Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Edipov kompleks

Prema grčkoj mitologiji, Edip, kralj Tebe, oženio se svojom majkom i ubio svog oca. Ova tragedija daje naziv Edipovom kompleksu, teoriji koju je predložio Sigmund Frojd, koja istražuje i objašnjava osećanja privlačnosti i naklonosti prema roditelju suprotnog pola (u ovom slučaju, majke) ili ljudima koji ih podsećaju na tog roditelja, kao i odbojnost i suparništvo prema roditelju istog pola (ocu). Veruje se da, iako su ova osećanja ili želje potisnuta i nesvesna, i dalje imaju značajan uticaj na razvoj deteta i odnose i veze muškarca kao odrasle osobe, u budućnosti. Šta je Edipov kompleks, koji su simptomi Edipovog kompleksa i kako se on manifestuje u braku i vezama u odrasloj dobi?

Šta je Edipov Kompleks?

Edipov kompleks je termin koji je u teoriji o psihoseksualnim fazama razvoja koristio Sigmund Frojd. Odnosi se na privlačnost i naklonost koju muško dete oseća prema roditelju suprotnog pola (majci) i ljubomorom na roditelja istog pola (oca), tokom falične faze razvoje, u kojoj deca razvijaju svoj seksualni identitet. Prema ovom kontroverznom konceptu, deca gledaju na istopolnog roditelja kao na suparnika. Konkretno, dečak oseća potrebu da se takmiči sa svojim ocem za pažnju svoje majke, a devojčica sa svojom majkom za pažnju svog oca, iako je Edipov komples kod žena kasnije posebno definisan kao “Elektrin kompleks”, o kojem više možete pročitati u našem drugom članku. Frojd je verovao da uspešan završetak ove faze razvoja osigurava da se deca na kraju identifikuju sa svojim istopolnim roditeljem i razviju zreli seksualni identitet.

Edipov Kompleks Sindrom

Edipov sindrom kod muškaraca

Edipov kompleks, koj se ponekad naziva i “Edipov sindrom”, vodi ka tome kako ćemo kroz život očekivati, doživljavati i iskazivati ljubav i naklonost i utiče na formiranje ličnosti. Edipov kompleks potiče iz faze psihoseksualnog razvoja kod dece, jer su roditelji u detinjstvu dominantne persone, a kako su nam pokazivali ili uskraćivali ljubav oblikuje kako ćemo da volimo kao odrasli. Frojd je verovao da se Edipov kompleks odvija tokom „falične faze“ razvoja od treće do šeste godine života. Šta se dešava sa dečakom tokom Edipovog kompleksa? Majka je prva osoba koju zavoli i za koju je emotivno vezan, a on tada počinje i da bude svestan i svojih genitalija. Počinje da uviđa da postoje osobe koje su različitog pola i shvata da su on i njegova majka osobe različitog pola. Dakle, za dečake su majke prve osobe ženskog pola koje su objekti njihove ljubavi, stoga muškarci u ovom uzrastu pokazuju izraženu naklonost prema majci i želju da budu stalno uz nju, neprestano tražeći njenu pažnju, vreme i često pokazuju strah od odvajanja od majke. Otac, iz perspektive dečaka, kvari tu idealnu situaciju i “krade” mu pažnju i zajedničko vreme sa majkom, što dovodi do zavisti i ljubomore, jer otac na neki način predstavlja “suparnika” za maminu ljubav. Međutim, ukoliko se ova faza pravilno odvije i završi, dečak vremenom shvata da majka voli njegovog oca, te počinje da želi da bude kao svoj otac, identifikuje se i stvara konekciju i sa njim. Tako se otac i sin povezuju - otac postaje figura mentora za dečaka.

Simptomi Edipovog kompleksa

Koji su simptomi Edipovog kompleksa? Frojd je sugerisao da postoji niz ponašanja kod dece koja su rezultat Edipovog kompleksa. Neka od njih mogu uključivati dečaka koji izražava posesivnost prema majci, govoreći ocu da je ne grli ili ne ljubi i ljubomoru prema njemu. Devojčice u ovom dobu mogu izjavljivati da žele da se udaju za svoje očeve kada odrastu. Iako zvuči čudno, nije neobično da mala deca dožive duboku naklonost prema roditeljima. Deca se prirodno vezuju za svoje roditelje i često pokušavaju da oponašaju odnose odraslih kojima svedoče, zbog čega je vrlo važno da roditeljska ljubav i odnos budu zdravi, kako bi dete prirodno razrešilo fazu Edipovog kompleksa. Simptomi Edipovog kompleksa nisu sasvim seksualni, ako uopšte, kako bi se moglo zamisliti na osnovu ove kontroverzne teorije. Znakovi Edipovog kompleksa mogu biti vrlo suptilni i uključuju ponašanje koje ne bi navelo roditelje da se zamisle. Evo nekoliko primera koji bi mogli biti znak Edipovog kompleksa kod muškog deteta:

  • dečak koji se ponaša posesivno prema majci i govori ocu da je ne dira
  • dete koje insistira na spavanju između roditelja
  • dete koja izjavljuje da želi da se uda za svog roditelja kad odraste
  • dete koje se nada da će roditelj suprotnog pola otići, kako bi zauzelo njegovo mesto

Edipov kompleks u braku, vezama i odraslom dobu

Identifikacija sa ocem kroz Edipov kompleks pedstavlja zdravo razrešenje Edipovog kompleksa u psihoterapiji. Dečak se postepeno identifikuje se sa ocem, gradi muške karakteristike i ugleda se na svog oca, što je bitan faktor za psihološki i seksualni razvoj muškarca. Prema Frojdu, dete mora da prevaziđe sukobe u svakoj od polnih faza da bi moglo da razvije zdrave seksualne želje i ponašanja. Šta se dešava kada Edipov kompleks nije razrešen na zdrav način? Neuspešno razrešavanje Edipovog kompleksa tokom detinjstva može dovesti do različitih problema u u odraslom dobu. Ukoliko se Edipov kompleks ne razreši, može doći do fiksacije u tom stadijumu razvoja (na majku), te se taj stadijum ponavljati iznova i iznova, tokom života. Neke od teorija o ishodima nerešenog Edipovog kompleksa nalažu da muškarac može razviti ženstvene karakteristike previše se poistovećujući sa majkom, razviti u muškarca koji je preterano i nezdravo vezan za majku i zavisi od nje, te koji će čak i u partnerkama tražiti ženu koja ga podseća na njegovu majku. Takođe, muškarcu sa Edipovim kompleksom može biti teško da preuzme “ulogu” supruga i oca u odraslom dobu. Iskustva iz detinjstva često utiču na naš izbor partnera u budućnosti. Međutim, Edipov kompleks nije neosporna predodređenost. Ne morate da birate životnog partnera koji oponaša najgore osobine vaših roditelja, niti morate da izaberete životnog partnera koji je potpuna suprotnost od vaših roditelja. Ovo podrazumeva zdravo razrešenje Edipovog kompleksa u detinjstvu ili rad na njemu u odraslom dobu pomoću psihoterapije.