Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kako da znate da li ste zaljubljeni ili je samo požuda u pitanju?

Požuda i ljubav (zaljubljenost) su dva, u potpunosti, različita koncepta koji uključuju različite stvari.

ljubav, zaljubljenost, pozuda

Šta je požuda i šta je ljubav u vezi?

Definica požude je intenzivna i neobuzdana seksualna želja, dok je definicija ljubavi jaka privrženost prema drugoj osobi koja proističe zbog sličnosti ili lične povezanosti.

Međutim, hemija i privlačnost u vezi su dosta složeniji od jednostavnih definicija i stoga je razumevanje razlike između požude i ljubavi korisno znati ako se pitate da li se zaljubljujete i volite nekoga, za razliku od jednostavnih osećanja zaluđenosti i požude prema nekome.

Požuda i zaljubljenost

Požuda je snažna seksualna želja, intenzivna fizička privlačnost i želja za dodirima druge osobe. Fokus požude se obično zasniva na fizičkim željama i potrebama, umesto emotivne povezanosti sa osobom.

Požuda je takođe usko povezana sa hemijom i seksualnom željom jedne osobe, prema drugoj.

Kada se zaljubljujete i kada volite nekoga, to je totalno drugačiji nivo privlačnosti i nije samo i isključivo bazirana na fizičkoj privlačnosti.

Zaljubljenost uključuje emocionalnu povezanost, gde oba partnera osećaju isto.

Za parove koji su u ljubavi, seks je mnogo više nego samo dobar osećaj, gde je uključena strast i želja na emotivnom nivou između partnera i nije isključivo bazirana na fizičkoj privlačnosti.

Mnogi ljudi imaju tendenciju da mešaju požudu i ljubav, i to je lako, naročito kada smo povezani sa nekom drugom osobom. Zbog toga, lako je prevideti one glavne razlike između požude i ljubavi koje bi vam pomogle da shvatite kako se osećate i šta osećate.

Ako ste sebi postavili pitanje “Da li ga volim”, “da li je volim”, "da li sam zaljubljen/a" ili “da li je samo požuda u pitanju”, ovo je tekst za vas, a ispod možete pronaći glavne razlike između zaljubljenosti odnosno ljubavi i požude.

Kada je požuda u pitanju…

 • Kada je požuda u pitanju vi ste fokusirani isključivo na vaša tela i ostale fizičke karakteristike
 • Zamišljate da vas druga osoba dodiruje ili zamišljate da imate seksualno iskustvo sa drugom osobom (koja najverovatnije nije vaš partner)
 • Ne postoji intimnosti niti emocije, niti se o tome raspravlja
 • Ne postoji emotivna povezanost niti prijateljstvo
 • Vašem partneru govorite ono što on/ona želi da čuje a ne ono što treba da čuju
 • Kontakt očima ne postoji
 • Retko kada izlazite ili ste u istom društvu
 • Niste upoznali jedno drugo sa vašom porodicom i familijom

Sve ovo iznad su znaci da je požuda ta koja preovladava, umesto zaljubljenosti i ljubavi

Kada ste zaljubljeni i u ljubavi…

 • Partnerovo raspoloženje utiče i na vas
 • Dok ste negde i niste blizu partnera, stvari koje čujete ili vidite vas podsećaju na vašeg partnera
 • Zajedničko provedeno vreme nikada nije uzaludno potrošeno
 • Radije biste proveli noć u stanu gledajući film sa osobom do koje vam je stalo, nego da idete u provod
 • Kada postoji ljubav, druga osoba vas inspiriše da postanete još bolja osoba
 • Pokazujete zainteresovanost za stvari koje vašeg partnera interesuju
 • Umete da napravite kompromis
 • Zbog osobe do koje vam je stalo, vi isprobavate nove stvari

Da li ste u ljubavi ili samo žudite za nekim?

Dakle, kakav je osećaj ljubavi? I kako da znate da li ste zaljubljeni i da li volite nekoga ili samo žudite za njim/njom?

Budite sigurni da dobro razmislite o obe strane veze. Kada ste zajedno, da li se svodi samo na seks? Ako da, da li se mazite posle toga ili idete dalje negde zato što "žurite"?

Ukoliko ste od onih koje se samo okrenu na drugu stranu ili “moraju” odmah negde da idu, šanse su velike da je samo požuda u pitanju. Međutim, ukoliko se posle seksa mazite i pričate, šanse su da je ljubav u pitanju, kao i kada ste zainteresovani za njihov život i naravno obratno, to je znak da ste zaljubljeni.

Ovo su najveće razlike između ljubavi (zaljubljenosti) i požude, koje možda ne izgledaju toliko velike, ali u svakom slučaju, prave ogromnu razliku.

Kada postoji emocionalna veza između dvoje ljudi, to je ljubav. Tada stvari nisu površne. Jer kada ste u ljubavi, konverzacija između dve osobe je dublja i ima smisla.

Najveća razlika je emocionalna komponenta u vezi koja je potrebna da bi ste bili zaljubljeni i voleli, nasuprot požudi gde više vlada fizička želja i privlačnost.

Da li se i posle ovog pročitanog teksta i dalje pitate “da li ga volim” ili “da li je volim?

Evo vam jedno pitanje, gde ćete se dobro zapitati i gde ćete sami sebi dati odgovor, ako "zagrebete" malo dublje - da li biste provodili vreme sa tom osobom i kada ne bi bilo seksa?