Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Borba ega i ljubavi i kako nas ego sprečava da pronađemo ljubav?

Svi mi imamo ego. Da, baš svi! Ego je sastavni deo svih nas, koji služi da nas zaštiti, ali veoma je bitno naučiti kako da ga kontrolišemo. Ukoliko dopustite da vaš ego ostane bez nadzora i otme se kontroli, to može izazvati ogromne nemire u vašem životu - posebno u vašem ljubavnom, ukoliko ste u potrazi za pravom ljubavlju. Negativna osećanja poput besa, straha i ljubomore, proizvodi su ega. Unutar svakog ljudskog bića postoje dve suprotstavljene snažne pokretačke sile, koje se konstantno bore jedna protiv druge: ego i ljubav. Svaka od njih ima svoj dnevni red, predloge i ideje, a one vam gotovo uvek šapuću suprotno, poput anđela na jednom, a đavola na drugom ramenu. Na nama je da odaberemo koga ćemo poslušati i da li ćemo dozvoliti egu ili ljubavi da upravljamo našim životom. Ukoliko želite da pronađete svoju srodnu dušu i pravu, istinsku ljubav, morate naučiti da napravite razliku između svog unutrašnjeg glasa, emocija i intuicije, odnosno ljubavi i svog ega.

ego ljubav

Šta je ljubav?

Ljubav nas vodi ka dobrom. Podstiče nas da budemo pažljivi i empatični u svakom trenutku, a opominje nas kada smo grubi ili nemarni. To nije način ponašanja ili vaspitanja, već sila ljubavi u nama, zbog koje se osećamo toliko nelagodno i loše usled ljutnje, bezobrazluka, afekta ili paranoičnosti. Od partnera se ništa ne očekuje i ne postoje zahtevi. Ljubav ne zahteva ništa od partnera, jer je bezuslovna. Ne postoje očekivanja, jer prekomerna očekivanja i zahtevanje da partner bude neko ili nešto što nije, a možda i ne može biti - nikada nije deo jednačine ljubavi. Ljubav je čista, bezuslovna i iskrena, i samo takve emocije budi u nama. Odakle onda potiču i sve one negativne koje se javljaju i u ljubavi? Pa, upravo iz našeg ega.

Šta je ego u ljubavi?

Kada je u pitanju egoistična ljubav, mi se okrećemo našem egu, kada treba da donosimo odluke, umesto našim istinskim emocijama. Problem sa time je što ego nema nikakvu zdravu veštinu u ljubavnim odnosima. Umesto toga, ego pokušava da manipuliše nama i služi kao sredstvo davanja i primanja ljubavi. U nastojanju da nas zaštiti, naš ego poseže za: otporom, svađanjem, borbom, sarkazmom, povlačenjem, agresijom, frustracijom, pasivnom agresivnošću, osvetom, nepoštovanjem, netolerancijom, konkurencijom, nepoverenjem, ogorčenošću, ljubomorom. Da li vam je ovo poznato? Da, svi ovi “negativni aspekti” jedne veze zapravo proizilaze iz našeg ega koji nam služi kao odbrambeni mehanizam, a ne iz ljubavi.

Ego ne samo da se plaši da će ljubav i voleti nekoga rezultirati povređivanjem, već se boji i da ukoliko volimo previše duboko, previše bezuslovno, da ćemo se potpuno odreći same njegove srži (ostati bez sebičnosti i samo-zaštite). Ego u ljubavi je odraz ljubavi, želja i potreba onog koji voli, a ne osobe koju volimo. On se zasniva na pogrešnom uverenju da se naše ispunjenje može pronaći u drugoj osobi i čini da njoj postavljamo zahteve da bude sve ono što nama treba. Od partnera se tada traži da bude nešto što on/ona nikako ne može biti, odnosno, ono što mi želimo da bude, a ne ono šta ili ko je zaista. Tu se ego meša sa ljubavlju. U tom slučaju, ego može dovesti samo do razočaranja, neispunjenih očekivanja i, na kraju, ogorčenja - osećanja koja će na kraju upravo biti ono što će dovesti do raskida veze.

Borba između ega i ljubavi

Najjednostavniji način da se objasni razlika između perspektive ljubavi, vaših istinskih, čistih osećanja i vašeg ega, jeste da vaša duša i emocije veruju da je ljubav stvarna, a strah nije, dok ego veruje da je strah stvaran, a ljubav možda nije. Ego je tu da prepozna svaku potencijalnu “pretnju” ili “opasnost” i zaštiti nas od toga da budemo povređeni. Možda će vas iznenaditi saznanje da se vaš ego plaši da poveruje da ljubav zaista postoji, ali to je istina. Samo pomislite na sledeće - kada dozvolite vašem egu da bude vaš vodič u potrazi za ljubavlju, vi zapravo tražite od jedine stvari u univerzumu koja ne zna šta je ljubav, da to pronađe za vas. Kada ego ponudi da vam pomogne da pronađete "ljubav", to ne podrazumeva pravu ljubav – onu bezuslovnu vrstu ljubavi koja vas ispunjava u potpunosti i puni trajnom radošću i zadovoljstvom, već ljubav koja će nahraniti vaš ego. Da biste pronašli takvu ljubav, morali biste napustiti svoj ego i povezati se samo sa svojom unutrašnošću, što je teško, upravo jer se bojimo mogućih posledica i boli. Kada se zaljubimo, na kratko, ljubav i emocije preuzmu kormilo i upavo zbog toga tada imamo osećaj kao da lebdimo “na sedmom nebu”. Na kratko, ego je pao u zaborav, ali uglavnom ne prođe brzo, dok nas on ne vrati u “realnost” i počne da vuče na svoju vodenicu.

