Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

15 emocija koje ne bi trebalo osećati u zdravoj vezi

Ljubavni odnosi su kompleksni, stoga i sami prolazimo kroz čitav niz osećanja kada smo u vezi. Ali, ukoliko osećate nezdrave emocije, možda je vreme da ih oslobodite. Veza bi trebala da bude sistem podrške, sigurno utočište i mesto gde se uvek možete otvoreno izraziti, bez straha od osuđivanja. Ukoliko pristanete na manje od onoga što zaslužujete i boravite u vezi koja vam češće izaziva konfuzna ili negativna osećanja, nego ona pozitivna, samo ćete se osećati usamljeno, iako imate partnera. Ukoliko vaša veza utiče na vašu psihu, narušava vaš unutrašnji mir, nagriza vaše samopoštovanje i generalno čini da se osećate više negativno nego pozitivno, trebalo bi ili da napustite tu vezu ili da radite na poboljšanju odnosa. Ljudi traže veze kako bi se osećali srećnima, prihvaćenima i potpunima, a kada osetite bilo koju od sledećih emocija, zapitajte se, ima li smisla ostati u vezi koja više šteti, nego koristi? U nastavku, sledi 15 emocija koje nikada ne bi trebalo osećati u zdravoj vezi, kako biste umeli da ih prepoznate i razmislite o tome da li je vredno ostati.

osecanja u zdravoj vezi

15 emocija koje ne biste trebali osećati u zdravoj vezi

Iako ni jedna veza nije savršena, niti svi trenuci u vezi idealni, ipak ne biste trebali da se zadovoljite vezom zbog koje često osećate bilo koju od sledećih emocija:

Zanemarenost

Jedno od najlepših osećanja u vezi jeste saznanje da je nekome stalo do vas i da ta osoba želi da vas usreći. Osećaj manjka pažnje i zanemarenosti u vezi ili osećaj kao da ste prepušteni sami sebi nije karakteristika veze koja je vredna vašeg vremena. Dobar partner će uvek brinuti o vašim potrebama i trudiće se da vas usreći koliko i vi njega ili nju.

Usamljenost

Saputništvo i partnerstvo su ono što definiše zdravu vezu. Ukoliko se, iako ste u vezi, osećate kao da ste stalno sami ili se osećate usamljeno i pored partnera, zapitajte se zašto uopšte ostajete. Ako vas partner uvek prepušta vašim prijateljima i zaboravljate da i vi imate potrebe, razmislite da krenete dalje, jer je usamljenost jedna od emocija koju definitivno ne bi trebalo osećati u zdravoj vezi.

Omalovažavanje

Vaš partner bi trebao da vas voli i ceni, sa svim vašim vrlinama i manama u paketu. Ukoliko vaš partner uvek ukazuje na vaše nedostatke kako bi se osećao bolje, krajnje je vreme da pronađete nekoga ko je svestan svega što imate da ponudite i prihvata to.

Strah

Veza bi trebalo da bude bezbedno mesto, unutar kojeg se osećate zaštićeno od surove stvarnosti sveta. Ukoliko se osećate kao da živite u konstantnom strahu od bilo kakvog oblika zlostavljanja, nepoštovanja ili se ne osećate sigurno sa svojim partnerom, morate se osloboditi pre nego što problem eskalira. Strah je emocija koju nikada ne bi trebalo osećati u zdravoj vezi.

Bezvrednost

Zdrava veza učiniće da imate samopouzdanja i da se osećate sigurno u svojoj koži. Osećaj neprivlačnosti ili nepoželjnosti kao rezultat vaše veze nije dobar znak da ste sa pravom osobom. Vaše poverenje nikada ne sme da nedostaje kao rezultat reči ili dela vašeg partnera. Ukoliko imate osećaj da vredite manje nego što je istinito, niste u zdravoj vezi.

Inferiornost

Osećaj nemoći, inferiornosti ili kao da se vaš glas ne čuje u vezi uvek je crvena zastavica. Ne biste trebali izgubiti asertivnost ili sopstveno mišljenje kao rezultat vaše veze. Veza bi trebala da se oseća kao ravnopravno partnerstvo, a ne kao borba za kontrolu i moć.

