Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Da li je moguće spasiti brak nakon prevare? 2 saveta stručnjaka

Jedna od najtežih stvari sa kojom se možemo susreti kroz život jeste saznanje da nas je partner prevario. Osećaj krivice koji vas prati ukoliko ste vi bili ti koji su se upustili u avanturu i prevarili svog partnera, takođe može biti podjednako poražavajuć, na drugačiji način. Bez obzira na to ko je počinio preljubu, vi ili vaš partner, kada je šteta već učinjena, a istina izađe na videlo, sledi najteža odluka. Odluka da li ćete ostati zajedno ili ne. Izbor je tu, ali kako znati da li je ona prava ili ne? Nažalost, ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje, jer je svaki odnos priča za sebe. Ukoliko ste se suočili sa ovakvom situacijom verujem da vam sigurno nije ni malo lako i niste sigurni kako da postupite. Ne brinite. Pripremili smo za vas mišljenje i savete dva stručnjaka za partnerske odnose – iz dve različite perspektive, kako biste mogli sagledati situaciju sa obe tačke gledišta, i doneti odluku za koju smatrate da je prava za vas kao i da li je moguće spasiti brak nakon prevare.

brak nakon prevare

Ne – Prevara je kraj braka

Svetski poznat psiholog Dr. Džon M. Grohol umoran je od susreta sa parovima koji se bore sa neverstvom. Ne podržava ovaj tip situacije, jer njegova načela nalažu da je neverstvo bilo kakve vrste ogledalo nepoštovanja partnera koji je na bilo koji način dozvolio sebi da se upusti u prevaru. Njegovo mišljenje jeste da neverstvo ne samo da se potpuno kosi sa ljubavlju, već je direktan znak da se veza susreće sa ozbiljnim, teško rešivim problemima. U njegovim očima, partner koji uopšte pomišlja na prevaru, koji je dozvolio da mu se misao o neverstvu provlači kroz glavu - već je prešao granicu. Iz njegovog profesionalnog iskustva, osoba koja je počinila preljubu, ili razmatra tu mogućnost jednostavno treba da postupi časno i što pre okonča svoj brak ili svoju vezu, jer su velike šanse da se, uz sav trud, ona neće moći popraviti i vratiti u prvobitno stanje, te je ovo najispravnija odluka koju u takvoj situaciji može doneti.

Da - Brak nakon prevare se može spasiti

Karolina Meden terapeut je specijalizovana za oblast braka i bračnih odnosa u Kaliforniji, te tvrdi da se odnos, kao i sam brak nakon prevare, i te kako mogu sačuvati nakon incidenta u vidu preljube odnosno prevare, upravo jer je tome više puta svedočila. Ona je tokom svoje karijere radila sa parovima koji su se suočavali sa ovim problemom i uspešno ga prevazilazili. Sa njene tačke gledišta, sam čin afere nije konkretan razlog koji dovodi do razvoda braka. Njeno mišjenje je da je u većini slučajeva do odricanja burme dovode sledeće dve situacije:

  • Supružnik koji je počinio preljubu nije u potpunosti iskren po pitanju afere/svih prevara koje su se dogodile; ili
  • Ni jedan od partnera nije u stanju da pređe preko incidenata koji su se dogodili.

Karolina želi da da do znanja da partner koji je bio neveran, ukoliko zaista želi da spase svoj brak, mora biti potpuno iskren i otvoren po pitanju nemilih događaja, kao i da svojim delima pokaže ozbiljnu posvećenost svom partneru, kako bi povređena osoba imala na osnovu čega da pruži drugu šansu, umesto da izvinjenja ostaju samo na verbalnom nivou. Takođe, partner koji je u ovom slučaju bio prevaren, mora isto tako biti spreman da prihvati trud i pređe preko neverstva kako psihički, tako i emotivno, te istinski da prostora partneru da ispravi svoje greške.

Kojim putem ste vi spremni da pođete?

Kako se osećate nakon što ste sagledali dva potpuno različita pogleda na situaciju braka nakon prevare? Da li želite da ostanete u braku koji ste izabrali i potrudite se da prevaziđete nedaće zajedno sa partnerom ili jednostavno niste spremni da ponovo ukažete izgubljeno poverenje?

Ukoliko imate poteškoća sa razaznavanjem onoga što zaista osećate, jedan od najboljih načina da pojasnite sebi ovu nedoumicu jeste da posmatrate svoju reakciju koju ste imali dok ste čitali oba viđenja problema, bez dubljeg analiziranja. Zapitajte se: U koji ishod ste prvobitno više verovali? Koji je probudio nadu u vama? Ukoliko ste zatekli sebe kako ste pomislili: “Znao/la sam!” dok ste čitali mišljenje stručnjaka koji smatra da brak ne može preživeti prevaru, verovatno ste neko ko sebe pronalazi u ovom osećanju, i spreman je da završi odnos u kome se nalazi, te da šansu nečemu novom. Ukoliko je bila obrnuta situacija, u vama i dalje postoji nada da vaš brak ipak može da dostigne više, te ste spremni raditi na njemu i uložiti potreban trud kako bi opstao.

U oba slučaja, čekanje može samo doneti još više problema i boli. Prekinite toksični krug u koji ste upali što pre. Ukoliko je to vaš izbor, stavite tačku na odnos koji vas je i previše povredio, i pokušajte da nađete ono što vam je zaista potrebno. Ako imate u sebi dovoljno snage da se borite za svoju ljubav, umesto tačke stavite zarez, setite se da ni jedan odnos nije savršen, te ukoliko ste i vi i vaš partner spremni da zalečite rane, počnite polako sa ponovnim građenjem poverenja, ljubavi i sigurnosti već sutra, kako bi vaš brak bio jači nego pre.