Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Da li smo sa iste planete? 17 dokazanih razlika između muškaraca i žena

Muškarci nisu sa Marsa. Žene nisu sa Venere. Oni su ista vrsta, sa iste planete. Ali, svi i te kako primećujemo da ova dva pola nisu ista u mnogim situacijama – pored individualne raznolikosti, razlike između muškaraca i žena su očigledne. Ove razlike svakom polu daju jedinstvene prednosti, koje nam genetski vekovima pomažu u najvažnijem zadatku - preživljavanju. Genetski, DNK muškaraca i žena je 98,5 posto identičan. Čak imaju i iste hormone. Ali, tih 1,5%, razmere tih hormona i razlike između razvijanja muškog i ženskog mozga, objašnjavaju neke od ključnih razlika između muškarca i žene. Koliko smo zapravo različiti? U čemu? Zašto? Šta to znači?

Naučno dokazane razlike između muškarca i žene

Pored vidnih različitih fizičkih obeležja, naučna je činjenica da postoji i razlika između nivoa hormona kod muškaraca i žena, kao i muškog i ženskog mozga. Ove razlike u velikoj meri utiču na način na koji razmišljamo, ponašamo se i osećamo. Većina ljudi misli da je mozak dečaka i devojčica prazan list na početku života. Ali, nova istraživanja pokazuju da novorođene muške i ženske bebe imaju vrlo različite strukture mozga, a hormoni kasnije dodatno oblikuju njihove buduće misli, osećanja i ponašanje, pogotovo u prvim godinama života. No, šta se dešava kasnije u razvoju i životu muškaraca i žena? Koliko su muškarci i žene zapravo različiti?

razlike izmedju muskaraca i zena

6 razlika između muškog i ženskog mozga

Počnimo tamo odakle sve kreće – ljudskog mozga. Da, muški i ženski mozak u svojoj strukturi nisu isti, što dovodi do mnogobrojnih razlika između muškaraca i žena.

Dominantna hemisfera mozga

Većina muškaraca više koristi levu hemisferu mozga više od desne, dok ženski mozak ima tendenciju da izbalansira obe hemisfere. Ovo nam objašnjava zašto muškarci aktivnije pristupaju rešavanju problema i logički traže moguća rešenja, dok žene, s druge strane, imaju tendenciju da im pristupaju emotivnije i rešavaju probleme na kreativniji način. Matematičke veštine takođe kontroliše leva strana mozga, koju muškarci pretežno koriste više. Zato su muškarci često bolji u prirodnim naukama i logičkom razmišljanju, dok se žene opredeljuju za kreativnije i društvene nauke.

Veličina mozga

Dokazano je da je muški mozak za oko 11 – 12% veći od ženskog. Da ne bude zabune, ovo nema veze sa inteligencijom. Muškarcima je jednostavno potrebno više neurona da bi dobili veću telesnu moždanu masu, zbog čega je, uopšteno, njihov mozak veći.

Orijentacija

Muškarci pretežno imaju bolji osećaj za prostor i orijentaciju, što im omogućava da se bolje snalaze u prostoru i razumeju položaj objekata i kada su rotirani. Deo mozga zadužen za snalaženje u prostoru kod žena je zadebljan, što smanjuje njihove orijentacione veštine.

Pamćenje i komunikacija

Zahvaljujući revolucionarnoj novoj tehnologiji, sada znamo da su područja za emotivno pamćenje i komunikaciju veća u ženskom mozgu, što objašnjava zašto se žene češće sećaju stvari (čitajte: svađa) za koje muškarci insistiraju da se nikada nisu dogodile i zašto žene koriste u proseku oko 20.000 reči dnevno, dok muškarci koristite samo 7.000.

Zrelost

Da, izgleda da žene zaista sazrevaju brže od muškaraca! Otkiveno je da prosečna tinejdžerka ima jaču konekciju između amigdale i prefrontalnog korteksa - delova mozga koji kontrolišu impulse i nagone. Muški mozak će, s druge strane, tek u kasnoj adolescenciji ili u ranim dvadesetima sustići lepše polovine u ovom segmentu. Ali, što se tiče seksa, dečaci vode - ili barem njihov mozak. Amigdala, koja takođe kontroliše i seksualne nagone, dvostruko je veća od ženske u ovom periodu. Pojačan testosteronom, on pokreće tipičan tinejdžerski muški mozak da razmišlja o seksu svake 52 sekunde, u poređenju sa nekoliko puta dnevno, za tinejdžerke.

Emocije

Izgleda da žene zaista jesu emotivnije od muškaraca, ali i da bolje tumače emocije. Pored pomenutog različitog korišćenja hemisfera mozga, nedavna neurološka studija potvrđuje da prosečan muškarac, kada prati tuđe emotivne izraze lica, ima manje moždanih ćelija koje su aktivne, nego žene. Muški mozak je jednostavno manje opremljen za “čitanje emocija” od ženskog.