Iskorištavanje

Ukoliko se osećate iskorišćenima u vašoj vezi ili vaš partner čini da se osećate iskorišćenima, prema vama se ne postupa na način koji zaslužujete. Bilo da je to finansijski, emotivno, fizički ili mentalno, osećaj da je vaš partner sa vama samo na osnovu prednosti koje pružate je u najmanju ruku sebično i jedna od emocija koju nikada ne bi trebalo osećati u zdravoj vezi.

Jednostranost

Trud bi trebao biti podjednak u vezi. Ne biste se nikada trebali osećati kao da snosite isključivu odgovornost za održavanje vaše veze u životu. Vaš partner bi trebao da se nađe sa vama “na pola puta”, a ukoliko imate osećaj da ste vi jedini koji vučete vezu, razmislite o tome da nastavite da se borite sami.

Manipulacija

Manipulatori imaju sposobnost da budu suptilni u načinu na koji manipulišu drugima. Možda mislite da radite stvari iz svoje ljubavi prema partneru, ali nakon detaljnijeg razmišljanja, možda shvatite da vaš partner samo manipuliše vama da radite ono što on ili ona želi od vas. Ako se ikada osećate kao da ste nasamareni da radite nešto za šta niste sigurni da želite, to je jasan znak da niste u zdravoj vezi, jer manipulacija nije emocija koju biste trebali da osećate.

Obaveza

Veza bi trebala biti nešto u čemu želite biti jer vas usrećuje i ispunjava, a ne nešto u čemu morate biti. Ukoliko ste u vezi samo zbog osjećanja dužnosti ili zbog osjećaja da dugujete nešto partneru, vi ostajete u vezi zbog nekog oblika obaveze. Veza bi se trebala zasnivati na ljubavi, privlačnosti, poverenju i želji, a ne na iskrivljenoj emociji dužnosti.

Gušenje

Ljubomoran i posesivan partner koji ograničava vašu slobodu i autonomiju može učiniti da osećate gušenje u vezi. Ovakvi partneri nikada neće biti srećni dok nemaju potpunu kontrolu nad vama, a vi ćete se teško nadisati vazduha, što je deifinitivno jedna od emocija koje ne bi trebalo osećati u zdravoj vezi.

Izdaja

Izdaja je jedna od emocija koje nikada ne biste trebali osećati u zdravoj vezi i jedno od najgorih osećanja, kada to uradi osoba kojoj ste nekad verovali. Ukoliko vas partner redovno izdaje ili laže, ne zaslužuje vašu odanost, niti vaše prisustvo.

Nesigurnost

Ni u jednoj vezi se ne možete osećati 100% sigurno, ali kada ste sa partnerom, trebalo bi da osećate barem određenu dozu sigurnosti. Ukoliko se neprestano osećate kao da i najmanji problem može prouzrokovati raspad vaše veze, trebalo bi da pronađete način da ojačate svoju vezu ili da pronađete nekoga pored koga se možete osećati sigurnije.

Stagnacija

U svakoj vezi biste trebali da imate osećaj da rastete i razvijate se zajedno, planirate događaje i delite zajedničke ciljeve za budućnost. Dobar partnerski odnos treba da uključuje napredovanje, posvećenost i zajedničke ciljeve, koji se mogu postići zajedno. Ukoliko imate osećaj da stagnirate u vezi ili da ste dospeli do slepe ulice, vreme je da razmislite da li ste u zdravoj vezi koju vredi nastaviti.

Izolacija

Da li vaš partner uvek pokušava da sagradi zid između vas i spoljnog sveta? U početku vam može delovati laskavo kada znate da vas vaš partner želi u potpunosti za sebe, ali u stvarnosti, vaš partner samo pokušava da ograniči vaš svet samo na vas dvoje. A, to je očigledno znak da je vreme da se oslobodite, jer je izolacija emocija koju nikada ne bi trebalo osećati u zdravoj vezi!