. U njihovim očima, oni su zaista savršeni i superiorni. Stoga, svi bi trebalo da ih vide kao takve. Ko ne – brzo će osetiti njihov bes na svojoj koži.

Ne priznaju grešku

S obzirom da egocentrici zaista veruju da su savršeni, egomanijak nikada neće preuzimati odgovornost za svoje postupke. Kada su za nešto zaista krivi ili kada pogreše, pokušavaju da pronađu izlaz iz toga tako što će za to da okrive situaciju, okolnosti ili nekoga drugog. Priznajući da snose odgovornost za nešto negativno, značilo bi da priznaju da imaju mana i da nisu savršeni, što izbegavaju po svaku cenu.

Okrutni su zbog manjka empatije

Egomanijake karakteriše izražen manjak empatije, a samim time i izražena okrutnost i bezobzirnost, jer su im drugi najčešće samo sredstvo za postizanje sopstvenih sebičnih ciljeva. Istorija je prepuna primera egomanijaka koji su bili ekstremno okrutni - Hitler, Staljin, Husein i tako dalje. Ni jedan egoista nikada neće dostići takav ekstremni nivo okrutnosti.

Smatraju sebe superironima

S obzirom da egocentrici, odnosno egomanijaci, smatraju da su bolji od svih, imaju osećaj da zaslužuju više od svih, koji je sličan kao i kod narcisa. Oni veruju da njihove potrebe i želje zahtevaju “poseban tretman” i da su uvek važnije od tuđih. Negiranje toga ili bilo koji vaš postupak koji podriva njegovu superiornost i stavlja njegove potrebe i prohteve na drugo mesto, a vaše na prvo, biće “nagrađen” prezirom i besom.

Nezreli su

Ono što se može uočiti u svim postupcima i ponašanju svakog egomanijaka jeste nezrelost. Empatija, strpljenje i obzir za druge ljude i njihove potrebe i emocije su nešto što dolazi zajedno sa zrelošču. Čuveni Frojd je u svojim psihoanalizama isticao da su egomanijaci poput malih beba koje nisu svesne tuđih, već samo svojih potreba, a kada ne dobiju ono što žele počnu da se bacaju po podu. Egocentrici, kao i narcisi, ne prolaze detaljno i temeljno kroz sve faze psihološkog razvoja, zbog čega postaju nezrele, tj. nekompletne ličnosti.

Odlični su manipulatori

Kao i svaka druga crta ličnosti koju karakteriše izražena sebičnost i manjak empatije za druge, egocentrici uvek nekako uspevaju da vas nagovore ili čak emotivno ucene da bi dobili ono što žele. Kada želi nešto od vas, egomanijak uvek zna tačno šta treba da kaže ili uradi, da biste postali njegova “marioneta”. Najčešće će to uraditi tako da vi to ni ne primetite, a kada se zauzmete za sebe ili odreagujete, rećiće da preterujete i okrenuti situaciju protiv vas, sve dok im ne date reakciju koja im odgovara. Uvek pokušavaju da okrenu sve u svoju korist, čak i ako to znači da vi prelazite preko sopstvenih stavova i želja zbog toga. Ukoliko je egomanijak brižan ili pažljiv prema vama, velike su šanse da to radi samo zato iz toga može nešto da izvuče.

Distancirani su

Egomanijak ima tendenciju da krije svoja prava osećanja ili misli, te nikada neće sa bilo kime deliti informacije zbog kojih se može osećati ranjivo i zbog kojih ih potencijalno možete videti u negativnom svetlu. Nikada se istinski ne otvaraju, jer to zahteva pokazivanje ranjivosti, što redovno pokušavaju da izbegnu. Stoga, ukoliko ste u vezi sa egomanijakom, često ćete imati osećaj kao da razgovarate sa zidom. On odbija da sasluša vaša gledišta, čini da se osećate blesavo što uopšte iznosite svoju zabrinutost i neće vam nikada priznati kada ga nešto muči.

Vole luksuz

Nije svako ko voli luksuz egomanijak, ali velika većina egocentrika jeste. Zanimljiva stvar koja čini egomanijaka da teži luksuzu je ta da dobija manje uzbuđenja od konkretnih stvari, već uživa i hrani se pažnjom koju njima “kupuje” i oseća se sigurnije i moćnije kada je okružen skupocenošću, koja odražava njegovu superiornost i uspeh.