11 naučno dokazanih razlika između muškaraca i žena

Razlike između muškog i ženskog mozga čine da nekada zaista pomislimo da smo sa sasvim druge planete. Međutim, to nije sve! Vreme je da zaronimo u 11 naučno dokazanih razlika između muškarca i žena, koje se tiču našeg fizičkog izgleda, tela, emocija, čula i mnogo toga što oblikuje način na koji vidimo i doživljavamo svet.

1. Muškarci obično imaju deblju kožu - za oko 25%. Takođe imaju veću gustinu proteina kolagena. Razlike u gustini prevazilaze dubinu kože. Obično muškarci takođe imaju gušće, jače kosti, tetive i ligamente od žena, što objašnjava zašto su evolucijski više bili skolini fizičkim poslovima.

2. U proseku, muškarci obično imaju veću mišićnu masu od žena, a kao takvi, njihovi mišići su brži i snažniji. Međutim, ženski mišići lakše se odupiru umoru i brže se oporavljaju od muških. Tokom vežbanja, žensko primarno gorivo koje mišići sagorevaju je mast, dok su za muškarce to ugljeni hidrati.

3. Testosteron i estrogen takođe kontrolišu gene koji određuju dužinu prstiju. Najduži prst kod većine žena je njihov kažiprst. Ali, kod muškaraca je suprotno. Njima su domali prsti obično najduži.

4.. Ženski cirkadijalni ritam (ritam spavanja) će verovatno biti kraći od 24 sata (često im za šest minuta nedostaje da zaokruže ceo dan). Muškarci će verovatnije biti noćne ptice, dok žene funkcionišu bolje tokom perioda nedostatka sna.

5. Muškarci i žene imaju različite količine telesne masti. Veći procenat masti kod žena (oko 10 procenata) uglavnom podržava reproduktivnu fiziologiju. Telesna masnoća se kod žena obično nakuplja u bokovima i butinama, dok se kod muškaraca taloži u predelu stomaka.

6. Muškarci obično imaju više crvenih krvnih zrnaca - 4,7–6,1 miliona ćelija po mikrolitru u poređenju sa 4,2–5,4 miliona ćelija po mikrolitru za žene, dok one obično imaju niži krvni pritisak od muškaraca.

7. Žene imaju izoštrenije čulo mirisa i ukusa, jer imaju još 50 dodatnih neurona u mozgu zaudženih za obradu ovih čulnih impulsa. Muške oči bolje registruju kretanje u prostoru, dok žene bolje razlikuju male razlike u boji. Zašto, pitate se? Muškarci imaju više M ćelija, koje su odgovorne za praćenje kretanja objekata. Žene imaju više P ćelija, koje su odgovorne za analizu tekstura i boja objekata.

8. Tokom perioda stresa, i muškarci i žene oslobađaju hormon oksitocin. Međutim, ženski estrogen se kombinuje sa oksitocinom kako bi stvorio umirujući efekat, dok odnos testosterona i oksitocina ima tendenciju da muškarce učini agresivnijima, što je verovatno osnova ovog čestog stereotipa. Takođe, muškarci dobijaju pozitivan hormonski podsticaj usled sukoba i konkurencije, dok to izaziva negativne hemijske reakcije kod žena, stvarajući strah, stres i tugu. Ovo se vezuje za evoluciju i prirodu, gde se ženke većine vrsta oslanjaju na muške jedinke za opstanak.

9. Tokom razvoja muškog fetusa, testosteron utiče na formiranje slušnog sistema i uzrokuje da mozak blokira neželjenu buku i zvukove koji se ponavljaju. Muški mozak to registruje kao „neželjeni ponavljajući akustični nadražaj“, i oni to zaista ne čuju. S druge strane, žene nemaju ovu veštinu. Ovo je verovatno uzrok mnogih nesporazuma nastalih usled ovakvih razlika između muškaraca i žena.

10. Više muškaraca nego žena pati od neuroloških poremećaja poput disleksije i autizma. Studije su otkrile da je ovo pitanje genetike. Muški mozak skloniji je genetskim nedostacima, dok je ženama potrebna ekstremnija genetska mutacija da bi se razvila ista stanja.

11. Žene teže podnose alkohol, jer imaju manju količinu enzima koji ga razgrađuje u jetri. Postoji razlika od 1000 gena u muškoj i ženskoj jetri. Ovi dodatni geni pomažu muškarcima da brže prerade alkohol, što znači da je manja verovatnoća da će osetiti posledice pijenja od žena.