Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Bele laži, srećne veze i da li je laganje opravdano u ovim situacijama

„Bele laži“ su laži kojima se služimo kada ne želimo da povredimo nekog. Po definiciji su to male, iskrivljene istine koje ne škode nikome, ali nama puno pomažu možda da izbegnemo svađu, plakanje, razočarenje i sl. negativna osećanja.

bele lazi


Da li je OK lagati?

Ne. Laganje je loše i ukoliko želite istrajnu vezu u kojoj će vas partner poštovati, voleti i zalagati se za vas, morate se odreći shvatanja da je skrivanje stvari od partnera ispravno i prihvatljivo. Nemojte brkati „bele laži“ sa konvencionalnim shvatanjem laganja jer su to dva različita pojma. Moglo bi se reći da su bele laži jednostavno reči izrečene iz pristojnosti i ljubaznosti.

Zašto su male laži OK?

Veliki je broj bukvalista koji će reći da nije u redu slagati damu ako pita da li izgleda deblje u crvenoj haljini ili plavoj. U ovim situacijama primenjujemo bele laži. Svaki muškarac zna da sa damama morate biti pažljivi jer mogu pogrešno protumačiti vaš odgovor. Isto tako je i sa muškarcima. Povremena bela laž koja će mu ulepšati dan je dobrodošla jer nam nekad treba malo da popravimo raspoloženje ili podignemo samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da je zapanjujuće velik broj ljudi u takoreći zdravim i srećnim vezama koji često pribegavaju malim nevinim lažima kako bi poštedeli osećanja voljene osobe.

S druge strane, iako je tanka i teško prepoznatljiva granica između bele laži koja je prihvatljiva i one koja u stvari šteti odnosu više nego obično, morate prepoznati kada je vreme da budete iskreni.

Evo jednog primera: ako vam partner za svaku posebnu priliku kupuje nakit ili odeću koja nije po vašem ukusu, laganje da vam se poklon dopada samo produbljuje nerazumevanje između vas i partnera. Umesto da sa lažnim osmehom i veštačkim oduševljenjem prihvatate još jedan u nizu bespotrebnih poklona, budite iskreni i predložite da uložite taj novac u zajednički fond za putovanja ili slične aktivnosti u kojima ćete oboje uživati.

4 saveta šta da pokllonite muškarcu koji ima sve

Kako da znate da li je OK slagati?

Ukoliko zaobilazite istinu da bi olakšali partneru, u redu je koristiti se belim lažima, ali ukoliko to činite da biste nešto sakrili ili izvukli sebe iz neprijatne ili loše situacije laganje nikako nije opravdano.

Naravno da je u redu da kažete dragoj da je ručak odličan iako imate par zamerki. Ukoliko se partner trudi oko vas, ako zamerite nešto i stalno kritikujete sve što oni urade, škodite svojoj vezi više nego da slažete. Štaviše, socijalna testiranja su dokazala da bele laži čak pomažu jačanje odnosa i doprinose obostranoj sreći partnera, upravo jer se malim, nevinim lažima pribegava iz želje da se drugi partner usreći.

Ko je tihi ubica današnjih veza i brakova?

Sve u svemu...

Iako je društvo podeljeno po ovom pitanju, većina se slaže da nema ništa loše u belim lažima, dokle god se to nevino laganje partnera ne pretvori u obmanjivanje, a dobra strana belih laži se koristi kao izgovor. „Što ne znaš, ne škodi ti” rečenica nikako ne bi smela da se koristi kao izgovor za laganje partnera. Iskrenost je kamen temeljac svakog zdravog i zrelog odnosa, zato pažljivo birajte reči, a još pažljivije činite stvari za koje niste sigurni da neće povrediti partnera.

Viđate se sa damom koja ima problem sa poverenjem?