Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

3 brza koraka do samopouzdanja: šta vam stoji na putu do samouverenosti?

Samopouzdanje je ključ uspeha u svakom domenu života, kako na poslovnom planu tako i na ljubavnom planu a evo kako da izbegnete gubitak samopouzdanja i (p)ostanete još sigurniji u sebe.

samouverenje


1. Zapišite svoje vrline, talente i dostignuća na koja ste ponosni

Jedan od najboljih načina da podsetite sebe zašto treba da se volite više jeste da zapišete koliko vredite: zapišite svoje vrline, talente i dostignuća na koja ste najponosniji i čitajte taj spisak svakog dana.

Reči su izuzetno snažno oruđe kada je reč o ličnom razvoju i promenama, tako da dajte sebi “probni” period od dve nedelje, sigurno ćete primetiti da više cenite i volite sebe, ali i da ne obraćate pažnju na tuđe pakosne komentare ili kritike kao pre. Samopotvrđivanje ličnih vrednosti treba da bude mali “ritual” koji će vas naučiti da se uvek fokusirate na svoje jače strane i stvari vredne divljenja.

Spisak ne mora sadržati neke “ogromne” stvari, to može biti neka sitnica na koju ste ponosni kao što je čitanje knjige, odlazak u šetnju umesto ležanja u krevetu ili obavljanje nekih kućnih poslova koji se “vuku” već izvesno vreme. Budite ponosni što ste dobra sestra, ćerka, brat, što ste pomogli nekome u teškim trenucima, što ste pomogli nekome sa kesama iz prodavnice. Sve se računa, fokusirajte se na stvari na koje ste ponosni i proširujte taj spisak makar jednom nedeljno i ubrzo ćete privlačiti poglede zahvaljujući svojoj harizmi i pozitivizmu.

2. Samouverenost znači ne upoređivati se sa drugima

Socijalne mreže su naškodile samopouzdanju današnjih momaka i devojaka više nego bilo koja druga pojava na svetu, jer se bez prestanka potencira “sreća”, “uspeh”, “bogatstvo”. Ljudski mozak je programiran da automatski registruje ono što drugi imaju, a mi nemamo, i na osnovu toga se gradi osećaj neuspeha i mizerije i javlja se depresija. Socijalne mreže “progutaju” one koji ne znaju kako da ih koriste umereno. U svakom trenutku budite svesni da ljudi postavljaju najblistavije momente iz svog života na profil jer žele da ostave utisak srećnih i bezbrižnih ljudi, koji izgledaju odlično, imaju više nego dovoljno novca i vode bolji život nego ostali. Nikad nemojte ubeđivati sebe kako je ona “lepša” ili on ima bolji auto od vas.

Pokušajte da smanjite vreme koje provodite na socijalnim mrežama jer je “skrolovanje” po tuđim profilima i slikama gubljenje vremena posle kog ćete se osećati manje vrednim/vrednom i sagledaćete samo loše stvari u svom životu, misleći kako je sve loše i kako su svi drugi srećniji od vas.

3. Samokritičnost

Nemojte biti prestrogi prema sebi. Niko nije savršen, zato svaki put kada počnete sebe da mučite zbog nečeg, setite se da je ljudski grešiti. Negativan razgovor sa samim sobom i pogrdne reči koje svi s vremena na vreme sebi uputimo mogu imati poguban uticaj po naše samopouzdanje. Nemojte sebi govoriti ništa što ne biste govorili drugim osobama, dakle, psovke, uvrede i sl. zamenite dubokim disanjem i izbegavajte da sebe kritikujete zbog loše odrađenog posla, greške, previda ili nečeg što ste zaboravili.Ono što govorite sebi postaje realnost. Poštujte sebe da bi vas i drugi poštovali, i volite sebe da bi vas i drugi mogli voleti.