Kako nas ego sprečava da pronađemo i sačuvamo pravu ljubav?

Mogli biste pomisliti da, ako se naš ego toliko plaši da nam dopusti da istinski i bezuslovno osetimo ljubav, da nas on ujedno aktivno obeshrabruje u potrazi za ljubavlju, ali to nije slučaj. Naš ego nas ne upozorava samo da budemo na oprezu i da ne verujemo u potpunosti partneru i ne prepuštamo se u potpunosti, već se takođe meša i u naše strahove od usamljenosti i samoće. Zapravo, daleko od toga da smo ravnodušni prema ljubavi, naš ego često deluje gotovo opsesivno zaokupljen njenim pronalaženjem.

U podsvesti, mi stalno čujemo naš ego kako nam govori da nije moguće osetiti pravu sreću u životu, dok se ne ujedinimo sa “onim pravim" ili “onom pravom”, osobom koja jedina može potvrditi našu vrednost, dati smisao našem životu i rešiti sve naše zemaljske probleme. Ono što moramo razumeti je da naš ego savršeno dobro zna da je ljubav ono što zaista želimo ili što nam je potrebno, jer je i to, s druge strane, način da nas “zaštiti od tuge”. To mu ne ostavlja druge alternative, nego da se uključi u našu potragu za srodnom dušom, a kada ovo znate, onda vrlo brzo uvidite apsurdnost traženja ispunjenja u ljubavnoj iluziji koju nameće ego, jer kao što smo rekli, ego ne zna šta je istinska i prava ljubav, kao ni kako da je održi ukoliko je nekim čudom pronađe uz pomoć intuicije. Dakle, ego izvršava svoju misiju, nudeći nam da nam pokaže kako da pronađemo ljubav, a zatim se postara da u tome nikada zapravo ne uspemo kako treba. Poput vrhunskog prevaranta, naš ego nas uverava da nema razloga zašto ne bismo osvojili romantični džekpot baš u našem sledećem ljubavnom pokušaju. Ali, nekako izgleda da ljubav i veza nikada ne uspeju. Zašto? Jer ste vođeni egom.

Kako prevazići ego i pronaći pravu ljubav?

Ne morate uvek biti u pravu

Za ego je biti uvek u pravu, usko povezano sa osećajem vrednosti. Stoga, oni koji ne umeju da utišaju svoj ego, rade i govore sve što mogu kako bi uvek bili u pravu i kako bi sve uvek bilo po njihovom. Na žalost, ovo se dešava po štetu svega ostalog. Želja da budete uvek u pravu može da pokvari odnose sa svim ljudima oko sebe, a posebno partnerima, jer vodi do sebičnosti.

Rad na sebi

Utišajte onaj glasić u pozadini uma, koji je zapravo ego, koji vam govori da ste bolji ili gori od drugih, da morate sa nekime da se “takmičite” ili da morate u svemu da budete izvrsni. Niko nije savršen! Razlika je u tome ko je spreman da prihvati svoje nesavršenosti i radi na njima, a ko će poslušati ego i koristiti ga kao aroganciju. Isto važi i za vaša očekivanja od partnera i drugih ljudi. Umesto da se na ovaj način ceo život takmičite sa drugima i sabotirate svoje odnose, zašto ne biste napravili da vam bude bolje? Predivno ste jedinstveni. Usredsredite se na to kako možete da radite na sebi i da se unapredite, a zatim će se i kockice ljubavi složiti na mesto, kada budete, pre svega, zadovoljni sami sobom.

Zahvalnost

Baš kao što možete “naučiti” svoj um da budete tolerantniji i samosvesniji, tako možete i svoj um da uskladite sa onime što već imate. Umesto da vam je fokus konstantno na onome što nemate, i što vam fali, uključujući i ljubav i partnera, fokusirajte se na čitavo obilje stvari koje već imate. Ovakav način razmišljanja može vam pomoći da pokrijete sve prethodno navedene stavke. Spoznaja da imate sve ono što vam treba i da je većina drugih stvari suvišna i nije vam neophodna, pomoći će vam da budete otvoreniji za sve ono što će vam tada, poput magnetom privučeno, dolaziti. Tako funkcioniše zakon privlačenja. Univerzum je razume da li vi nešto jako želite ili ne, već samo da odašiljete negativnu vibraciju u svom “nemanju” i “očaju” zbog toga što nemate, uključujući i ljubav.